Gündem

O mağara turizme kazandırılıyor

Dünyanın ilk doğa ve şifa bilimcilerinden Alman bilim adamı Paul Ernst Emil Sintenis’in ilk bitkilerini toplarken Kaz Dağları’nda yaşadığı mağara turizme açılıyor.

Dünyanın ilk doğa ve şifa bilimcilerinden Alman bilim adamı Paul Ernst Emil Sintenis’in ilk bitkilerini toplarken Kaz Dağları’nda yaşadığı mağara turizme açılıyor.
 
Çanakkale’nin Bayramiç İlçesi’ne bağlı Evciler Köyü’nde bulunan, dünyanın ilk doğa ve şifa bilimcilerinden Alman bilim adamı Paul Ernst Emil Sintenis’in yaşadığı mağaranın turizme kazandırılması için çalışma başlatıldı. Atçukuru mevkiindeki mağarada Evciler Köyü Muhtarı Gökhan Öner ile incelemelerde bulunan Bayramiç Kaymakamı Sercan Gökdemir, köylüler tarafından bulunan mağaranın turizme kazandırılması için çalışmalara başladıklarını söyledi.
 
KAZ DAĞLARI BİTKİLERİ İSVEÇ’TE
910 metre rakımda bulunan ve içerisinde büyük bir şelalenin de bulunduğu mağarada 1887 yıllarında Kazdağları ‘na gelen doğa ve şifa bilimcisi Sintenis’in yaşadığını ve bölgeden ilk bitkilerini topladığını söyleyen Kaymakam Sercan Gökdemir, “ Dünyanın ilk şifa ve doğa bilimcisi Sintenis, Alman bir botanikçi, eczacı ve bitki koleksiyoncusuydu. İlk bitkilerini o dönemde bu bölgelerden toplayarak Alman ilaç sanayisinin hizmetine sunmuş. İçerisinde  Kazdağları’nın bir çok endemik bitkisinin de bulunduğu Sintenis’in herbaryumu, İsveç’te bulunan Lund Üniversitesi’nde korunmakta.  Bazı bitkiler ise British Museum, Harvard, New York Botanik Bahçesi ve Ulusal Doğa Müzesi’ni süslemekte. Bizde bu bölgeden elde edilen endemik bitkilerle Kaz Dağları herberyumunu kurmayı planlıyoruz ” dedi
 
ALAN TESPİTİ YAPILACAK
Mağaranın kaç kilometre uzunlukta olduğunu tespit edemediklerini belirten Kaymakam Gökdemir, Genişliğinin 1,5 metre yüksekliğinin ise 20-30 metreye kadar ulaştığı mağaranın içinden su geçmesi ve çok soğuk olması nedeniyle şuan sonuna kadar giden olmamış. Köylülerden edindiğimiz bilgilere göre içerisinde bazı bölümlerin olduğu ve duvarlarında yazılar olduğu söyleniyor. İlerleyen günlerde bu tespitleri yaparak daha geniş kapsamlı çalışmalara başlayacağız. Mağaranın duvarlarında bulunan yazılar bize büyük bir referans olacak” dedi.
 
FLORA ÇOK ZENGİN
Alpler’den sonra dünyanın oksijen yoğunluğunun en fazla olduğu bölge olan Kaz Dağları’nın endemik flora açısından da ciddi bir zenginliğe sahip olduğunun altını çizen kaymakam Gökdemir, şöyle devam etti; “Kaz Dagˆları’nda bulunan bir çok endemik bitki, kozmetik ve ilaç¸ sanayisinde kullanılmakta.  Binlerce bitki florası bulunan bo¨lgede,70 şifalı endemik bitkinin 32’si dünya da sadece Kaz dağlarında bulunmaktadır. Özellikle bölgedeki arıcılarımızın ballarımızın prolin ve antioksidan değeri yabani sarımsak ve endemik flora zenginliği nedeniyle çok yüksek çıkmakta.”