Gündem

Alan Başkanlığı mağduru rehberler, çareyi siyaset ve bürokraside arıyor

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, yapılması gereken düzenleme de gecikince şehitliklerin hafızası olarak kabul edilen ve 20 yıldır bölgede görev yapan 206 alan kılavuzu işinden oldu.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, yapılması gereken düzenleme de gecikince şehitliklerin hafızası olarak kabul edilen ve 20 yıldır bölgede görev yapan 206 alan kılavuzu işinden oldu. Alan başkanlığı tarafından mağdur edilen alan kılavuzları, kaybedilen haklarını siyasetçiler ve bürokratlarla görüşerek almaya çalışıyor.

 

Çanakkale denilince akla ilk olarak şehitlikler geliyor. Çanakkale’ye her yıl gelen binlerce kişi de daha çok buradaki şehitlikleri ziyaret etmek için binlerce kilometre uzaklıktaki yollardan geliyor. Bu alan başta tarihimiz olmak üzere dünya tarihi için çok önemli. Burada yaşananları doğru anlatmak bu yüzden çok çok önemli.

Gelen ziyaretçileri gezdirmek ve doğru bilgilendirmek için yıllardır hizmet veren rehberler olarak bilinen alan kılavuzları görevlendirildi. Yüzlerce alan kılavuzu 20 yıldır bu topraklarda gelen milyonlarca ziyaretçiye zaferi ve kahramanlıkları anlattı.

Bu hakları Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. Böylece 2004 yılından bu yana gönlünü bu kılavuzluğa adamış 206 insan boşa çıktı. Yeni düzenlenme yapılması için geren başvuru Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından yapılmadığı için rehberlerin haklarını iptal edildiği belirtiliyor.

ŞEHİTLİKLERDE BİLGİ KİRLİLİĞİ YAŞANIYOR

Şehitliklerin bilgi hafızası olarak bilinen bu rehberlerin boşa çıkması, şehitliklerde tam bir düzensizliğe de neden oldu. Daha önce gelen ziyaretçileri rehberler Eceabat ilçesinden alarak alan götürüyordu ve alanın belli yerlerinde gerekli bilgilendirmeyi yapıyordu. Bu sorun ortaya çıkınca burada anlatacak kimse de olmayınca gelen ziyaretçiler köylülerden ve sürücülerden yardım alıyor. Bu da şehitliklerdeki bilginin yalan yanlış anlatılmasına neden oluyor. Artık şehitliklerde her önüne gelen bilgi veriyor bu da bu önemli topraklarda bilgi kirliliği ortaya çıkartıyor.

 

HAKLARINI ALMAK İÇİN MÜCADELE EDİYORLAR

Çanakkale ve şehitlikler için bu kadar önemli olan alanda yıllardır görev yapan rehberlerin, haklarını geri almak için birçok alanda görüşme yapmaya devam ediyor. Hem siyasetçiler hem de bürokratlarla görüşen alan kılavuzları, iptal edilen haklarını geri almak için çalışıyor.

 

MİLLETVEKİLİ UZ İLE GÖRÜŞTÜLER

Bir süredir haklarını geri almak için mücadele eden alan kılavuzları, İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz ile de görüştü. İYİ Parti İl Başkanlığı’ndan görüşme ile ilgili yapılan açıklama şöyle; “Alan Kılavuzları ve Çanakkale Şehitlerine Vefa Derneğinin değerli temsilcileri, Mehmet Aydın, Muhammed Cihan ve Bayram Er, Milletvekilimiz Sayın Rıdvan Uz'u İl Başkanlığımızda ziyaret etti. İl Genel Meclisi Üyemiz Sayın Murat Çağlayan, Kepez Belde Başkanımız Sayın Muhittin Kavaklı, İl Başkan Yardımcımız Sayın Hasan Burak Yücel, Merkez İlçe Başkan yardımcımız Sayın Aydın Sevinç, Üyelerimiz Sayın Fahriye Dede Korur, Sayın Veli Kıvrak ve Sayın Ertan Keskin de ziyarette Hazır Bulundu.”

BAKAN YARDIMCISI TURAN İLE GÖRÜŞTÜLER

Alan Kılavuzları kısa süre önce de Ankara’ya giderek girişimlerde bulundu. Burada İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan ile de görüşme yaptılar. Turan görüşme ile ilgili şu bilgileri paylaştı., “Alan Kılavuzları ve Çanakkale Şehitlerine Vefa Derneği Başkanı ve Üyeleri misafirimizdi. Alan Kılavuzları ve Çanakkale Şehitlerine Vefa Derneği Başkanımız Ertekin Köse, Yönetim Kurulu Üyelerimiz Ergin Çağlar ve Sulahattin Aksallı misafirimizdi. Bölgemizde önemli bir görev ifa eden alan kılavuzlarımızla, Anayasa Mahkememizin 6546 sayılı Alan Kılavuzluğu Kanunun ilgili maddesini iptal etmesini değerlendirdik.”

 

Bünyamin Nami Tonka