Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar Başkanlığında, video konferans yöntemiyle adlı uygulamada toplantı yapıldı. Toplantıda Çanakkale Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kaya önemli açıklamalarda bulundu.
Genel Başkan Şemsi Bayraktar Başkanlığında, video konferans yöntemiyle, salçalık ve sofralık domatesin üreticiye maliyeti, ürünlerin verimleri, ürünlerin satış fiyatları, üreticilerimizin talepleri ve diğer sorunların konuşulduğu toplantı yapıldı. Toplantıya salçalık domates ve sofralık domates üretimi gerçekleştiren il ve ilçelerimizdeki oda başkanları katılım sağladı.
Çanakkale’yi temsilen toplantıya katılan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kaya konuşmasına fiyatlardaki istikrarsızlıktan bahsederek, “İstikrarlı fiyat üreticiye fayda sağlar. Devletin, Milleti için var ettiği kurumların bu ve buna benzer konuları zaman kaybetmeden derinlemesine bir şekilde incelemesi yapılıp hataları tespit ederek üreticiye fayda sağlaması üreticilerimiz için çok kıymetli. Bununda sahaya inerek ortalama üretim miktarına göre gerçekçi taban fiyatının, gerçekçi üretim maliyetlerinin hesaplanması gerekli” dedi.
Üreticileri, sanayicinin insafına bırakılmamasını iletip üreticinin verdiği emeğin karşılığını alması gerektiğini vurgulayan Kaya; “Bundan 5 yıl önce, domatesin 30 kuruş, 40 kuruş olduğunu, maliyetlerin artmasına karşı tarladan domatesleri hala aynı fiyata sanayici almaya çalışıyor. Üretimin zor bir iş. Üretimin içinde ciddi şekilde emek, ciddi şekilde çaba, ciddi şekilde mücadele ve uğraş var. 40 derece sıcağın altında çalışıp üretim için mücadele vermek çok zor. Domatesten zarar eden birinin, zararlarını domatesten başka bir ürün üretimi yaparak telafi etmesi zor. Domatesle düşen tekrar domatesle ayağa kalkmak için uğraş veriyor. Devletin milleti için, üreticisi için var ettiği kurumlarda çalışanların tarımı iyi okuyan ve en az üretici kadar bilgi sahibi olması gerek. Tarımdan anlayan kişi sayısı çok az. Üretici gözüyle olaya bakılmadığından aksaklıklar ortaya çıkıyor” şeklinde konuştu.
Yetkili kurumların sorunu çözmek istemesinin çok kıymetli olduğunu, eğer karşılarında sorunu çözmek isteyen, çözmeyi kafasına koyan kurum ve kuruluşların olması durumunda bu problemlerin çözüleceğini ve sonuca ulaşılacağını vurgulayan Kaya şöyle devam etti; “Şu anda kazandık demek ile kazanmış olmuyoruz. Kazandık sanıyoruz. 2021 yılı ihtiyaçlarımızı karşılamaya başladığımızda eğer cebimizdeki para; traktör almaya, traktörün arkasına makina ekipman gibi demirbaşları almaya, tohum, gübre, ilaç gibi ihtiyaçlarımızı almaya yetiyorsa kazanmış olacağız.”
Şu anda kazandık diyen oda başkanlarına; bu hesaplamaların, üreticilerin menfaatlerini korumak adına iyi yapılması gerektiğini söyleyen Kaya, “İnşallah elde ettiğimiz kazançlarımızın, ihtiyaçlarımızı karşılamaya yeterli olacağı ve üreticilerimiz kazançlı, bereketli geçireceği bir sezon olması temenni ediyorum” diyerek sözlerini sonlandırdı.