Sağlık

Sıvı Propolis Faydaları Nelerdir?

Propolis ham maddesi arıların kendi kovanlarını mikroorganizma, mantar ve diğer enfeksiyonlardan korumak için yaptığı özel bir salgıdır.

Bu ham maddenin içeriği arıların tükürük salgısı, ağaçların tomurcukları, polen ve bal mumu gibi bileşenlerden oluşur.

 

Benzersiz bu içeriği sayesinde sıvı propolis faydalarını bu yazıda inceleyebilirsiniz.

 

Ham madde ağaçlardan üretildiği için reçine ve mumlar açısından yoğun bir içeriğe sahiptir, bu nedenle kovanda yapı malzemesi olarak da kullanılır.

 

Farklı mineral, vitamin ve etken maddeleri içeriğinde barındırması insan sağlığına da olumlu yönde etkiler.

 

Ayrıca, bilinen tüm terapötik potansiyeli de bu zengin içeriğinde saklıdır. Antibakteriyel ya da antioksidan benzeri özellikleri sayesinde bağışıklık sistemi başta olmak üzere birçok mekanizmaya da katkı sağlar.

 

Bu kapsamda, sıvı propolis faydaları nelerdir sorusuna sırasıyla aşağıdaki cevaplar verilebilir:

 

Doğal bir antibiyotik olarak adlandırılan ham maddenin savunma sistemini destekleyen bir etkisi vardır. Antibakteriyel özelliği sayesinde vücudun mikroorganizmalarla mücadele gücünü artırmaya yardımcıdır. Kış döneminde grip semptomlarının minimize edilmesine destek olur.

İltihap kurutma ve inflamasyonu engelleme özelliği ile vücutta kalıcı hasarların oluşmasını önlemede yardımcıdır.

Antibakteriyel özelliği ile ağız içi florasında zararlı bakterilerin çoğalmasını engellemede destekleyicidir. Bu sayede, diş çürüklerinin ve diş eti iltihaplanmalarının oluşmasını engellemede destekleyici bir bariyer oluşturur. Bunun yanında, ağızda ülser ve aftların oluşumunun da minimize edilmesinde destek olur.

Hücre yenileyici ve antiseptik özelliğinin dikkat çekmesi ham maddenin yara bakımı ve ülser tedavisine destek olmasını da sağlar. Özellikle ciltte görülen yara ve yanık problemlerinin daha hızlı iyileşmesine destek olur.

Vücutta inflamasyon cevabını azaltmada destek olması cilt üzerinde oluşabilecek sivilce, egzama ya da sedef gibi hastalıkların kontrol altına alınmasında yardımcı rol üstlenmesini sağlar. 

Anti mikrobiyal özelliklerinin baskın olması sıvı propolis faydalarını uçuk virüslerine karşı da etkin hale getirir. Yapılan çalışmalarda uçuk virüsü olan Herpes Simpleks Tip 1 hastalığına karşı iyileşme potansiyelini geliştirdiği gözlemlenmiştir.

Antioksidan özellikleri sayesinde serbest radikallerin sinir hücrelerine zararını azaltmada destek olur, bu sayede nörodejeneratif hastalıkların engellenmesinde yardımcı rol üstlenebilir. Bu doğrultuda alzheimer, parkinson ya da demans gibi hastalıkların önlenmesinde bir alternatif oluşturabilir.

Kan kanseri diğer bir ifadeyle lösemi hastalığı üzerine yapılan bilimsel çalışmalarda lenfoma hücrelerinin gelişimini duraksattığı ile ilgili veriler elde edilmiştir. Bununla birlikte, yapılan çalışmalarda kanser tedavisinde kemoterapi alınmışsa vücutta oluşan yan etkileri de minimize etmede destek olduğuna dair bilimsel veriler mevcuttur.

Analjezik özelliklerinin ön plana çıkması sistemik ağrıların azalmasına katkı sağladığı da vurgulanır.

Kan basıncını dengelemeye yardımcı olması nabzın aniden yükselmesinin engellemede destekleyici rol oynamasını sağlayabilir.

Hücre yenileyici özelliği sayesinde cildin kurumasını engellemede ve kırışıkların oluşumunun gecikmesinde yardımcı rol üstlenebilir.

Fonksiyonel aminoasitler açısından zengin olması vücutta depo yağların azalmasına, LDL kötü huylu kolesterolün dengelenmesine yardımcı olur.

Enfeksiyonu kurutma özelliğinin olması balgam söktürücü ve öksürük semptomlarının azalmasına katkı sağlaması dikkat çeker.

Bileşenlerinin Sıvı Propolis Faydaları Üzerine Etkisi

Sıvı propolis faydalarının ön plana çıkması fonksiyonel bileşenlerin miktar açısından yüksek olmasıyla ilgilidir.

 

Bu doğrultuda, en çok flavonoid ve fenolik bileşenler açısından zengin olması dikkat çeker.

 

Fenolik bileşenlerden ferulik asit, kafeik asit ve hidroksisinnamik asitler yüksek oranda bulunur.

 

Genel olarak bakıldığında 2 farklı fenolik asit ve 12 farklı flavonoidi içermesi antioksidan etkilerinin en üst seviyeye çıkarmasının ana nedenlerindendir.

