Çanakkale Haberleri

Aynalı Çarşı Kapalı Çarşı olmasın! Esnaflar fahiş kira zammı istemiyor (videolu)

Çanakkale'nin simgelerinden Aynalı Çarşı'da, Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün vakıf taşınmazlarına uyguladığı yüksek kira artışları esnafın tepkisine neden oldu. Kent Konseyi’nin öncülüğünde bir araya gelen çarşı esnafı, kira zamlarına karşı çözüm arayışlarını tartıştı.

Geçtiğimiz yıl Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından uygulanan yüzde 350-400 oranındaki kira artışları, esnafı ekonomik olarak zor durumda bırakmıştı. Yeni yıl yaklaşırken zam konusu tekrar gündeme geldi. Özellikle kuyumcu dükkânlarını hedef alan bu artışların, çarşıdaki diğer esnafa da yansıyacağı endişesi hâkim. Enflasyon ve çeşitli ekonomik sıkıntılarla boğuşan Aynalı Çarşı esnafı, geçen sürede yapılan bu kira zamlarının altından kalkmakta güçlük yaşadı. Yeni yılın yaklaşması ile birlikte zam meselesi yeniden masaya yatırıldı. Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün sahip olduğu birkaç kuyumcu dükkanına bu yıl da fahiş zamlar uygulandı. Aynalı Çarşı esnafıysa sıranın kendilerine gelmesinden endişeli. Bu sebeple Aynalı Çarşı’da, Çanakkale Kent Konseyi öncülüğünde kahvaltıda bir araya gelen Aynalı Çarşı esnafı, beklenen kira zamlarına karşı atılabilecek adımları ve alınabilecek tedbirleri konuştu. 

Gerçekleştirilen toplantının ardından basın mensuplarına açıklama yapıldı. Mikrofonlara konuşan Çanakkale Kent Konseyi Başkanı Halit Kubilay Fırat şunları söyledi; “Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden gelen fahiş zamlarla ilgili esnafımızla bugün kahvaltıda buluştuk. Burada, özellikle kuyumcular çarşısında yüzde 350-400’lük fahiş zamlardan bahsedildi. Ay sonuna kadar sözleşme imzalanmazsa bu insanlar kendi yerlerinden çıkarılacak. Biliyorsunuz vakıflara ait yerler kar amacı gütmeyen yerlerdir. Buralarda kar amacı güdülmez. Şu an 17 Burda AVM’deki kiralar, vakıfların yapacağı zamla beraber bu çarşıdan daha ucuz olacak. O yüzden biz küçük esnafımızın ezilmemesini istiyoruz, zaten enflasyondan dolayı vatandaşlarımız, insanlarımız, esnaflarımız problemler yaşıyorlar. Geçim sıkıntısı yaşıyorlar. Biz de bu geçim sıkıntısının daha da ileri gitmemesi için Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün bu adımından geri adım atmasını istiyoruz. Kent Konseyi olarak esnafımızın ve bütün vatandaşlarımızın yanında olup bu kira zammından geri adım atılmasını istiyoruz” dedi.

“Buranın ismini Aynalı Çarşı’dan, Kapalı Çarşı’ya çevireceğiz”

Çanakkale Madeni İşler Esnaf ve Sanatkar Odası Başkanı Fahrettin Dündar; “Kira zamlarına burada bir güncelleme yapılmıştı. 3 bin 700 liradan, 12 bin liralara çıkmıştı. Bize söylenen geçen sene bu zammı Tefe-Tüfe oranında arttıracaklarını söylüyorlar. Bunlar her sene güncelleme yapıyor demek ki. Şimdi buradaki esnaf burada 6 ay ticaret yapıyor, 6 ay ise kış döneminde ticaret sıkıntılı. Buradaki insanlar kışın ev kirasını ödeyemeyecek durumda. Yazın 6 ay kazandıkları ile idare ediyorlar. Ancak herhalde bu kira zamlarıyla buranın ismini Aynalı Çarşı’dan, Kapalı Çarşı’ya çevireceğiz. Vakıflar Bölge Müdürü’nü buraya davet edeceğim ve buraya stant kuracağım. Kışın kaç kişi gelecek onu görsün, bu kiralar nasıl ödenecek onun hesabını yapsın.” 

“Esnaf zor durumda”

Aynalı Çarşı esnafı, kira artışlarının ticari faaliyetlerini sürdürülemez hale getirdiğini ifade etti. Çarşı esnafından Muhammed Çetin, günlük ciroların düştüğünü belirterek; “Dün 280 lira ciro yaptım. Gelen giden yok. Burada turizm sezonu Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos; geri kalan aylarda insanlar dükkan kirasını bile çıkaramıyorlar. Esnaf zor durumda. Adalet istiyoruz” dedi.

“Aynalı Çarşı’yı korumamız gerekiyor”

Turizm Tanıtma Derneği Başkanı İsmet Balkan yaptığı konuşmada; “Burası Çanakkale ruhuyla bütünleşen bir yer. Burasının ruhunu korumamız gerekiyor. Turizm önemli bir gelir kaynağıysa burasını korumak gerekiyor. Burada kiralar arttırırsa, ürün fiyatları da artar; gelen insanlar gelmez. O yüzden Çanakkale turizmi Çanakkale esnafına en büyük geliri sağlayan sektörse, o zaman önce Aynalı Çarşı’yı korumamız gerekiyor.” dedi.

“Kiracılarını ezmemesi gerekir”

Aynalı Çarşı Esnafları Başkanı Ulaş Kula ise ; “Vakıflar babası anası olmayan çocuklara yardım eden bir kurumdur. Bence kiracılarını ezmemesi gerekir. Başka münferit mal sahiplerine bakılıp kira artışı yapılamaz. Bunları göz ardı ederek çalışmalarına devam etmelerini diliyorum. Tekrardan incelemelerini izliyoruz.” diye konuştu.

Atakan Alkış