Sağlık

Tıpta Rahim İçi İltihabı (Endometrit) Nedir?

Rahim içi zarının çeşitli nedenlerden dolayı iltihaplanmasına rahim içi iltihabı denir. Akut; yani aniden başlar ve kısa süreli olabilir.

Kronik olarak uzun süren ya da veya tekrar tekrar ortaya çıkabilen rahim içi iltihabı da vardır.

Akut endometrit; doğumdan, düşükten sonra, serviks ya da rahimde cerrahi bir işlem sonrasında ortaya çıkabilir.

Kronik rahim içi iltihabı ise; menopozdan sonra, klamidya ya da bel soğukluğu gibi bir enfeksiyonun olması halinde yaygın olarak görülebilir.

Rahim içi iltihabı hayatı tehdit eden sağlık sorunlarından biri değildir.

Fakat acil tedavi (antibiyotiklerle) edilmezse çeşitli komplikasyonlara neden olarak ciddi sağlık sorunlarının oluşmasına neden olabilir.

Rahim kanseri oluşumunu tetikleyici bir unsur haline de gelebilir.

 

Endometriyal Kanser Nedir?

 Endometriyal kanser genellikle sadece uterus boşluğunu döşeyen hücrelerde oluşan ve büyüyen kanser hücrelerini ifade eder.

Uterusun alt bölümünde rahim ağzı bulunur. Bu bölgede oluşan kanser hücreleri rahim ağzı kanserine neden olur.

Endometriyal kanserden farklı olan uterus sarkomu, uterusun kas duvarında oluşabilen nadir bir kanser türüdür.

Endometrium kanseri farklı şekillerde meydana gelebilir. Kanserli hücrelerin mikroskobik ortamda nasıl göründüğü endometrial kanserin türünü belirlemede önemlidir. Endometriyal kanser türleri şöyle sıralanabilir;

Tip I endometrial kanser: En yaygın endometrial kanser endometrioid adenokarsinomdur. Bu kanser hücreleri çoğunlukla östrojen maruziyeti ile ilişkilidir. Daha az agresiftir ve hastalarda daha az etki bırakır.

Tip II endometriyal kanser: Bunlar; seröz, berrak hücreli, karsinosarkom ve farklılaşmamış gibi daha nadir histolojik alt tipleri içerir. Bu kanser türlerinin hızlı büyüyerek uterusun dışındaki dokulara yayılım ihtimalleri daha fazla olmaktadır.

Rahim İçi İltihabı Nedir?

Endometrium olarak bilinen rahim içi tabakasının tahriş olması ya da iltihaplanması sonucu rahim içi iltihabı meydana gelir.

Endometrit yaşamı tehdit edici değildir ancak hemen tedavi edilmesi gerekir.

Her kadında rahim içi iltihabı oluşabilir. Doğum sırasında koryoamniyonit olarak başlayıp doğumdan sonra endometrite dönüşebilir ya da tamamen doğumdan sonra ortaya çıkabilir.

Pelvik inflamatuar hastası olan kadınlarda yaygın olarak rahim içi iltihabı oluşabilir.

Pek çok zararlı mikroorganizma pelvik inflamatuar rahatsızlığa neden olabilir. En yaygın nedeni ise korunmasız cinsel ilişkiden kaynaklanır.

Rahim İçi İltihabının Belirtileri Nelerdir?

 

Rahim içi iltihabı sonrası hastalarda bazı belirtiler görülebilir. Rahim içinde oluşan iltihaplanmaların ortaya çıkardığı belirtiler şöyle sıralanabilir;

•Ateşlenme

•Mide bulantısı

•Pelvik ağrı

•Anormal vajinal kanama ya da akıntı

•Kabızlık veya bağırsak hareketleri sırasında ağrıların oluşması

•Karında şişlik

•Dışkılama esnasında rahatsızlık

•Genel vücut yapısında rahatsızlık hissedilmesi

Bu tür belirtilerin fark edilmesi halinde kadın doğum doktoruna muayene olarak gerekli tanı ve tedavi işlemlerinin yapılması gerekir.

Rahim İçi İltihabı Neden Olur?

Tüm kadınların vajinalarında normal bir bakteri karışımı bulunur. Vajinada bakteri olması normal bir durumdur.

Fakat doğum sonrasında ya da vajinada herhangi bir tıbbi işlem uygulanmışsa bakteriler zararlı hale gelebilir. Bu nedenle enfeksiyon oluşabilir.

Rahim içi iltihabı, rahimde bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanır. Bu enfeksiyon; tüberküloz, vajinada bulunan doğal bakteriler ya da cinsel yoldan bulaşan rahatsızlıklar nedeniyle oluşabilir.

Rahim İçi İltihabı Risk Faktörleri Nelerdir?

Rahim içi iltihaplanmasında bazı risk faktörlerine sahip olmak hastalığın ortaya çıkmasını daha da kolay hale getirebilir.

Yakın zamanda doğum yapmak ya da rahim çevresinde tıbbi bir işlem uygulanması halinde rahim içi iltihabı riski daha yüksek olmaktadır.

