Sağlık

Fazla Uyumanın Zararları Nelerdir?

Uykusuzluk diğer bir ifade ile insomnia gibi fazla uyumanın zararları da mevcuttur. Uyku, insan sağlığı açısından oldukça önemli olsa da bunun ortalamanın üzerinde olarak ve çok sık halde olması çeşitli sorunlara sebep olabilir.

Fazla uyumanın zararları nelerdir, sorusunun en basit yanıtları arasında, düşük enerji ve sinirlilik hali olduğunu söylemek mümkün. Baş ağrısı kaynağı da olabilen az uyku aynı zamanda felç / inme riskini de beraberinde getirebilir.

 

Fazla Uykunun Belirtileri Nelerdir?

Günümüzde problem olarak adlandırılan uyku durumlarından biri de aşırı uykudur. Aslında uyku problemi dendiğinde ilk akla uyuyamama sorunu gelse de fazla uyumak da problem olan ve insan sağlığını olumsuz etkileyen durumlardan biridir.

 

Genelde yetişkinler için belirlenen ortalama uyku saati 7 - 8 saat arasında olmaktadır. Bunun daha az olması uyuma problemleri ya da uykusuzluk olarak adlandırılabilirken fazla olması da aşırı uyku sorunu olarak ele alınabilir.

 

Aşırı uyku ya da sürekli uyku hali insanlarda dönem dönem ortaya çıkabildiği gibi uzun süredir var olan bir durum da olabilir. Bazıları, fazla uyuma durumlarının aslında bir sorun olduğunu da fark etmediği durumlar olabilir.

 

Bu yüzden aslında kişiler fazla uyuma, uykunun yetmemesi, uyandığında yorgun hissetme gibi durumlar fark ederse ve bu uzun süreli olursa aslında aşırı uyku problemleri var anlamına gelir.

 

İnsanlar genelde fazla uyuyup uyumadıklarını bile genelde fark etmeyebilir. Fazla uyuma belirtileri arasında şunları sıralayabiliriz:

 

Bölünmeyen ve 7 - 8 saatlik bir gece uykusuna rağmen yorgun ve uykulu hissetme

Sabah uyanmada zorluk çekmek

Düşük enerji ve isteksizlik

Agresif olma

Çabuk sinirlenme

Gün içerisinde de sık sık uykuya dalmak ve uyku hali

Temel olarak bu belirtiler insanların aşırı uyku durumlarının olmasını gösterir. Bazı insanlar bunu sorun olarak görmeyebilirken, aşırı uykunun temelinde aslında başka hastalıklar da yatabilir.

 

Bu yüzden aşırı uyku problemi varsa bunun zararları, sebepleri ve tedavi yöntemleri konusunda bilgi edinerek fazla uyumanın olası olumsuzluklarından bir an önce kendinizi kurtarmanızda fayda olacaktır. Basit yöntemler uygulandığında durum çözülmezse klinik bir destek alınarak sürecin devam ettirilmesi gerekebilir.

 

Fazla Uykunun Zararları Nelerdir?

Birçok sebepten olabilen fazla uykunun insan sağlığına zararları merak edilmektedir. Fazla uyku durumu eğer birkaç günlük yorgunluk ve hastalık gibi durumlardan kaynaklanıyorsa çok ciddiye alınacak bir durum değildir. Ancak uzun süredir fazla uyuma problemi ve beraberinde gelen belirtiler varsa bu insanın yaşam kalitesini de olumsuz olarak etkileyen bir durumdur. Fazla uykunun zararları nelerdir sorusunun cevapları ise şu şekilde sıralanabilir:

 

Hafızada bulanıklık ve olumsuz etkilenme

Felç / inme riskinin artması

Diğer fiziksel rahatsızlıkların ortaya çıkması

Günlük işlerin ihmal edilmesi ve yapılmak istenmemesi

Baş ağrıları

Kalp ve cilt hastalıklarının artması

Sosyal yaşamın olumsuz etkilenmesi

Baş ağrısı

Genel olarak yaşam koşullarının olumsuz hale gelmesi

Tüm bunlar, aşırı uyku durumuna sahip olan insanların yaşadığı ya da yaşayacağı olumsuz durumlar arasında yer almaktadır. Bu yüzden aşırı uykunun altında yatan sebepler öğrenilerek buna yönelik tedavi ve çözümler ele alınmalı, daha ilerlemeden durum çözüme kavuşturulmalıdır. Aksi takdirde giderek artan bir hal alarak çok daha olumsuz sonuçlara ve hatta hastalıklara sebep olabilir.

 

Bazı durumlarda fazla uykunun herhangi bir zararının olduğu düşünülmeyebilir. Ancak fazla uyumak ve günün birçok anında uykulu olmak aslında oldukça problem teşkil eden bir durumdur.

