Çanakkale Haberleri

Rektör Acer açılış tarihini açıkladı (TIKLA İZLE)

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Terzioğlu Kampüsünde 2014 yılında temeli atılan caminin tamamlanan kaba inşaatı içerisinde basın toplantısı ile cami inşaatının son durumu hakkında bilgi verdi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Terzioğlu Kampüsünde 2014 yılında temeli atılan caminin tamamlanan kaba inşaatı içerisinde basın toplantısı ile cami inşaatının son durumu hakkında bilgi veren ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, caminin inşaat çalışmalarını hızlandırarak, hedeflerinin caminin açılışını 15 Temmuz darbe girişiminin 1’nci yıl dönümü olan 15 Temmuz 2017 tarihine yetiştirmek olduğunu söyledi. ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Terzioğlu Kampüsü Camii ve Müştemilatını Yaptırma Yaşatma Derneği'nin yapımını üstlendiği 2 yıl önce ÇOMÜ Terzioğlu Kampüsünde temeli atılan toplam 6 bin metrekare kapalı alana sahip, 8 bin metrekare namazgah alanı, 15 bin kişi kapasiteli, 6 minare ve 2 şerefeli kaba inşaatı tamamlanan caminin içerisinde bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıya ÇOMÜ Rektör Yardımcıları, Daire Müdürleri katıldı. Bilgilendirme toplantısı Kur’an Tilaveti ile başladı.
 
“ELİMİZDEN NE GELİYORSA YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Ardından kürsüye gelen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Çanakkale’nin şüphesiz bir tarih olduğunu söyledi. Çanakkale’nin tarihimizin en değerli unsurlarından biri olduğunu belirten Yücel Acer sözlerine şöyle devam etti: “Buraya yakışır bir cami ve ibadethane olacak idiyse de şuana kadar yapılmış camilerin biraz daha ötesine geçip, mimarisiyle görkemiyle Çanakkale’ye yakışacak bir cami inşaatı olması anlamında burasının özel bir önem taşıdığını düşünüyorum. Ve bir üniversite kampüsü içerisinde Çanakkale’nin en değerli kurumlarından birisi olan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi kampüsü içerisinde bir cami olması anlamında da bir önem taşıyor. Bazen arada duyuyorsunuz. Bu kadar büyük bir camiye gerek var mıdır denir. Gerek vardı. Daha görkemlilerine bile var aslında. Çünkü bir eser sadece ne kadar ihtiyaca hitap ediyor şeklinde düşünülmez. Bir eser görkemiyle de düşünülür. Mimarisiyle de düşünülür. İfade ettiği şeylerle de düşünülür. O anlamda bu camimiz asla büyük bir cami değil. İhtiyacın düşünülmesinden hareket edildiğinde çok büyük bir cami değil. Bu cami olması gereken bir camiydi. O yüzden biz biraz daha bu eserin, bu ibadethanenin daha göze çarpar hale gelmesi sağlamak için elimizden ne geliyorsa yapmaya çalışıyoruz”
 
HEDEF 15 TEMMUZ 2017’YE YETİŞTİRMEK
Göreve geldiğinden bu yana Diyanet İşleri Başkanı ile de görüştüklerini belirten Yücel Acer, “Diyanet İşleri Başkanlığı ve Hükümetimiz üniversite kampüslerinde cami inşa edilmesine dair bir proje başlattılar. Bunun üzerinden sanıyorum en az 5 yıl geçmiştir. Ve bu proje kapsamında cami kampüsümüze inşa ediliyor. Bugüne kadar harcanan paranın tamamı Diyanet İşleri Başkanlığımızdan geldi. Daha doğrusu hükümetimizin, devletimizin bütçesinden geldi. Fakat bu sene öncelik biraz en azından bir süreliğine için başka yerlere kaymış oldu. Özellikle yurt dışında inşa edilen camiler ve Türkiye’nin doğusunda, güneydoğusunda camilere biraz daha fazla önem veriliyor. O yüzden bizim camimizin inşaatı birazcık yavaşladığını görmüş oluyoruz. Biz bunu nasıl telafi edebiliriz anlamında bir çalışma başlattık. Bu çalışmayı aslında, bu 15 Temmuz’da yaşadığımız menfur girişimden önce başlatmıştık. Ama araya böyle bir süreç girdi. Hep söylediğimiz gibi bu sürecin bize zarar vermesini engellemenin bir yolu da her işimize ayni iştihatla sarılmaya devam etmek. Ve bu camimize desteği oluşturabilmek anlamında çalışmalarımızı yeniden hızlandırmış durumdayız. Devletin bütçesinden alacağımız destekler olacak. Bunun yanında bu işe Çanakkale’yi ortak etmekte doğru ir seçenek. Ama bira büyük destekçilerle Çanakkale’nin ortak olması lazım. Onlarla görüşmelerimiz olacak. Olmaya da başladı. inşallah camimizin inşaatını hızlandırıp, 15 Temmuz 2017’ye yetiştirir miyiz. Bütün amacımız bu. Bunu yapabilirsek, gerçekleştirilebilirsek gerçekten büyük bir iş başarmış olacağız. Hem de Çanakkale’nin ortak olduğu bir başarı olmuş, olacak. Bu amaç doğrultuda hareket ediyoruz”
 
İbadethanenin isminin ne olması gerektiğini de bir taraftan düşündüklerini belirten Rektör Acer, “Bazı tekliflerimiz oluyor. Bazı görüşmelerimiz oluyor. Bunu biraz daha ötelemek lazım. Bakarsınız bir hayırsever çıkar. Caminin tamamını bitirir. Onunla oturup ismini konuşuruz. Veya benim gönlümden geçen henüz kesinleşmiş olmasa da Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bu halkın verdiği bir demokrasi mücadelesi oldu. Bir askeri darbe girişimine, terör yapısı girişimine karşı halkın doğrudan verdiği bir mücadele anlamında neredeyse eşsiz. Ve bu bir üniversite yerleşkesi bilimin, demokrasinin halkın iradesinin en çok savunulması gereken yerlerden bir tanesi. Bu anlamda onu da ifade eden uygun bir ismi ileri de yine konuşuruz diye düşünüyorum. Bu bizim kafamızda olan bir şey” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından caminin bittikten sonraki görüntüsünün videosu toplantıya gelen davetlilere izletildi. Toplantı duanın ardından sona erdi.