Yulaf ezmesi günümüzde en çok tercih edilen tahıl ürünlerinin arasında yer alırken yulaf ezmesi zararları göz ardı edilebilmektedir. Yulaf ezmesi faydaları ve zararları konusunda doğru araştırma yapmak ve buradan alınacak bilgilere göre tüketmek daha doğru olacaktır.
Yulaf , buğdaygiller ailesinden olan 50-60 cm boylarında otsu tahıl bitkisidir. Görüntüsü itibariyle diğer tahıl bitkilerinden kolayca ayırt edilebilir. Sadece beyaz ya da boz tohumlu değil, siyah çeşidi de bulunur. Yulaf ezmesi ise değirmende öğütülmüş, çelikten kesilmiş veya haddelenmiş, kabuklu yulaf tanelerinden yapılan bir tahıl ezmesi türüdür.
Öğütülmüş yulaf beyaz yulaf olarak da bilinir. Kesimli yulaf kaba yulaf ezmesi veya İrlandalı yulaf ezmesi olarak bilinir. Yulaf ezmesi kalın veya ince olabilir. Yulaf ezmesi terimi, ABD'de ve Kanada'nın bazı bölgelerinde, öğütülmüş, çelikten kesilmiş veya bu tür ülkelerde popüler olan bir yulaf lapası için başka bir kelime olarak da kullanılır. Hayvanlar ve insanlar tarafından tüketilebilen bir tahıl türüdür.
Yulaf ezmesi tahıl türü, besinler içinde günümüzde kullanımı geniş bir tahıl ürünüdür. Kullanımının çeşitli faydaları ve zararları mevcuttur.
Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
Yulaf Ezmesi Faydaları:
•Yulaf ezmesinin içeriğinde potasyum, kalsiyum, demir gibi birçok yararlı mineral, E vitamini ve B grubu vitaminleri başta olmak üzere birçok yararlı madde ve besin lifi bulunur.
•Yine içinde bulunan beta glukan sayesinde yulaf ezmesi, düzenli kullanımda bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olur, vücudu çeşitli hastalıklardan korur.
•İçeriğindeki besin lifi ve beta glukan sayesinde sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına destek olur.
•Yulaf ezmesi, tıpkı kan şekeri gibi kolesterolün de dengelenmesinde önemli roller üstlenebilir.
•Düşük glisemik indeksli olduğundan yulaf ezmesi vücuda uzun süre enerji verebilir, zinde hissetmeye yardımcı olur. Hem tok tuttuğu hem de içeriğinde bolca besin lifi bulunduğu için kilo verme sürecini hızlandırır.
•Antioksidan özellikleri sayesinde sinir sisteminin de sağlıkla çalışmasına destek olan yulaf ezmesi, sebepsiz stres, sinir, endişe, hatta depresyondan koruyucu bir etki oluşturabilir.
•Yulaf ezmesinin strese bağlı uykusuzluk sorununa da çözüm olduğu bilinir
Yulaf ezmesi zararları insan sağlığı açısından çeşitlilik göstermektedir. Bunların öncelikle sindirim sistemine olan olumsuz etkileri başı çekmektedir. Ancak bununla da sınırlı değildir.
Yulaf ezmesi zararlarına şunlar örnek verilebilir:
•Sindirim sistemi olarak mide krampları, gaz sıkışmaları, ishal ve kabızlık durumları olarak karşımıza çıkmaktadır.
•Çölyak hastalığına sahip bireylerin yulaf ezmesi tüketmesi son derece tehlikelidir. Glüten maddesi genellikle yararlı olsa da bu tip durumlarda zarar vermektedir.
•Yulafın içerisinde bulunan ve pürin ismi verilen madde böbrek taşı hastalarına iyi gelmez.
•Gut hastalığı olanlar için de yulaf tüketmek tehlikeli olabilir.
•Yulaf ezmesinin güvenilir yerlerden alınmaması da ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Dışarıda ve açık olarak satılan yulaf ezmesinin içeriğinde ne olduğunun bilinmesi önem taşır. Özellikle şeker vb. tatlandırıcılar kullanılırsa bunun faydasından çok zararı olabilir.
•Özellikle çok öğütülmeden tüketilen bir tahıl olduğu için mide sindirimi sırasında da sorunlara yol açabilir.
Yulaf Ezmesinin Zararları Organları Nasıl Etkiler?
Yulaf ezmesi zararları mide başta olmak üzere bir çok organı etkileyebilir.
Bu etkiler şu şekilde açıklanabilir:
•Mide krampları: Mide krampları aniden yaşanan ağrı ve kasılmalarla ortaya çıkar. Göğüs bölgesinin hemen alt kısmından kasık bölgesine kadar gerçekleşebilen kramplar genelde mide çevresindeki organlardan kaynaklı olarak yaşanır. Şiddetli olabilen kramplar, bireylerin ayakta durmasını bile zorlaştırabilir. Yulaf ezmesi de tam öğütülmeden tüketildiği için mide ve mide çevresindeki organları olumsuz etkileyerek mide kramplarına neden olabilmektedir.