 

Uyku dengesinin doğru olması, verimli bir uyku ve daha düzenli bir yaşam için uyku dengesinin sağlanması ve aşırı uyku problemlerinin giderilmesi gerekir. Siz de aşırı uyku sorunu yaşadığınızı düşünüyorsanız bir an önce altında yatan sebebi öğrenerek bu durumun düzeltilmesi ve normal yaşama dönmeniz konusunda destek almanız gerekebilir.

 

Fazla Uykunun Sebepleri Nelerdir?

Fazla uyku, günümüzde birçok kişide görülen durumlardan biridir. Fazla uykunun sebepleri tespit edilerek bunlara yönelmek gerekir. Bu sebepler, fazla uykuya sebep olabilecek psikolojik problemlerden kaynaklı olabildiği gibi fiziksel sebeplerden de kaynaklanan problemler olabilir.

 

İşte fazla uyumanın altında yatan olası sebepler:

 

Uyku kalitesinin düşük olmasına sebep olabilecek faktörler (yatak, ortam, hava vb.)

Depresyon: Kişi, yaşadığı bazı durumların olumsuz etkilerini ve duygusal kalıntılarını atamadığı için çareyi uyumakta bulabilir.

Uyku apnesi: En ciddi uyku bozukluklarından biridir. Aşırı uykuya da sebep olabilir.

Çeşitli sebeplerle bir süreden daha fazladır kullanılan ilaçlar da yan etkileri dolayısıyla uyku yapabilir.

Fazla uyku durumunun tedavi edilmesi için öncelikle altında yatan sebepler tespit edilmelidir. Ardından sebep doğrultusunda tedavi yöntemi uygulanabilir ya da yaşam düzeni değiştirilebilir.

 

Fazla uyku durumunun yalnızca o kişiye değil, zamanla çevrelerindeki diğer insanlara da olumsuz etkileri olabileceği için bunu kabullenmek yerine en kısa sürede sebepler tespit edilerek doğru tedavi yöntemleri kullanılmalıdır.

 

Fazla Uyku Durumu Nasıl Tedavi Edilir?

Temel olarak buna net bir tedavi yöntemi ya da tek bir çözüm sunmak doğru olmayacaktır. Ancak ciddi bir boyuta gelmesi durumunda önce tek tek yüksek ihtimalli sebepler düşünülür. Bunlara yönelik bazı düzenlemeler yapılarak uyku düzeni normal bir hale getirilmeye çalışılır. Tıbbi açıdan fazla tedavi olmadığı için genelde yaşamsal düzenlemeler ve önerilerle bu durumun önüne geçilebilir.

 

Fazla uyku bozukluğunda uygulanabilecek bazı alternatif tedavi seçeneklerini aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:

 

Öncelikle kişinin yaşam tarzı düzenlenmelidir. Uyuma ve uyanma saatleri konusunda kendini şartlayarak ve gerekirse alarm kurarak ortalama uyku süresini aşmadan uyanması sağlanmalıdır.

7 - 8 saat uyku ideal uykudur. Ancak uyuma ve uyanma saati de önemlidir. Bu yüzden ortalama bir saatte uyumaya ve hep aynı saatte uyanmaya çalışmaya başlanmalıdır. (Örneğin 23:00 - 7:00)

Psikolojik sebeplerden kaynaklanan sorunlar varsa bu konuda destek alınması gerekir.

Uyanınca bir duş almak, sağlam bir kahvaltı ile güne başlamak ve günlük hedefler belirlemek de sizleri düzenli uykuya alışma konusunda motive edebilir.

Fazla uyumak konusunda tıbbi tedavi yöntemleri fazla olmasa da hekimler tarafından uygulanan çeşitli uyku testleri sonrası bazı yaşamsal düzenlemelere başlanabilir.

Fazla uyku durumunda kullanılacak olan bu tedavi yöntemlerini önce kendiniz belirli oranlarda denerken daha sonra değişiklik olmaması durumunda klinik desteklere yönelebilirsiniz. Böylece yaşamınızı düzene sokarken bir yandan da bunun olumlu etkilerini de görebilirsiniz.

 

Günde 10 saatin üzerinde uyumak bir sorun mu?

Ortalama uyku süresi 7 - 9 saat arasındadır. Bunu sürekli aşmanız durumunda fazla uyku problemleri olmasını ifade eder. Bu yüzden durum ilerlemeden uykuyu düzene sokmak ve gerekirse destek almak daha doğru olacaktır.

 

Fazla uyumak başka hastalıkların belirtisi olabilir mi?

Fazla uyku durumunun altında birçok sebep yatabilir. Uyku apnesi, ilaçların yan etkileri, depresyon, yaşam düzeninde bozukluklar ve daha birçok sebepten kaynaklı olarak aşırı uyku durumu görülebilir.

 

Fazla uyumak tedavi edilir mi?

Fazla uyku durumu için net bir tedavi yöntemi yoktur. Her şeyden önce yaşamı düzene sokmak gerekir. Buna rağmen durum düzelmiyorsa altında yatan sebeplere tek tek eğilerek de tedavi sağlanabilir.

 

Kaynak: www.medicalpark.com.tr