Gündem

TÜBİTAK’tan 200 bin TL’lik hibe almaya hak kazandılar

TEKNOFEST-2020 kapsamında düzenlenen uluslararası patent yarışmasında dereceye giren akademisyenlere ödülleri Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat tarafından verildi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arda Aydın ve ekibi; Prof. Dr. Habib Kocabıyık, Doç. Dr. Anıl Çay ve M. Yasin Taşdemir, TÜBİTAK’ın Öncelikli Arge ve Yenilik Konuları arasında yer alan Hayvancılıkta Dijitalleşme konusunda önermiş oldukları proje ile BİGG4tech konsorsiyumuna gelen 474 başvuru arasından ilk 9 başvuru arasına girerek 200.000 TL’lik TÜBİTAK 1512 Teknogirişim Sermayesi Desteği almaya hak kazandı. 
 
TEKNOFEST-2020 kapsamında düzenlenen uluslararası patent yarışmasında dereceye giren akademisyenlere ödülleri Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat tarafından verildi. Temel hedeflerinin ülke ekonomisine 300 Milyon Dolarlık ek bir gelirin oluşturulmasına katkı sağlamak olduğunu belirten Doç. Dr. Arda Aydın konuyla ilgili şunları söyledi: “Bilindiği üzere, ülkemiz AB ihracat yasağı nedeniyle halen AB ülkelerine beyaz et ihracatı yapamamakta ve her yıl yaklaşık olarak 300 Milyon Dolar civarında ihracat kaybı yaşamaktadır. AB hijyen ve kalite standartlarında bazı entegrasyonlara sahip olmamıza rağmen bu entegreler adına üretim gerçekleştirilen etlik piliç kümeslerinde yeterli teknolojik altyapıya sahip olmamamız, piliçlerin sağlık takiplerinin AB standartlarında gerçekleştirilmiyor olması, etlerdeki ilaç (antibiyotik) kalıntı oranları vb. gerekçeler bu ihracat yasağının temel sebeplerini oluşturmaktadır. Bu noktada piliçlerin sağlık durumunu 7/24 takip edecek ve hastalıkları erken teşhis edip çiftçiyi veya veterineri anında bilgilendirecek bir sisteme olan ihtiyaç önem arz etmektedir. Önermiş olduğumuz ‘Kümes Tarama, Hasta Piliç Tespit ve Erken Uyari Sistemi’ ile kümeslerde meydana gelen hastalıkların erken teşhisini sağlamayı, zamanında müdahale ile hastalıkların yayılımını engellemeyi, sadece hasta piliçlerin ilaçlanması ile hem ilaç masraflarını azaltmayı hem de antibiyotik kullanımını azaltarak etlerdeki kalıntı oranının düşürülmesine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Genel olarak hedefimiz etlik piliç kümeslerimizi hayvan sağlığı takibi noktasında AB standartlarına ulaştırmak ve AB ihracat yasağının kaldırılarak ülkemize yıllık 300 Milyon Dolar civarında ek ihracat gelirinin oluşturulmasına katkı sağlamaktır. Bunun yanında, önermiş olduğumuz proje çıktısı sadece ülkemizde değil dünyanın hiçbir ülkesinde var olmayan teknolojik bir sistem olduğundan ticarileşmesi durumunda ihraç potansiyeli de yüksektir. TÜBİTAK’ın sağlamış olduğu bu sermaye desteği ile patent hakkı üniversitemize ait olan ve başvurusu üniversitemiz Proje Koordinasyon Merkezi tarafından gerçekleştirilmiş olan prototipimize son halini vererek yerli ve yabancı yatırımcıların dikkatine sunmayı hedefliyoruz. Bu vesile ile patent başvurusu süreçlerindeki çok değerli katkılarından dolayı emeği geçenlere ve ÇOMÜ Proje Koordinasyon Merkezi’ne bir kez daha teşekkür ederim” 
 
Doç. Dr. Arda Aydın, ÇOMÜ’nün, Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi değerlendirmesinde üst sıralara çıkma hedefine direkt olarak katkı sağladıklarını belirterek, ÇOMÜ’nün araştırma üniversitesi olma çalışmalarına katkı sunmaktan dolayı mutluluk duyduğunun altını çizdi.