Çanakkale Haberleri

ÇOMÜ’nün isimsiz heykelleri

ÖSEM binasının hemen önündeki merdivenlerde iki  tane asker heykeli mevcut fakat kim oldukları çoğu kişi tarafından bilinmiyor. ÖSEM binasının hemen önündeki merdivenlerde iki  tane asker heykeli mevcut fakat kim oldukları çoğu kişi tarafından bilinmiyor.

Önünde herhangi bilgilendirici yazı olmaması merak eden kişilerin de kim olduklarını öğrenmesini zorlaştırıyor.Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ)Terzioğlu Yerleşkesinde, ÖSEM binasının hemen önünde bulunan merdivenlerin başındaki heykellerin kim olduğu öğrenciler tarafından bilinmiyor. Üzerinde bilgilendirici herhangi bir yazı bulunmuyor fakat reklam içerikli tabela mevcut. Heykeller hakkında bilgisi olanların sayısı bir elin parmaklarını geçmezken, heykellerin önünde herhangi bir tabela veya bilgilendirici yazı bulunmaması kim olduklarını merak edenlerin de istenen cevabı alamamasına sebep oluyor.

Heykelleri bulunan kişiler Üsteğmen Hasan Hulusi ve Teğmen Mehmet Mevsuf. Çanakkale için canını feda eden şehitlerimizin heykelinin üniversitede bulunması son derece gurur verici. Fakat bilgilendirici yazı olmaması öğrencilerin  bu kahramanları tanıyamamasına neden oluyor.

Hasan ve Mevsuf kim?

Takvimler 1915 yılının mart ayını gösterdiği sırada. Çanakkale de savaş tüm hızıyla devam ediyordu. İşte tam o zamanlarda üsteğmen Hasan Hulusi aklında İstanbul’dan gelecek haber olmasına rağmen tüm dikkatiyle vatanına hizmet ediyordu. Sonunda beklediği haber geldi. Bir kızı olmuştu... Albayın ailesine gitmesine izin vermesine rağmen kahramanca vatanını savunmayı bırakmadı.

Ailesine telgrafhane de tebrik mesajı yazdığı sırada patlama seslerini duydu. Obüsün bulunduğu tepeye o gün 4 bin top mermisi düşmüştü. Akşam üstü Hasan ve Mevsuf gözetleme yerinde savaşı takip ederken üsteğmen telefona çağırıldı. Çok susayan Mevsuf da su içmek için izin istedi. İşte tam o sırada korkunç bir patlama daha meydana geldi. Mermi subayların ve telefoncu erlerin bulunduğu yere düşmüştü. Hasan ve Mevsuf da dahil olmak üzere orada bulunan herkes şehit mertebesine yükseldi. Çanakkale’de bu iki kahramanın isimleri unutulmadı. Hasan ve Mevsuf adına sokak, spor salonu gibi birçok yer mevcut.

Hasan Sami Er