•Gaz sıkışmaları: Gaz sıkışması, sindirimin bir parçası olan gazın birikerek karında şişkinliğe ve rahatsızlığa neden olmasıdır. Kişiler günde ortalama 20 kez ağızdan veya rektumda vücudunda biriken gazı boşaltabilir. Yemekten sonra vücutta gaz üretimi artar. Özellikle yulaf ezmesi yedikten sonra ortaya çıkan bağırsaktaki gaz üretimi, sindirim sistemindeki bozukluklar karında şişkinlik yaratabilir.
•İshal: Kalın bağırsak suyu emerek kalan malzemeyi yarı katı bir hale getirir. Kalın bağırsak zarar görmüş veya yangılıysa su emilmesi engellenir ve sulu dışkı meydana gelir. Özellikle vücutta C vitamini, magnezyum fazlalığı ishale neden olur. Yulaf ezmesi de magnezyum açısından zengin bir besin olduğu için ishale neden olabilir.
•Kabızlık: Kabızlık, bağırsak hareketlerinin yetersiz olması (haftada üç kez ya da daha az sayıda) ya da bağırsak hareketlerinin %25’inden çoğunda dışkılama güçlüğü ile beliren bir hastalıktır. Kabızlık sıklıkla dışkının tam boşalmaması, dışkıda incelme ve ağrılı dışkılamaya neden olur. Tahılların gereğinden fazla tüketilmesi kabızlığın nedenlerinden biridir. Yulaf ezmesi de bir tahıl ürünü olduğu için fazla tüketilmesi kabızlığın nedenlerindendir.
•Böbrek taşı: Böbrek kanalları içerinde genellikle bilinmeyen nedenlerden kaynaklanan bazı minerallerin birleşerek oluşturduğu sert yapılara böbrek taşı denir. Yulaf ezmesi de böbrek taşı oluşumunu ya da artışını etkileyen besinlerden biridir.
•Dişe etkileri: Yulaf ezmesi, az öğütülmüş bir tahıl ürünüdür. Bu da özellikle diş ve diş etleri açısından tehlike oluşturabilmektedir. Çünkü az öğütülmesi nedeniyle diş aralarına ya da diş etlerine sıkışarak o bölgelerde rahatsızlık oluşturabilir.
Hazır Yulaf Ezmesi Zararları Nelerdir?
Hazır yulaf ezmesi; yulaf kepeği, yulaf unu gibi yulaftan yapılan ve ülkemizde belki de en çok tercih edilen yulaf ürünlerinden biri. Raf ömrünün uzun olması sebebiyle çokça tercih edilen yulaf ezmesi, kabuğu çıkarılmış yulafların buharda pişirilip ezilmesiyle hazırlanır. Uzun raf ömrü ve kolay tüketiminden dolayı çokça tercih edilse de sağlık açısından ciddi tehlikeler içerebilir.
Özellikle granola içinde en çok kullanılan besindir. Çeşitli tatlandırıcılar, aromalar nedeniyle bağımlılığa neden olabilir. Bir çok kişi kolay tüketildiği ve zayıflatıcı etkisi olduğu için tüketse de özellikle diyabet hastaları için tehlikeli ve obeziteye neden olabilmektedir. Ayrıca fazla tüketilmesi mide ve bağırsak sorunlarına da neden olabilir.
Hazır Yulaf Ezmesi Zararları İnsan Sağlığını Nasıl Etkiler?
Hazır yulaf ezmesi, insan sağlığı açısından ciddi tehditler barındırabilir. Bunlar genel başlıklar altında şu şekilde belirtilebilir:
•Mide ve bağırsak rahatsızlıkları
•Diş ve diş eti sorunları
•Diyabet
•Obezite
Yulaf Ezmesi Zararlarından Nasıl Korunulur?
Hazır yulaf ezmesinin zararlarından korunmak için şunları yapabilirsiniz:
•Hazır yulaf ezmesi tüketirken diğer besinlerle dengeleyerek diyabet ve obezite için daha az riskli hale getirebilirsiniz.
•Bu besini tükettiğiniz günlerde bol su içerek kabızlık ve ishal olma ihtimalinizi azaltabilirsiniz.
•Çok öğüterek un halinde kullanabilirsiniz böylece diş ve diş etleriniz için daha zararsız olacaktır.
YULAF EZMESİ NASIL TÜKETİLİR?
Süt, yumurta, yoğurt ile birleştirerek lapa, krep yapabilirsiniz. Ayrıca içine bal vb. koyarak tatlı olarak da tüketebilirsiniz.
YULAF EZMESİ İÇİNDE HANGİ VİTAMİNLER VARDIR?
Yulaf ezmesi B1 ve B5 vitaminlerinin yanı sıra magnezyum, demir, çinko, fosfor, folat ve bakır içerir. Yulafta bulunan lif, çözünür nitelikte olan beta-glukandır. Beta-glukan ise tokluk hissinin artmasına ve bağırsaklarda iyi bakterilerin çoğalmasına destek olur.
YULAF EZMESİNİ KİMLER KULLANMAMALI?
•Mide, bağırsak sorunu yaşayanlar,
•Çölyak, gut hastaları
•Böbrek taşı olanlar
•Diş ve diş eti rahatsızlığı olanların kullanması tehlikelidir.
Kaynak: www.medicalpark.com.tr