Çanakkale Haberleri

Hasat öncesi numune alımı devam ediyor

Lapseki İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, ilçede ‘Hasat Öncesi Pestisit Denetimi Programı’ kapsamında numune alım çalışmalarının sürdüğü bilgisini paylaştı. 

Lapseki İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, ilçede ‘Hasat Öncesi Pestisit Denetimi Programı’ kapsamında numune alım çalışmalarının sürdüğü bilgisini paylaştı. 
 
Yapılan kontrollerle bitki koruma ürünlerinin etiket bilgilerine uygunluğu, tavsiye dışı pestisit kullanımı nedeni ile insan sağlığına yönelik oluşabilecek risklerin önlenmesi, doğal dengenin korunması ve bitkisel üretimin sürdürülebilirliği amacı ile Hasat Öncesi Pestisit Denetimi Programı uygulayan Lapseki İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü şu dönemde çalışmaların sürdürdüğünü belirtti.
 
Müdürlük yetkililerin yaptığı açıklamaya göre, “Üreticilerimiz birincil üretim alanı olan tarlada bitki koruma ürünlerinin etiket bilgilerine göre ruhsatlı ilaçlarla ilaçlamalarını yapmaları hususunda kontrol görevlilerince bilgilendirmeler ve tavsiyeler yapılmaktadır. Ayrıca üreticilerin Bitki Sağlığına yönelik karşılaştıkları sorunlar, konu uzmanı teknik personellerimizce yüz yüze görüşülerek çözüme ulaştırılmaktadır. Bitki koruma ürünlerinin doğru uygulanmasına yönelik olarak, Lapseki İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde görevli teknik personeller, hasat esnasında ya da hasat öncesinde şeftali numunelerini üretim sezonu boyunca alarak, analize göndermektedirler” ifadeleri yer aldı.
 
“KİRAZ VE ŞEFTALİ BAHÇELERİNDE DENETİMLER ARALIKSIZ SÜRDÜRMEKTE”
“Tarladan sofraya güvenilir gıda üretimi için Lapseki İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü kontrol görevlileri Ziraat Yüksek Mühendisleri Çiğdem Şahin ve Kübra Sarı, ilçemizde yetiştirilen kiraz ve şeftali bahçelerinde denetimlerini aralıksız sürdürmektedir” diyen yetkililer şu bilgileri verdi: “Üreticilerimizin yanında alınan numuneler yine aynı şekilde mühürlenmektedir. Hasat Öncesi Pestisit Denetim Talimatı çerçevesinde alınan numuneler analiz için Çanakkale İl Gıda ve Kontrol Laboratuvarı’na gönderilmektedir. Bitkisel üretim yerinden numune alınan üreticiye, analiz sonuçlarına göre hatalı pestisit kullanımı nedeni ile 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 39. maddesinin (j) bendine göre idari para cezası uygulanmaktadır.”