Kampüs Life

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin Ortağı Olduğu COST Projesine Destek

Avrupa Bilim ve Teknoloji Birliği (European Cooperation in Science and Technology -COST) ulusal kaynaklarla desteklenmiş araştırma projelerinin Avrupa düzeyinde koordinasyonunu sağlamak ve Avrupa bilim insanlarının ortak çalışmalarını desteklemek amacıyla kurulmuş olan bir organizasyondur. 1971 yılında kurulan organizasyon, Avrupa genelindeki bilim insanları arasında işbirliği için açık bir alan sunar ve araştırmacılar arasında etkileşim ve işbirliğini sağlayarak, projenin hızlı bir şekilde ilerlemesini sağlar. Atölye çalışmaları, konferanslar, çalışma grubu toplantıları, eğitim okulları, kısa süreli bilimsel görevler ve yaygınlaştırma ve iletişim faaliyetleri gibi işbirliği faaliyetleri düzenleyerek araştırmalardaki inovasyonu teşvik eder.

Portekiz’den Porto Üniversitesi ve İspanya’dan Valencia Agronomi Enstitüsü’nün koordinatörü olduğu, Üniversitemiz Bayramiç Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Gül Ebru Orhun’un katkı sunduğu “Yeni, sağlıklı ve sürdürülebilir gıda ve biyoproseslere yönelik maya biyoteknoloji ağı” başlıklı COST projesi, 656 bin Euro bütçe ile desteklenmeye değer bulundu.

49 ülkeden kurum ve kuruluşun ortak olduğu ve 4 yıl sürecek projede “Proje Yaygınlaştırma ve İletişim Koordinatörü” görevine seçilen Dr. Öğretim Üyesi Gül Ebru Orhun projenin; tüm dünyada en temel besin olan tahıl ham maddeli ekşi maya ile yapılan ekmek ve diğer tüm ürünlerin sürdürülebilir ve sağlıklı gıda alımının önemini, gelişmelerini, teknolojilerini araştırmayı ve uygulamayı amaçladığını belirtti. 

Horizon 2020 COST Action kapsamındaki projede gerçekleştirilecek bilimsel toplantılar, bilimsel eğitimler ve kurslar aracılığıyla aksiyona katılan Avrupalı diğer araştırmacılarla işbirliği kurularak yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin bu işbirliğinden yararlanması sağlanacak. Kurulacak bilimsel işbirliği ortamı sayesinde üniversitemizde uluslararası düzeyde toplantılar ve çalıştaylar düzenleme fırsatı da elde edilecek.