Rahim içi iltihabı risk faktörleri şu şekilde sıralanabilir;

•Dilatasyon ve küretaj işlemi geçirmek

•Rahimde genişleme ve tahliye işlemi uygulanması

•Endometrial biyopsi (test için rahim iç duvarından doku alınması)

•Histeroskopi

•Doğum (özellikle doğum sırasında enfeksiyon geçirilmesi, uzun süreli zar yırtığının olması ya da grup B streptokok pozitif olmak)

•Rahim içi araç (RİA) takılması gibi risk faktörlerine sahip olmak rahim içi iltihaplanması riskini artırmaktadır.

Rahim İçi İltihabı Tanısı Nasıl Konur?

Rahim içi iltihabı belirtilerini fark ettiğinizde uzman bir kadın doğum uzmanına muayene olmanız gerekir.

Öncelikle hastada rahim içi iltihabının belirtilerinin neler olduğu, ne zaman başladığı, kötüleşip kötüleşmediği gibi bazı sorular sorularak hastanın fiziksel muayenesi yapılır.

Rahim içindeki iltihaplanmanın kesin tanısını koyma aşamasında bazı ilave test ve tahliller de istenebilir.

Rahim içi iltihabı tanısı koyarken istenebilecek test ve tahliller şöyle sıralanabilir;

Bakteri kültürü: Rahim ağzından örnek alınarak cinsel yoldan bulaşan ya da bulaşabilecek iltihaplanmalar test edilebilir.

Vajinal sıvı örneği: Vajina akıntısından örnek alınarak mikroskop aracılığı ile incelenerek yapılan tanılama tekniğidir. Bel soğukluğu, klamidya benzeri bakteri kaynaklı ya da cinsel yoldan bulaşabilecek iltihaplanmanın tanısını koymak için vajinadan sıvı alınarak test edilir.

Kan testleri: Beyaz kan hücresi sayımı (WBC) ya da eritrosit sedimantasyon hızına (ESR) bakmak için kan testleri yapılabilir. Kan testi ile yüksek seviyedeki enfeksiyon ya da iltihaplanmalar tespit edilebilir.

Biyopsi: Rahimden doku alınması ve bakteri açısından test edilmesi işlemidir.

Laparoskopi: Rahmin daha yakından görülebilmesi için laparoskopi yapılabilir.

Rahim içi iltihaplanmasına bağlı olarak yapılan fiziksel muayene ile test ve tahlillerden elde edilen bulgular değerlendirilerek hastalığın tanısı konulur. Daha sonra hastalığın etkisi, şiddeti, hastada oluşturduğu belirtiler de dikkate alınarak tedavi aşaması planlanır.

Rahim İçi İltihaplanmasının Tedavisi

 

Erken teşhis edilerek tedavisine başlanan rahim içi iltihabı hastalığı kolaylıkla iyileştirilebilir bir rahatsızlıktır. Tedavi yöntemi olarak genellikle antibiyotik tedavisi uygulanır.

Rahim içi iltihaplanması, özellikle sezaryen ile bebeğin doğumundan sonra teşhis edilirse yaygın tedavi uygulaması genellikle hastanede intravenöz olarak verilir.

Hastanede uygulanan intravenözden sonra gerekli takip muayenelerinin aksatılamadan yapılması da önemlidir.

Antibiyotik tedavisinin tamamlanması halinde genellikle hastalar iyileşerek kendilerini daha iyi hissederler. Antibiyotik tedavisi sonrasında iltihaplanma çoğu zaman tamamen ortadan kalkar.

Rahim içinde oluşan iltihaplanma vakalarının önlemek için bazı tedbirler alarak uygulamak gerekir. Rahim içinde meydana gelebilecek iltihaplanmaların önlenmesi için dikkat edilecek hususlar şöyle sıralanabilir;

Rahim içi iltihabını önlemek için güvenli cinsel ilişikli ile korunmak son derece önemlidir.

Cinsel yoldan bulaşabilecek herhangi bir hastalığın olması halinde tedavi edilmesi önemlidir.

Düzenli taramalar yapılarak meydana gelebilecek cinsel yoldan bulaşan hastalıkların önüne geçilebilir.

Sezaryenle doğum yapanlara, enfeksiyonu önlemek amacıyla işlem öncesinde antibiyotik verilmesi gerekir.

Rahim içi iltihabına karşı önlem alınmaması halinde iltihaplanma, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve diğer rahim hastalıklarının oluşmasına zemin hazırlayabilir.

Rahim İçi İltihabı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

 

RAHİM İÇİ İLTİHABI TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?

Rahim içinde oluşan iltihaplanmaların tedavi edilmesi şarttır. Rahimdeki iltihaplanmalar tedavi edilmesi halinde herhangi bir sağlık sorunu meydana gelmez. Rahimde ve pelvikte irin şeklinde apselerin oluşması, kanda değişikliklerin (septisemi) ortaya çıkması ya da kısırlık gibi daha ciddi sağlık sorunları rahimde meydana gelen iltihaplanmaların tedavi edilmemesi halinde ortaya çıkabilir.

 

ENDOMETRİT İLE ENDOMETRİOZİS AYNI ŞEY MİDİR?

Endometrit ve endometriozisten birbirinden farklı iki kavramdır. İkisi de rahimde meydana gelen farklı rahatsızlıklarla ilgilidir. Endometrit, bir enfeksiyondan kaynaklanan rahim astarındaki iltihaplanma ya da tahrişlerdir. Endometriozis ise; rahim astarındaki hücrelerin vücudun diğer bölgelerine büyümesiyle oluşan kronik bir rahim rahatsızlığıdır.

 

Kaynak: www.medicalpark.com.tr