Çanakkale Haberleri

Esnaf ve Sanatkârların talepleri Ankara’da gündeme getirildi

Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, Ankara’da gerçekleştirilen TESK (Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu) Kurullar Toplantısı'nda esnaf ve sanatkârların sorunlarını ve çözüm önerilerini yetkililere aktardı.

Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Başkan Özcan, esnaf ve sanatkârların karşı karşıya olduğu ekonomik zorluklara dikkat çekerek, taleplerin yazılı raporlarla ilgili bakanlıklara iletildiğini belirtti. Özcan, TESK Kurulları'nda söz alarak esnafların sorunlarını dile getirdi..

Başkan Özcan, esnaf ve sanatkârların çözüm bekleyen temel konularını şu başlıklarla sıraladı: Vergiler ve Harçlar: 2025 yılında uygulanacak yeni değerleme oranı (%43,93) nedeniyle, vergiler, harçlar, Bağ-Kur/SSK primleri ve cezaların artacağına dikkat çekildi. Esnaf ve sanatkârların bu yükü taşıyamayacağı belirtilerek, Cumhurbaşkanı’nın belirleme yetkisi kapsamında oranlarda indirim yapılması talep edildi. Prim Gün Süresi ve Emeklilik Düzenlemesi. Esnafın yıllardır beklediği 9 bin gün prim ödeme süresinin 7 bin 200 güne indirilmesi, emeklilik yaşı gelinceye kadar sadece genel sağlık primi ödenmesi yönünde düzenlemeler yapılması istendi. Bağ-Kur Primleri: 2025’te primlerin 7 bin TL’den 10 bin 500 TL’ye yükseleceği belirtilerek, bu artışın esnafı zor durumda bırakacağı ifade edildi.
 Ticari Araçlarda ÖTV ve Ücret Düzenlemeleri: Ticari araçlar için beklenen ÖTV indiriminin yasalaşması, araç muayene, sigorta ve diğer ücretlerde indirim yapılması talep edildi. Kira Artışları: Vakıflara ait işyerlerinde uygulanan fahiş kira artışlarının, 2025 değerleme oranını geçmeyecek şekilde düzenlenmesi istendi. Kredi Düzenlemeleri: Hazine destekli kredilerde üst limitlerin artırılması, geri ödeme sürelerinin yeniden 5 yıla çıkarılması ve faiz oranlarında indirim yapılması gerektiği belirtildi. Basit Usul Vergi Düzenlemesi: Basit usule tabi esnafın haklarını kaybetmemesi için, kira ve alış/satış limitlerinin güncel oranlara göre düzenlenmesi istendi. E-Arşiv Fatura ve Pos Cihazları: Basit usule tabi esnafın e-arşiv fatura zorunluluğundan muaf tutulması ve yeni nesil ödeme kaydedici cihaz zorunluluğunun 1 yıl ertelenmesi talep edildi. Noter ve Muhasebe Ücretleri: Esnafın her yıl noter tasdiki için ödediği ücretlerdeki artış oranlarının düşürülmesi, muhasebe ücretlerinin de değerleme oranını geçmeyecek şekilde düzenlenmesi gerektiği ifade edildi. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi: 2025 yılında yürürlüğe girecek sistemin en az 1 yıl süreyle ertelenmesi gerektiği dile getirildi.

Atakan Alkış