Çanakkale Haberleri

ÇTSO, inşaat sektörü temsilcilerini buluşturdu

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO), “Sinerji Toplantıları” kapsamında inşaat ve inşaat malzemeleri sektöründe faaliyet gösteren 7 No’lu Meslek Grubu üyeleriyle bir araya geldi.

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO), “Sinerji Toplantıları” kapsamında inşaat ve inşaat malzemeleri sektöründe faaliyet gösteren 7 No’lu Meslek Grubu üyeleriyle bir araya geldi. ÇTSO Kongre Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıda, sektörün karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerileri detaylı bir şekilde ele alındı.

Toplantıya; ÇTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Ersin Kahraman ve Murat Aydoğdu, Sayman Üye Şakir Kutluay, Yönetim Kurulu Üyeleri Ahmet Çelik ve Berkin Karaca, Komite Başkanı Ersin Vural, Başkan Yardımcısı Tekin Türköz, Komite Üyeleri Nevzat Küçükefe ve Şenol Yılmaz, Genel Sekreter Sema Sandal ile Meslek Grubu Oda Temsilcisi Seval Akbulut katıldı.

Sektör temsilcileri, toplantıda Esenler Bölgesi’ndeki otopark ve altyapı eksikliklerinden kentsel dönüşüm süreçlerindeki bürokrasiye, ruhsat sürelerinin uzunluğu ve harçlarının yüksekliğinden kalifiye eleman bulma sorununa kadar pek çok konuya değindi. Ayrıca, Çanakkale için zemin iyileştirme çalışmalarının önemine vurgu yapılırken, beton fiyatlarının çevre illere göre daha pahalı olması, hafriyat döküm alanı eksikliği, yeni yerlerin imara açılmaması ve inşaat sektöründeki mesai saatlerinin 10.00’da başlaması gibi kritik konular da gündeme taşındı.

"Daha güçlü bir sektör için birlikte çalışıyoruz"

Toplantıya ilişkin değerlendirmelerde bulunan ÇTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Aydoğdu, inşaat sektörünün ekonomiye etkisine dikkat çekerek şunları söyledi: “7 No’lu meslek grubumuz, 1874 üyesiyle Odamızın en geniş katılıma sahip grubudur. İnşaat sektörü, ekonomimizde hayati bir role sahip olmakla birlikte, planlama ve fizibilite eksikliği gibi sorunlarla mücadele ediyor. Plansız projeler, sektörde dengesizliklere yol açarak maliyetleri artırıyor ve uzun vadede zarara neden oluyor. Bu nedenle, daha bilinçli bir yaklaşımla, kat karşılığı oranlarının doğru hesaplanması ve piyasa koşullarına uygun değerlemeler yapılması büyük önem taşıyor.”

Aydoğdu ayrıca, Çanakkale’nin deprem kuşağında yer aldığına işaret ederek, binaların dayanıklılığının sağlanması için inşaat firmalarının sıkı denetimlere tabi tutulmasının şart olduğunu belirtti. “Deprem güvenliği, inşaat projelerindeki en öncelikli konular arasında yer almalı” diyen Aydoğdu, ÇTSO’nun MEYBEM A.Ş. iş birliğiyle “Mesleki Yeterlilik” sınavları düzenleyerek kalifiye eleman sorununu çözmeye yönelik adımlar attığını ifade etti.

Toplantı sonunda, sektörün sorunlarının ilgili mercilere iletileceği ve takip edileceği belirtildi. ÇTSO, inşaat sektöründe daha güçlü bir yapı oluşturmak ve Çanakkale ekonomisine katkı sağlamak için üyeleriyle birlikte çalışmaya devam edecek.

Dilgen Beril Erken / foto: ÇTSO