Kültür-Sanat

9. Çanakkale Bienali’nde Kamusal Alanda Sanat Çalıştayı gerçekleştirildi

Kale Tasarım ve Sanat Merkezi’nin (KTSM) yürütücülüğünde, Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay’ın ev sahipliğinde düzenlenen “Kamusal Alanda Sanat” çalıştayı, sanat, mimarlık ve tasarım dünyasından uzmanları bir araya getirdi.

Kale Tasarım ve Sanat Merkezi’nin (KTSM) yürütücülüğünde, Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay’ın ev sahipliğinde düzenlenen “Kamusal Alanda Sanat” çalıştayı, sanat, mimarlık ve tasarım dünyasından uzmanları bir araya getirdi. Çalıştayda ortak yaşam alanlarına yönelik yenilikçi sanat uygulamaları konuşuldu.

9. Çanakkale Bienali kapsamında Kale Tasarım ve Sanat Merkezi’nin (KTSM) yürütücülüğünde 19-20 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilen Kamusal Alanda Sanat Çalıştayı, sanat, mimarlık ve tasarım dünyasının önde gelen isimlerini bir araya getirdi. Çalıştay, Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay’ın ev sahipliğinde düzenlendi. Sanat ve mimarlık alanındaki farklı kuşaklardan uzmanlar, araştırmacılar ve akademisyenler iki gün boyunca görüş ve deneyimlerini paylaştı.

20 Ekim Pazar günü StudioMAHAL’de gerçekleştirilen ve yoğun ilgi gören panelde, çalıştayın sonuçları kamuoyuna sunuldu. Çalıştayın moderatörlüğünü, Aura İstanbul’un Kurucu Üyesi ve Mimar Yılmaz Değer üstlendi. Etkinlikte, Çanakkale Bienali İnisiyatifi (CABININ) Yönetici Küratörü ve Eş Direktörü Deniz Erbaş, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya, Troya Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, Troya Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan ve ÇOMÜ Mimarlık Bölüm Başkanı Tolga Özden yerelden katılım sağlayarak çalıştayın önemli isimleri arasında yer aldı.

Ayrıca, mimarlık, sanat ve sosyal bilimler alanlarından Prof. Dr. Füsun Üstel, Prof. Dr. Asu Aksoy, Mimar Cem Sorguç, sanatçılar Esra Carus, Günnür Özsoy, Meral Değer ve Serhat Kiraz da çalıştaya katkı sağladı.

Çalıştayda, katılımcılar sanatın kamusal alanlarda daha erişilebilir ve kapsayıcı bir şekilde yer almasını sağlayacak yenilikçi projeler üzerine görüş alışverişinde bulundu. Çanakkale Bienali'nden yapılan açıklamada, bu buluşmanın amacının, ortak yaşam alanlarını sanatla buluşturarak katılımcı ve eşitlikçi ortamların oluşturulmasına katkı sağlamak olduğu vurgulandı.

Çanakkale Bienali’nden yapılan açıklamada; “Ortak yaşam alanlarını sanatla buluşturacak, katılımcı, erişilebilir, kapsayıcı ve eşitlikçi ortamların paylaşılmasına katkı verecek yenilikçi uygulamaları hayata geçirmek için farklı uzmanların görüş ve önerileri ile yerel, ulusal ve uluslararası paydaşların katkılarıyla sağlam ve sürdürülebilir bir yol haritası oluşması doğrultusunda ilham verici bir başlangıç buluşmasına katkı veren herkese teşekkürlerimizle” denildi. 

Tuba Demirtaş

Foto: Çanakkale Bienali