Gündem

Denizcilik ve Kabotaj Paneli Düzenlendi

Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi tarafından düzenlenen Çanakkale’de Denizcilik ve Kabotaj Paneli Dr. Öğr. Üyesi ve ÇOMU-1 kaptanı Alkan Öztekin moderatörlüğünde çevrimiçi olarak gerçekleşti.

Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi tarafından düzenlenen Çanakkale’de Denizcilik ve Kabotaj Paneli Dr. Öğr. Üyesi ve ÇOMU-1 kaptanı Alkan Öztekin moderatörlüğünde çevrimiçi olarak gerçekleşti.

Panele; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Suat Uğur, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ekrem Şanver Çelik, Çanakkale Sahil Güvenlik Grup Komutanı Kıdemli Binbaşı Ercan Oran, Çanakkale Liman Başkanı Cüneyt Aydemir, GESTAŞ DPA sorumlusu Fatih Çetin, Çanakkale Kıyı Emniyeti Müdürü Ogün Çevik, DTO Çanakkale il temsilcisi ve DFS. AŞ. Yönetim Kurulu üyesi Hakan Kayalı, Falcon AŞ. Müdürü Kadir Kalyoncu ve çok sayıda akademisyen ile öğrenciler katıldı. Çanakkale’de denizcilik alanındaki kamu ve özel sektörün önemli paydaşlarının yer aldığı panelde açılış konuşması yapan Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ekrem Şanver Çelik, kabotaj kanunun tarihi ve denizciliğin günümüzdeki ilerleyişi hakkında bilgilendirme yaptı. ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Suat Uğur ise Çanakkale’nin denizcilik sektöründeki paydaşların önemi ve iş birliklerinden bahsederek konuşmasını 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj bayramını kutlayarak tamamladı.

Açılış konuşmalarının ardından program, panelistlerin konuşmaları ile devam etti. Çanakkale Liman Başkanı Cüneyt Aydemir, denizcilikte kaliteli eğitim ve kalifiye gemi adamı konularında paylaşımlar yaparak (Filipinler örneği) denizcilik anlamında yeniliklere açık olmamız gerektiğinin öneminin altını çizdi. Çanakkale Kıyı Emniyeti Müdürü Ogün Çevik, Çanakkale’deki deniz trafiğinin genel durumu ve tehlikelerinden bahsederek deniz itfaiyesinin gerekliliği hususuna değindi ve Mavi Vatana vurgu yaptı.

DTO Çanakkale il temsilcisi ve DFS. AŞ. Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Kayalı,  Devletin denizcilik alanında sağladığı kolaylıklardan bahsederek, Türk Boğazlarından geçen yabancı bandıralı gemilere daha fazla hizmet vererek ülkemize giren döviz miktarının arttırılmasına katkıda bulunduklarını ifade etti. Çanakkale Sahil Güvenlik Grup Komutanı Kıdemli Binbaşı Ercan Oran; Çanakkale’de Sahil Güvenlik unsurlarının özverili çalışmalarını, GESTAŞ DPA sorumlusu Fatih Çetin, GESTAŞ ile Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi arasındaki iş birliğin geliştirilmesinin önemini Falcon AŞ. Müdürü Kadir Kalyoncu ise konuşmalarında Türk armatörlerin yabancı bayrağa kaçışını ve Denizcilik Bakanlığının gerekliliğini dile getirdi. Etkinlik, soruların cevaplanmasıyla sona erdi.