 

Bioflavanoidler diğer bir adıyla P vitamini açısından da zengin olması ürününün bağışıklık sistemini desteklemesinin bir nedenidir.

 

Birçok meyve ve sebzede de bulunan P vitamini portakalda bolca bulunur, sıvı propoliste ise ortalama olarak portakalın 500 kat daha fazlasını içerir.

 

Suda çözünür maddeleri de bolca içerirken arı enzimlerini de aktif olarak bulundurur. Özellikle B, C ve E vitaminleri de ihtiva ederken bazı fonksiyonel şeker bileşenlerini de bulundurur.

 

Üretim Şekline Göre Sıvı Propolis Faydaları

 

Kovandan elde edilen bu hammaddenin gıda takviyesi olarak tüketilebilmesi için bazı işlemlerden geçmesi gerekir.

 

Ham haliyle tüketilmemesinin nedeni ise içeriğinde bal mumu gibi reçinelerin olması ve bu maddelerin sindiriminin vücutta olmamasıdır.

 

Bunun yanında, reçineleri sindirecek vücutta enzimlerin bulunmaması biyoyararlılık açısından olumlu bir etki de yaratmaz.

 

Organlar bu maddeleri atmak için daha çok performans göstereceği için yorgunluk da oluşturabilir.

 

Ham maddenin besleyici kısmı almak için ekstraksiyon işlemlerinden geçirilir, böylece gıdaya uygun hale getirilebilir.

 

Çoğunlukla viskoz bir sıvı olarak elde edilen üründe suda çözünmeyen bazı partiküller de yer alabilir.

 

Bunun yanında sterilizasyon koşullarında ve GMP şartlarında üretiminin yapılması sıvı propolis faydalarını tam anlamıyla ortaya çıkarması için gereklidir.

 

Bu doğrultuda, bitkilerden ya da böceklerden ham maddeye bir kontaminasyon varsa vücut sağlığı için engellenmiş olur.

 

Tüm bu süreçte, sıvı propolis faydaları nelerdir sorusu ana ham maddenin çeşitli işlemlerden geçerek özünün çıkarılmasıyla ilişkilidir cevabı verilebilir.

 

Sıvı Propolis Faydaları ve Zararları

Ham maddenin gıda takviyesi olarak hazırlanması su ya da alkol bazlı olabilir. Burada kullanılan çözgenin alkol ya da su olarak seçilmesi önemlidir.

 

Ham madde alkolde işleme alınsa dahi destilasyon gibi yöntemler kullanılarak alkol tamamen uçurulur.

 

Yapılan analizlerde az da olsa kalıntı kalırsa etiket bilgilerinde belirtilebilir. Alkol ya da su bazlı olması içindeki etken maddelerin sıvı çözeltiye geçmesi ile ilgilidir.

 

Özellikle, suda çözünürlüğü az olan bazı arı bileşenlerin ya da yağ maddelerinin alkolde ekstresi hazırlanarak içeriği daha zengin hale getirilebilir.

 

Bununla birlikte, su bazlı olarak hazırlanan ham maddenin yan etkileri de minimize edilmiştir.

 

Ürünü kullanmadan önce avantaj ve dezavantajlarının belirlenerek yararları ve negatif etkileri değerlendirilebilir.

 

Genel olarak ham maddenin faydaları doğrultusunda ürünü kullanırken dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

 

Hamile ve emziren annelerin vücutlarında metabolik değişimler yaşandığı için doktor kontrolünde ürünü tüketmesi önerilir.

Üretim aşamasında sterilizasyon koşullarının standart olduğuna dair güvenirlik önemliyken onaylı bir gıda takviyesi olması yararlarını daha stabil yapabilir.

Fenolik bileşenlerin ya da diğer etken maddelerin analizlerle belirlenmiş olması katkıyı yükseltir. Ayrıca etken madde oranına göre kullanım dozuna daha kolay karar verilebilir. Ek olarak, 3 aylık süreçte ürün düzenli kullanılmışsa bir süre ara verilmesi de tavsiye edilebilir.

Otoimmün hastalıkları olan, bağışıklık sisteminin baskılandığı hastalıkları olan, hemofili gibi kanamalı hastalıkları olan ya da organ nakli olan kişilerin mutlaka doktoruna danışması gereklidir.

Bireylerin arı ürünlerine alerjisi varsa propolis tüketirken de dikkatli kullanımı önerilmektedir.

 

Çocuklarda Sıvı Propolis Faydaları Nelerdir?

Ebeveynler çocuklarına ürünü kullandırmak isterse öncesinde doktoruna danışılması önemlidir. Bu süreçte, ürün içerikleri incelenirse su bazlı ekstrelerin kullanımı tercih edilebilir, yan etkileri bu şekilde minimize edilebilir.

 

Sıvı Propolis Faydaları İçin Günlük Tüketim Nasıl Olmalıdır?

Ekstrakt formunda tüketilen üründe kişinin yaşına, kilosuna, hastalıklarına, sağlık profiline göre kullanım dozu belirlenebilir. Ürünün sıvı formda tüketilmesi damlalık olarak kullanımına imkan verir. Damlalık sayısı ile kullanım dozu paralellik gösterirken ürün aç karnına tüketildiğinde emilim düzeyinde de artış gözlemlenebilir.

 

Kaynak: www.medicalpark.com.tr