Çanakkale Haberleri

Vatandaşlar Batı Nil Virüsü hakkında uyarıldı

Gelibolu İlçe Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Birimi, Batı Nil Virüsü konusunda vatandaşları uyarmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla önemli bir çalışma gerçekleştirdi.

Aile Sağlığı Merkezlerinde, hem hastalara hem de sağlık personeline yönelik Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu hakkında bilgilendirme yapılarak broşür dağıtımı yapıldı. Batı Nil Virüsü, sivrisineklerin taşıdığı hastalık etkeninin insanlara bulaşması ile ortaya çıkan bir virüs hastalığı olarak biliniyor. Özellikle yaz aylarında ve sonbaharın erken dönemlerinde yaygınlaşan bu enfeksiyon, halk sağlığı açısından ciddi bir risk oluşturabiliyor. İlçe Sağlık Müdürlüğü, vatandaşları bu konuda bilinçlendirmeyi hedeflerken sivrisineklere karşı tedbirli olunması gerektiği ifade edildi. 

Batı Nil Virüsü nedir? 

Batı Nil Virüsü, sivrisinekler aracılığıyla insanlara bulaşan bir virüs kaynaklı enfeksiyondur. Bu virüs genellikle kuşlarda bulunur, ancak sivrisinekler yoluyla insanlara ve diğer memelilere de geçebilir. Virüs, özellikle yaz aylarında ve sonbaharın başlarında daha yaygın olarak görülür. Batı Nil Virüsü enfeksiyonu, çoğu insanda hafif veya asemptomatik olarak seyredebilir. Ancak bazı durumlarda ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, halsizlik ve ciltte döküntü gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Nadiren de olsa virüs, ciddi nörolojik komplikasyonlara neden olarak menenjit (beyin zarı iltihabı) veya ensefalit (beyin iltihabı) gibi durumlara yol açabilir. Özellikle yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler daha yüksek risk altındadır. Korunmak için sivrisinek ısırıklarından kaçınmak, sivrisinek kovucu ürünler kullanmak, kapalı giysiler tercih etmek ve durgun su birikintilerini azaltmak gibi önlemler almak önemlidir.

Bünyamin Nami Tonka / foto: BHA