Çanakkale Haberleri

Çanakkale barajlarında ne kadar su kaldı?

Çanakkale’de beklenen yağışların düşmemesi akıllara kuraklık tehlikesini getirdi. Özellikle tarım alanları için ihtiyaç görülen yağış toprağa düşmeyince devreye barajlar girdi.

Tarımsal sulama yaz aylarına bu şekilde yapılsa da baraj su seviyelerinde azalma oldu. Çiftçi yağmur beklerken, içme suyu ihtiyacını sağlayan barajlarda kuraklığa rağmen sıkıntı olmadığına dair rahatlatan açıklama DSİ yetkililerinde geldi.   

Sulama mevsimi rahat geçti 

Son altı ay boyunca yağış almayan ve son yılların en kurak dönemini yaşayan Çanakkale’de bulunan barajlardaki doluluk oranı, sorunsuz bir yaz ve sulama mevsimi geçirdiğini gözler önüne serdi.  İçme ve sulama amaçlı yapılan Atikhisar, Zeytinliköy (Gökçeada), Bayramiç, Bakacak (Biga), Tayfur (Gelibolu), Umurbey, Taşoluk (Biga), Ayvacık ve Bayramdere (Lapseki) barajlarındaki su doluluk oranları Çanakkale ve ilçelerine sorunsuz bir yaz mevsimi yaşattı. Devlet Su İşleri 252. Şube Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre Çanakkale ve ilçelerinde içme suyu ve sulama amaçlı bulunan 10 baraj son yılların en kurak dönemini yaşayan Çanakkale’nin su sıkıntısına çare oldu. DSİ yetkilileri bu yıl iyi bir sulama sezonu geçirdiklerini belirterek, son 6 aydır yağış olmamasına ve kurak geçen yaz mevsimine rağmen barajlardaki su miktarının kendilerini mutlu ettiğini ifade ettiler. DSİ yetkilileri yağış beklentisi içerisinde olduklarını kaydederek, yeni yağışların etkisiyle barajlardaki su miktarının daha fazla artmasını temenni ettiklerini sözlerine eklediler.

DSİ yetkilileri Çanakkale ve ilçelerinde bulunan barajlardaki son durumu şu ifadelerle açıkladı:
Atikhisar Barajı: Çanakkale’nin içme suyunu karşılayan ve Çanakkale ovası sulamasının yükünü çeken Atikhisar Barajında doluluk oranı yüzde 30. İçme suyu yönünden herhangi bir sıkıntı olmayan barajdaki su miktarı 16 milyon 275 bin metreküp.Zeytinliköy Barajı (Gökçeada): Gökçeada’da hem sulama hem de içme suyu amaçlı kurulan barajın doluluk oranı yüzde 43, barajdaki su miktarı ise 5 milyon 500 bin metreküp.

Bayramiç Barajı: Bayramiç ve Ezine ovalarında 16 bin 500 hektarlık bir alanın sulama vazifesini üstlenen Bayramiç Barajı 16 milyon metreküp su mevcut doluluk oranı %17

Bakacak Barajı (Biga): Son günlerde Eşelek Köyü’nün baraj sularının çekilmesiyle gündeme gelen baraj sulama sezonuna yüzde 44 ile başladı. Şu an 8 milyon metreküp su bulunan barajın doluluk oranı yüzde 5. Yetkililer Bakacak Barajın oldukça geniş bir alana hitap ettiğine dikkat çekerek Bakacak Barajındaki su azalmasının tek başına kuraklık yüzünden olmadığını ifade ettiler.

Tayfur Barajı (Gelibolu): Gelibolu’nun içme suyunu karşılayan Tayfur Barajındaki doluluk oranı yüzde36.  Temmuz ayından itibaren Çokal Barajından da su almaya başlayan Gelibolu’nun içme suyu yönünden bir sıkıntısı yok.

Umurbey Barajı: Umurbey Ovası sulamasını yapan Umurbey Barajı’nın doluluk oranı yüzde 50 su miktarı ise 26 milyon 500 bin metreküp.

Taşoluk Barajı (Biga): Sulama amaçlı yapılan Biga Taşoluk Barajında 25 milyon metreküp su mevcut doluluk oranı yüzde 29.

Ayvacık Barajı: İçme suyu ve sulama amaçlı Ayvacık Barajında ise doluluk oranı yüzde 33 barajdaki su miktarı ise 13 milyon metreküp.

Bayramdere Barajı (Lapseki): İçme suyu ve sulama amaçlı yapılan Bayramdere Barajında doluluk oranının yüzde 70 olduğunu belirten yetkililer Çardak ve Lapseki’ye bugünden itibaren deneme amaçlı su verileceğini sözlerine ekledi.

Fehmi Şenyiğit