Sağlık

Ağızda Beyaz Lezyon Nedir? Ağızda Beyaz Lezyon Belirtileri

Ağızda beyaz lezyon; ağız bölgesinde, diş etlerinde, damakta, dil altında ya da yanak kısımlarında kalınlaşarak oluşan, beyaz renkli bir ağız lezyonu türüdür.

Ağızda meydana gelen bir tahriş nedeniyle veya dış kaynaklı olarak (sigara, tütün kullanımı gibi) oluşabilir.

 

Ağızda beyaz lezyon her yaşta görülebilir ancak yaşlı yetişkin kişilerde görülme sıklığı daha fazladır.

 

Ağızda beyaz lezyon çoğunlukla tehlikesiz olarak bilinse de tedavi edilmediği zaman ağız kanserine yol açabilecek nitelikte bir rahatsızlıktır.

 

Bundan dolayı ağızda beyaz lezyon belirtilerini fark ettiğinizde uzman bir doktora başvurarak tedavinizi yaptırmanız genel sağlık durumunuz açısından oldukça önemlidir.

 

Ağızda oluşan beyaz lezyonun oluştuğu bölgeye, şiddetine ve kişide oluşturduğu etkiye göre farklı şekillerde adlandırılır. Genel olarak görülen ağızda beyaz lezyon çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:

 

Homojen ağızda beyaz lezyon: Ağız içinde düz beyaz lekeler şeklinde ortaya çıkan lezyonlardır. Oluşan lezyonun yüzeyi çıkıntılı, buruşuk ya da pürüzsüz olabilir. Çoğunlukla iyi huylu lezyonlardır. Sık görülen ağızda beyaz lezyon çeşitlerinden biridir. İyi huylu olduğundan genellikle ağız kanserine dönüşmez.

Homojen olmayan ağızda beyaz lezyon: Bu tür lezyon çeşitleri kötü huylu olarak oluşur. Oluşan lezyonların şekli anlamsız ve tuhaf olabilir. Bu tür beyaz lezyonlar, oluştuğu bölgede pürüzlü bir görünümdedir. Ağız içinde beyaz ya da kırmızı renkte gözükebilen lezyonlardır. Ağız kanserine dönüşme riski fazla olan bir lezyon türüdür.

Oral tüylü ağızda beyaz lezyon: İyi huylu olan lezyon türüdür. Çoğunlukla kanser riski oluşturmaz. Ağız içinde kıvrımlı beyaz lekeler şeklinde oluşarak dilin üst kısmında ortaya çıkar. Epstein-Barr ve HIV/AIDS virüsü olan kişilerde görülme sıklığı daha fazladır.

Proliferatif verrüköz (PVL): Ağız içindeki yumuşak dokularda, diş etlerinde, dil çevresinde oldukça küçük boyutlarda beyaz lekeler oluşabilir. Bu beyaz lekeler zamanla lezyona dönüşür. Ağız kanserine dönüşme riski oluşturan kötü huylu bir lezyon türüdür.

İyi Huylu Ağızda Beyaz Lezyon Belirtileri

İyi huylu ağızda beyaz lezyon belirtileri; ağız içinde oluştuğu bölgeye, lezyonun şiddetine, boyutuna, hastanın genel sağlık durumuna göre kişiden kişiye farklılıklar gösterebilir.

 

İyi huylu ağızda beyaz lezyon belirtileri genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

 

Ağız içinde değişik şekillerde kabarmış ve şişmiş yaraların oluşması.

Ağız içinde ortaya çıkan beyaz renkli noktaların varlığı.

Ağız bölgesinde belli bölgelerde sert ve kalınlaşmış temizlenemeyen lekelerin olması.

Yanak içlerinde tahrişlerin oluşması gibi ortaya çıkan semptomlar iyi huylu ağızda beyaz lezyon belirtileri olabilir. Bu tür belirtileri fark ettiğinizde uzman bir doktora başvurarak muayene olmanız ağızda beyaz lezyon oluşumunun tedavisi için oldukça önemlidir.

Kötü Huylu Ağızda Beyaz Lezyon Belirtileri

Kötü huylu ağızda beyaz lezyonlar sonuçları itibariyle daha ciddiye alınması gereken vakalardır. Bazı kötü huylu lezyonların kansere dönüşme riski oluşabilir. Kötü huylu ağızda beyaz lezyon belirtileri şu şekildedir:

 

Ağız içinde beyaz lekelerle beraber ortaya çıkan kabarık, kırmızı noktalı lekelerin olması

Dokularda düzensiz oluşan yaralar

Ağız içinde koyu kırmızı yaraların oluşması

Yemek yeme esnasında, yutkunurken ya da çene hareketleri yaparken ağrı ve acı hissinin oluşması

Uzun süre iyileşemeyen ağız yaralarının varlığı

Ağız çevresindeki dokularda meydana gelen hasar ve şekil bozukluklarının olması

Ağızdaki beyaz lezyondan kaynaklanan kulak ağrısının oluşması gibi semptomlar kötü huylu ağızda beyaz lezyonun belirtileri olabilir. Bu tür belirtilerin varlığını hissettiğinizde erken teşhis ve tedavi için vakit kaybetmeden bir sağlık merkezine başvurmanız sağlığınız adına önemlidir.

Ağızda Beyaz Lezyon Tanısı Nasıl Konulur?

Ağızda Beyaz Lezyon Tanısı Nasıl Konulur?

