Sağlık

Yoğurt Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Yoğurt alerjisi vücudun yoğurt içinde bulunan proteinlere karşı normal dışı bir tepki vermesiyle ortaya çıkan durumdur. Süt ürünlerine karşı hassasiyeti olan kişilerde sıklıkla rastlanılan bir durumdur.

Alerjik reaksiyonlar herkeste aynı şekilde görülmese de ciltte kızarıklık ve kaşıntı yaygın görülen bir durumdur. Bunun yanında solunum yollarında daralma, öksürük ve bulantı gibi rahatsızlıklar görülebilir. 

 

Yoğurt alerjisi genellikle inek sütü proteini olarak bilinen kazein ve whey proteinlerine karşı aşırı duyarlılık geliştirilmesi sonucu oluşur. Bu tip alerjiler bebeklik döneminde başlar ve çocukluk çağının ilerleyen dönemlerinde ortadan kalkar. Ama bazı durumlarda yetişkinlik dönemlerine kadar devam edebilir.

 

Yoğurt alerjisinin laktoz intoleransı ile karıştırılmaması gerekir. Yoğurt alerjisi bağışıklık sisteminin gösterdiği bir tepkidir, laktoz intoleransı ise sindirim sisteminin verdiği bir tepkidir. İnek sütü alerjisinden kaynaklanan bu durum en yaygın görülen 8 besin alerjisi arasında yer alır.

 

Birçok insanda rastlanılan bu alerjiden kaçınmak için paketli ve işlenmiş gıda satın alırken etiketi dikkatlice okumak ve içerisinde süt proteini varsa dikkatli bir şekilde tüketilmesi önerilebilir. 

 

Yoğurt Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Süt ürünlerine karşı duyarlılığı olan bireylerde sıklıkla gözlemlenen yoğurt alerjisi belirtileri bir bağışıklık sistemi tepkisidir. Yoğurt alerjisi belirtileri hafif rahatsızlıklarla kendini gösterebildiği gibi hayati tehlike oluşturabilecek kadar şiddetli olabilir. Bu tepkilerin şiddeti bireyin bağışıklık sisteminin durumuna ve tüketilen yoğurt miktarına da bağlıdır.

 

Yoğurt alerjisi nasıl anlaşılır belirtileri nelerdir kısaca şu şekilde ele alabiliriz: 

 

Yoğurt alerjisi olan bireylerde yoğurt tüketimi sonrası yoğun bir şekilde kaşıntı ve kızarıklık görülebilir. 

Ciltte kurdeşen gözlemlenebilir. Ciltte kabarıklık ve kırmızı lekeler şeklinde oluşur. Bu belirtiler birkaç saat veya birkaç gün sürer. 

Egzama tipinde, ciltte kronik bir kuruluk, kaşıntı ve iltihaplanma başlayabilir. Bu tip bir egzama alevlenmesi birkaç saat içinde ortaya çıkabildiği gibi birkaç gün sonra da başlayabilir. Hemen önlem alınmazsa uzun süreli olarak devam eder. 

Sık hapşırma ve burun akıntısı gibi belirtiler görülebilir. Bu tip belirtiler genellikle kısa sürelidir. 

Solunum yollarında tahrişe neden olabilir. Hırıltılı solunum ve öksürük olarak kendini gösterebilir. Özellikle astım rahatsızlığı olan bireylerde daha yoğun bir şekilde gözlemlenebilir. 

Nefes darlığı ise en ciddi belirtilerden biridir. Önlem alınmazsa hayati tehlike oluşturabilecek bir düzeye gelebilir. 

Karın ağrısı ve şişlik gibi belirtiler yoğurt tüketiminden hemen sonra başlayabilir ve birkaç saat sürebilir. Genellikle hafif bir belirti şeklinde kendini gösterir. 

Bulantı ve kusma da kısa süre içinde ortaya çıkar ve vücut yoğurt proteinini dışarı attıktan sonra geçebilir. 

İshal de yaygın görülen sindirim sistemi belirtilerindendir. Yoğurt tüketimi sonrası bağırsak hareketleri hızlanarak ishal meydana gelir. Bu durum birkaç saat veya daha uzun süre devam edebilir. 

Yoğurt alerjisinin daha ciddi bir hal aldığı pozisyonda baş dönmesi ve bayılma gibi belirtiler görülebilir. Bu vaziyette vücudun daha geniş bir tepki verdiğini anlayabiliriz. Acil tıbbi müdahale gerektirir. 

Anafilaksi yoğurt alerjisinin en ciddi belirtisidir. Hızlı nabız, düşük tansiyon, solunum güçlüğü sonrası bilinç kaybı yaşanabilir. Anafilaksi, acil tıbbi müdahale gerektirir. 

 

Yoğurt Alerjisi Neden Olur?

Yoğurt alerjisi, peynir altı suyu adı verilen protein türüne karşı tepki olarak ortaya çıkar. Vücut bu protein türünü zararlı olarak algılar ve buna karşı antikor üretir. Bu antikorlar, alerjenle karşılaştığında histamin adı verilen kimyasalları salgılar ve bu durum sonucunda alerjik reaksiyonlar ortaya çıkar.

