Çanakkale Haberleri

Ulusal Yazılım Mühendisliği Sempozyumu Başladı

X. Ulusal Ulusal Yazılım Mühendisliği Sempozyumu Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ev sahipliğinde başladı.

Açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak onuncusu yapılan Ulusal Yazılım Sempozyumuna ev sahipliği yapmaktan büyük bir mutluluk ve gurur duyduğunu belirterek şunları söyledi. “Bu üniversitede uzun yıllar öğretim üyesi ve idareci olarak çalışmış biri olarak üniversitemizin bilgisayar ve yazılım altyapısını geliştirmeden biz gerçek anlamda kendini geliştiren bir üniversite olamayacağımızı her zaman söyledim. Bu konuda her dönem yapılan çalışmaların yetersiz kaldığına dair eleştirilerim oldu. Şimdi üniversitemizin bilgisayar ve yazılım altyapısını geliştirmek, geliştirmeye çalışmak yönetim olarak en büyük çabamız. Bu çabamız halen devam ediyor. Yaptığımız çalışmaları şöyle özetleyebiliriz. Kendi yazılımlarımızı kendimiz yapan bir üniversite olma konusunda çok kararlıyız. İşte bu nedenle bir ekip oluşturduk bu ekibin başında da Ali Murat Tiryaki Hoca var. Öğrenci bilgi sistemini bu üniversite sürekli dışarıdan aldı, şimdi kendisi oluşturuyor. Öğrenci bilgi sistemi, kampüs bilgi sistemine dönüşecek, bütün programlara entegre olarak çalışacak ve kendi yaptığı yazılımla çalışan bir üniversite haline çok kısa süre sonra gelecek. Çünkü yaklaşık 1 yıldır bunun üzerinde çalışılıyoruz. Deneme kullanımlarına da başladık. İnternet hızını geliştirmek için ne kadar yatırım gerekiyorsa onları yapıyoruz. Belki küçük gelebilir ama üniversitemizde hocalarımızın kullandığı bilgisayarların da en hızlı olanı olmasına dikkat ediyoruz ve alımlarımızı ona göre yapıyoruz. Bunlar basit gözükebilir ama şunları söyleyebilmek için söylüyorum. Üniversiteler her ülkede olduğu gibi Türkiye’de de bilimin merkezi, bilimsel ilerlemenin merkezidir. Ancak bu yeterince kavranmış bir şey değildir. Ülkemiz son 15 yıl içerisinde ekonomik olarak ciddi bir gelişme gösterdi, bunu herkes ciddi anlamda hissetti. Ama dikkat ederseniz geldiğimiz noktada bir sıçrama daha yapmakta zorlanıyoruz. Bunun tek sebebi var: Türkiye teknoloji üreten, bilim üreten bir ülke haline tam olarak gelmedi, gelmeye çalışıyor. Bu süreçte çalışmaların merkezi üniversiteler olmalıdır. Üniversitelerin yerini tutacak başka bir kurum da yoktur. Bu anlamda bu tür sempozyumlara ev sahipliği yapmak bizim için büyük bir onur, büyük bir mutluluk. Özelliklede yazılım konusunda X. Ulusal Yazılım Mühendisliği Sempozyumuna ev sahipliği yapmaktan gurur duyduğumuzu, mutluluk duyduğumuzu belirtmek isterim. Organizasyonda emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.”

X. Ulusal Yazılım Mühendisliği Sempozyumu Program Komitesi Başkanı Prof. Dr. Semih Bilgen, sempozyuma gönderilen bildirilerin yüksek nitelikli oluşlarıyla dikkat çekici olduğunu belirterek, zorlu bir değerlendirme süreci yaşadıklarını söyledi. Ülkemizde yazılım mühendisliği alanında önemli bir birikimin oluşmaya başladığına vurgu yapan Prof. Dr. Bilgen, bu alanda yenilikçi yaklaşımların ve yöntemlerin uygulamaya girmesi çok sevindirici dedi. Prof. Dr. Bilgen, organizasyonda emeği geçenlere ve bildirileri ile sempozyumda katkı sunacak herkese çok teşekkür etti.

X. Ulusal Yazılım Mühendisliği Sempozyumu yürütme kurulu adına Prof. Dr. Onur Demirörs, sempozyumun onuncusunu düzenliyor olmaktan duydukları mutluluğu dile getirerek; “2003’de bu sempozyumun ilkini düzenledik. Tam 14 yıl olmuş. Canla başla arkasında durduğumuz bir çalışmadır. Biz bu konferansı her sene büyük şehirlerimizin bir tanesinde yapıyorduk. Çanakkale’de yapalım dediğimizde düşündük katılım olur mu diye ama gördük ki Çanakkale olunca katılım daha fazla oldu. Buraya gelip gördüğümüzde kaygılarımızda haksız olduğumuz gördük” dedi. Açılış konuşmalarının ardından oturumlara geçildi.