 

Ağızda meydana gelen beyaz lezyonun yapılan muayene sonucu tanısı konabilir. Muayene esnasında oluşan lezyonun boyutu, şiddeti, diğer dokulara etkisi, şekli, hastada ortaya çıkardığı belirtiler gibi unsurlar incelenir.

 

Ayrıca uzman hekim ağızda meydana gelen bir tahriş varsa bunun nedenini anlamak için çeşitli kontroller yapabilir.

 

Hastanın kullandığı takma diş, diş protezi ya da implant gibi nedenlerden kaynaklanan ağız tahrişi olup olmadığını inceleyebilir.

 

Oluşan lezyonun takibi yapılarak ağızda beyaz lezyonun kesin tanısını koymak için ilave olarak biyopsi işlemi de yapılabilir.

 

Yapılan biyopsi işlemi sonrası lezyonun kesin tanısı konarak lezyonun karakteristik yapısına göre yapılacak tedavi yöntemi belirlenir.

 

Ağızda Beyaz Lezyon Nasıl Tedavi Edilir?

Tehlike oluşturmayan ağızda beyaz lezyon türlerinin neden olduğu ağız içi tahrişler tedavi edildikten sonra iyileşme süreci başlar.

 

Bu süre birkaç aya kadar uzayabilir. Çoğu beyaz lezyon ise ilaç tedavisi uygulanarak iyileşebilir. Daha şiddetli belirtiler gösteren ağızda beyaz lezyon türleri ise cerrahi yollarla tedavi edilir.

 

Tedavi seçenekleri olarak; lazer yoluyla tedavi, dondurma yöntemi ile lezyonun çıkarılması ve lezyonları neşterleme yöntemi ile çıkarma gibi yöntemlerle oluşan lezyon çıkarılabilir.

 

Ağızda Beyaz Lezyon Ameliyatı

Ağızda beyaz lezyon oluşumu sonucu cerrahi müdahale gerekebilir. Yapılacak ameliyat öncesi lezyonun ağız bölgesini nasıl etkilediği, boyutu, şiddeti, hastada oluşturduğu reaksiyonlar gibi faktörler göz önüne alınarak ameliyat gerçekleştirilir.

 

Beyaz lezyonların oluştuğu bölgeye açılan küçük kesiler aracılığıyla lezyonlu dokular çıkarılır.

 

Ağızda Beyaz Lezyon Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci

Ağızda beyaz lezyon tedavisi sonrasında günlük alışkanlıklar değiştirilerek, ağız ve diş bakımının düzenli yapılması oldukça önemlidir. Ağızda beyaz lezyon tedavisi sonrası iyileşme sürecinde ve sonrasında dikkat edilmesi gereken hususlar şöyle sıralanabilir:

 

Ağız içinde beyaz lezyon oluşma riskini sigara ve tütün mamullerini kullanmak artırabilir. Bundan dolayı sigara ve tütünden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.

Alkol tüketimi ağız içinde tahrişe neden olur. Bundan dolayı alkol tüketimini sınırlandırmak ve gerekiyorsa bırakmak gerekir.

Rutin diş kontrolü ve muayenesi yapılmalıdır.

Diş beyazlatma ve bilinmeyen ağız gargaraları kullanılmamalıdır.

Ağız içindeki diş dolguları, kaplamalar gibi faktörlerden kaynaklanan rahatsızlıkların tedavi edilmesi gerekmektedir.

Çok sıcak ve çok soğuk içecekler tüketilmemelidir.

Sert şekerlemelerin tüketiminden uzak durmak önemlidir.

Dengeli ve sağlıklı beslenme doğrultusunda bol miktarda sebze, meyve tüketimi önemlidir. Bunun için sağlıklı diyet listesi yapılabilir.

Ağızda Beyaz Lezyon Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Ağızda beyaz lezyon tehlikeli midir?

Ağızda oluşan beyaz lezyon çoğunlukla iyi huylu olarak ortaya çıkar. Bu nedenle ağızda beyaz lezyon oluşumu genelde tehlike oluşturmaz. İlaç tedavisi ve lezyonun gelişimi takip edilerek tedavi edilir. Fakat az da olsa ağız kanserine neden olan ağızda beyaz lezyon türleri vardır. Bu tür lezyonların belirtisini fark ettiğinizde zaman kaybetmeden uzman bir hekime muayene olmanız sağlığınızı korumak adına önemlidir.

 

Ağızda beyaz lezyon kanser midir?

Ağızda oluşan beyaz lezyonlar çoğunlukla kanser oluşturmaz. Ancak ağızda gelişen bazı beyaz lezyonlar bazı komplikasyonlar sonucu nadir de olsa ağız kanserine dönüşebilir. İhmal edilen beyaz lezyonlar ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Erken tanı ve tedavi oldukça önemlidir.

 

Ağızda beyaz lezyon nasıl temizlenir?

Ağızda oluşan beyaz lezyonların büyük bir kısmının iyi huylu lezyon özelliği göstermesinden dolayı ağız içinden temizlenmesi kolay olmaktadır. Çoğu beyaz lezyonlar ilaç tedavisi ve lezyonun gelişiminin takip edilmesi ile temizlenir. Kötü huylu olarak daha ağır belirtiler veren beyaz lezyonların temizlenmesi için ise cerrahi müdahale gerekir. Böylelikle ağız içinde oluşan beyaz lezyonlar temizlenir.

 

 

Kaynak: www.medicalpark.com.tr