Gündem

Dekanlar Konseyi 7. Genel Kurul Toplantısı Video Konferans Aracılığı İle Yapıldı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. M.A Yekta Saraç’ın da katıldığı Spor Bilimleri Fakültesi Dekanlar Konseyi (SPORDEK) 7.Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirildi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. M.A Yekta Saraç’ın da katıldığı Spor Bilimleri Fakültesi Dekanlar Konseyi (SPORDEK) 7.Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirildi. Prof.Dr. Mehmet Şişman Moderatörlüğünde video konferans yöntemi ile gerçekleştirilen toplantıda bir konuşma yapan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Spor Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hürmüz Koç da yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Video Konferansta bir sunum yapan Dekanlar Konseyi Başkanı  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Spor Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hürmüz Koç,  toplantıda Spor Bilimleri Fakülteleri’nin sorunları ve çözüm önerileri üzerine bir sunum yaptı. Sunumunda Spor çalışmalarına değinen Dekan Koç “ Üniversitemiz genç yaşına rağmen, bu toprakların geleneksel değerleri ile evrensel değerlerini bütünleştirmeyi başarmış, Türkiye’nin en önemli bilim merkezlerinden birisi haline gelmiştir. Spor Bilimleri Fakültemizde bu felsefe doğrultusunda Eğitim Öğretim Faaliyetini sürdürmektedir.  Ülkemizin temel değerleri ve stratejik hedeflerine uygun eğitim sunan Spor Bilimleri Fakültelerimiz, evrensel spor kültürüne sahip bireyler yetiştirmeyi hedeflemektedir. Fakültelerimiz, ülkemizde ve dünyada başarılı sporcuları yetiştirecek, eğitimcileri yetiştirmeyi, mensuplarının ve toplumun sosyal, kültürel ve sportif gelişimine katkı sunmayı ve bölgesinde spora hizmet etmeyi misyon edinmişlerdir. Ülkemizde Spor Bilimleri Alanında Eğitim Öğretim faaliyet sürdüren, 57 Spor Bilimleri Fakültesi, 41 Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu bulunmaktadır. Kriterleri yerine getiren Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullarımız fakülteye dönüştürülmektedir.  Spor Bilimleri alanında, 206 Profesör, 343 Doçent, 638 Dr. Öğretim Üyesi, 566 Öğretim Görevlisi ve 355 Araştırma Görevlisi olmak üzere toplam 2.106 Öğretim Elemanı görev yapmaktadır.  Spor Bilimleri Fakültelerimizde 29.641, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullarımızda ise 43.239 olmak üzere toplam 72.880 öğrenci öğrenim görmektedir. Öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı 62.93, Öğretim Elemanı Başına Düşen öğrenci sayısı ise 41,76 dır. Fakültelerimizin doluluk oranlarına baktığımızda, Üniversitelerimizdeki fakülteler arasındaki sıralamada ilk 5 te olduğumuz görülmektedir.

Fakültelerimize bağlı bölümlerde Küresel covid-19 salgını nedeniyle online yaptığımız derslerde, teorik derslere ait sorunun olmadığı, başarı ile tamamlandığı, ancak uygulamalı derslerde sorunların yaşadığını bilgilerinize sunarım.  Cumhurbaşkanlığımızın belirlediği 100 proje içinde yer alan ve 3 yıldır başarı ile devam ‘Türkiye Yeteneğini Keşfet’ projesi Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Bilimleri Derneği, Spor Bilimleri Fakülteleri, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulları ve 81 ilimizde görev yapan spor bilimcilerin akademik danışmalığında başarı ile sürdürülmektedir.  Spor Bilimleri Fakülteleri Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarını Antrenörlük Eğitimi Bölümleri İçin tamamlamış ve Üniversitelerimiz tarafından akademik programa dahil edilmiştir. Ulusal Çekirdek Eğitim Programı Rekreasyon Bölümü içinde tamamlanmış ve YÖK Eğitim-Öğretim Dairesi Başkanlığına gönderilmiştir. Spor Yöneticiliği Bölümü Ulusal Çekirdek Eğitim Programı hazırlıklarını komisyon çalışması tamamlanmış ve dekanlar konseyi yürütme kuruluna gönderilmiştir.

Spor Bilimleri Alanında 1000 den fazla yerli ve yabancı akademisyenin katılımı ile gerçekleştirilen Alanında Avrupa’nın 2. Büyük kongresi olan Uluslararası Spor Bilimleri Kongresi her yıl düzenli olarak yapılmaktadır. Spor Bilimleri Eğitim Programları Değerlendirme ve akreditasyonu için gereken çalışmaları yürütmek üzere Spor Bilimleri Derneği bünyesinde SPORAK kurulmuştur. YÖK’ten yetki alarak bölümlerin ve fakültelerin akreditasyon süreci başlamıştır. 15 Spor Bilimleri Fakültemiz ve 1 Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulumuz akredite olmak için müracaatta bulunmuştur. Sayın Başkanım, Spor Bilimleri Fakültelerimiz hem teorik hem de uygulama alanını kapsayan Eğitim Öğretim Faaliyetlerini sürdürürken bazı sorunlarla karşılaşmaktadır.  Fakültelerimizdeki sportif branşlara ait uygulama derslerinin alanında uzman kişiler tarafından verilmesi, ülke sporuna katkı sunacak eğitimcilerin yetişmesinde çok önemli bir noktadır. Ancak alanında uzman olan bu hocalarımızın emeklilik süreleri dolanların yerine Öğretim Görevlisi kadrosundaki kısıtlamalardan dolayı uygulama alanında büyük sıkıntılar yaşanmakta ve uygulamaya ait eğitim kalitesi düşmektedir.

YKS 2020 kılavuzu incelendiğinde “Adayların 2020 – YKS de özel yetenek sınavı ile öğrenci alan Öğretmenlik Programlarına başvuru yapabilmeleri için, ‘TYT’de en düşük 800.000 inci başarı sıralamasına sahip olmaları gerekir’ ifadesi bulunmaktadır. Bu sıralamaya üst düzey sporcuların girme şansının çok düşük olduğu, dolayısıyla öğretmenlik bölümünü tercih edecek adayların spor özgeçmişinin olmayışı, Türk Sporuna Sporcu yetiştirecek kişiler için dezavantaj oluşturacağı, bu sıralamanın tekrar değerlendirilmesi sporcu özgeçmişi olan kişiler için bir kazanım sağlayacağı düşünülmektedir.  Spor Bilimleri Fakültelerine bağlı bölümler, öğrencilerini özel yetenek sınavı ile almaktadır. Ülkemizde sporcunun desteklenmesi adına çok önemli bir durumdur. Çünkü ulusal ve uluslararası düzeyde spor yapan gençlerimizin Özel Yetenek Sınavında yıllarca emek verdiği branşlarında ki çalışmalarının karşılığını aldığını düşünmekteyiz. Bu noktadan bakıldığında Spor Bilimleri Fakülteleri için Özel Yetenek Sınavı büyük önem arz etmektedir. Bu aylarda yapılması planlanan Spor Bilimleri Fakülteleri Özel Yetenek Sınavları, Küresel covid-19 salgını nedeniyle uluslararası geçerliliği ve güveliği olan teması olmayan test bataryaları kullanılarak yapılacaktır” dedi.