 

Yoğurt alerjisinde kalıtsal özelliklerin önemli bir rolü vardır. Ailede gıda alerjisi veya astım, egzama, saman nezlesi gibi alerjik hastalıklar varsa alerji geliştirme riski daha yüksektir. Çevresel faktörler nedeniyle de alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir. Örneğin, bebeklik döneminde aşırı hijyen veya belirli gıdaların erken dönemde kesilmesi alerji gelişimini tetikleyebilir. Anne sütü yerine mamalarla beslenen bebeklerde risk daha fazla olabilir.

 

Bağışıklık sistemindeki bozukluklar yoğurt alerjisinin başlı başına sebebini oluşturabilir. Vücudun savunma mekanizmasının düzgün çalışmaması durumunda normalde zararsız olan proteinlere karşı anormal bir bağışıklık tepkisi verebilir. Yetişkinlerde yoğurt alerjisi genetik yatkınlık, çevresel faktörler ve bağışıklık sistemindeki bozukluklar nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu reaksiyonların kaynağını anlamak uygun tedavi yöntemlerinin uygulanmasında önemli rol oynar. 

 

Bebeklerde Yoğurt Alerjisi

Bebeklerin bağışıklık sistemi tam olarak gelişmediği için belirli proteinlere karşı daha hassas olabilirler. Bu yüzden hızlı bir şekilde tepki verebilirler. Bebeklerde yoğurt alerjisi belirtileri yoğurt tüketiminden kısa bir süre sonra ortaya çıkar. Alerji tepkisi olarak kaşıntı ve kızarıklık bebeklerde de görülür.

 

Bebeklerin yanaklarında, dirseklerinde ve dizlerinde döküntü benzeri görüntüler varsa sebebi yoğurt alerjisi olabilir. Bebeklerde sık sık karın ağrısı ve gaz sancıları görülüyorsa yoğurt tüketimine dikkat edilmesi gerekebilir. Bebeklerde yoğurt alerjisi belirtileri olarak sayabileceğimiz bir diğer reaksiyon beslenme zorluklarıdır.

 

Bebekler yoğurt tükettikten sonra huzursuz olabilir ve yemek yemeyi reddedebilir. Bebek böyle bir tepki veriyorsa yoğurt tüketmekten rahatsızlık duyduğunun bir göstergesi olabilir. Sürekli ağlama, uyku düzensizlikleri ve genel huzursuzluk hali yoğurt alerjisinin dolaylı yoldan belirtileri arasında sayılabilir.

 

Bebeklerde yoğurt alerjisi belirtileri farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Ebeveynlerin bu belirtileri dikkatlice izlemeleri ve gerekli durumlarda önlem alarak sağlık profesyonellerine başvurmaları bebeklerin sağlığı için önemlidir. 

 

Yoğurt Alerjisi Nasıl Geçer?

 

 

Yoğurt alerjisini tedavi etmek istiyorsanız en etkili yöntem yoğurt ve süt ürünleri içeren gıdalardan tamamen kaçınmaktır. Böylece en güvenli şekilde alerjik tepkilerin önüne geçmiş olursunuz. Eliminasyon diyeti adı verilen diyetle yoğurt içeren tüm gıdaları günlük beslenme düzenin içinden çıkarabilirsiniz.

 

Bu diyet sadece yoğurt bazlı ürünleri tüketmemeyi değil, dondurmalar ve diğer süt ürünlerinden de uzak durmayı gerektirir. Yoğurt yerine kullanılabilecek çok fazla süt ürünü vardır. Örneğin, badem sütü, soya sütü veya yulaf sütü gibi bitkisel bazlı sütleri güvenli alternatifler olarak sayabiliriz. Yetişkinlerde yoğurt alerjisi tedavi edilirken antihistaminikler gibi alerji ilaçları kullanılabilir. Bu ilaçlar sayesinde hafif semptomlar önlenebilir.

 

YOĞURT ALERJİSİ NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Teşhis süreci bir alerji uzmanı tarafından yapılmalıdır. Bu süreç, hastanın ayrıntılı bir biçimde tıbbi geçmişinin incelenmesi ve semptomlarının değerlendirilmesiyle başlar. Cilt prick testi, bu tip alerjileri tespit etmede yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir.

 

Yoğurt proteini içeren küçük bir damla hastanın cilt yüzeyine uygulanır ve cilt hafifçe delinerek alerjenin cilt altına girmesi sağlanır. 15-20 dakika bekledikten sonra ciltteki durumlar gözlemlenir. Kızarıklık veya kabarıklık oluşmuşsa yoğurt alerjisine işaret edebilir. Cilt testi yapılamayan veya cilt testi sonuçlarının belirsiz olduğu durumlarda kan testi de teşhiste kullanılan yöntemlerden biridir. Bu testte spesifik IgE antikorlarının seviyesi ölçülür. IgE antikorlarının seviyesi yüksekse alerji varlığını gösterebilir. 

 

YOĞURT ALERJİSİ GEÇİCİ MİDİR?

Yoğurt alerjisi bazı bireylerde geçici olabilir. Ancak bu durum herkes için geçerli değildir. Bu tip alerjiler çocukken ortaya çıktığı için bireyler yetişkinliğe doğru giderken alerjik tepkiler azalır veya ortadan kalkar. Bazı kişilerde ise yaşam boyu devam edebilir. Alerji tanısı konan bireylerin kendileri için uygun önlemleri alması önemlidir.

 

Kaynak: www.medicalpark.com.tr