Eğitim

Yaz Bilim Kampı Üçüncü Dönemi Başladı

TÜBİTAK 4004 kodlu Bilim ve Toplum Projeleri Destekleme Programı kapsamında bu yıl da desteklenen Yaz Bilim Kampı 3. Dönemi başladı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Öğr. Gör. Arzu Bayındır’ın yürütücülüğünü yaptığı 15 yıldır kesintisiz gerçekleştirilen ve öğrencileri bilimle tanıştıran Yaz Bilim Kampı, bu yıl ‘Sihirli Dünyalara Açılan Kapılar ve Bilime Yolculuk’ sloganı ile gerçekleştiriliyor. Etap etap olarak yaz boyunca gerçekleştirilen Yaz Bilim Kampı – 2021 Projesi’nin 3. dönemi başladı. Program Ağustos’ta tamamlanacak.
 
TÜBİTAK 4004 kodlu Bilim ve Toplum Projeleri Destekleme Programı kapsamında bu yıl da desteklenen Yaz Bilim Kampı 3. Dönemi başladı. 15. Yılında 10. kez desteklenerek sürdürülebilirliğini koruyan, yaygın etki bakımından en fazla öğrenci kitlesine ulaşan proje; ÇOMÜ girişimi ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çanakkale Valiliği, Çanakkale Belediyesi, İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Tarihi Alan Başkanlığı, Troya Müzesi, Çanakkale Milli Eğitim Müdürlüğü, İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü, Çanakkale Özel Kolej ve İstanbul Darüşşafaka Eğitim Kurumu işbirlikleri ile planlandı.
 
Proje Yürütücüsü Öğr. Gör. Arzu Bayındır, 22 Ağustos’a  kadar devam edecek proje hakkında bilgiler vererek şunları söyledi “Haziran 2021 tarihi itibariyle 7. sınıfa geçmiş, akademik başarıları yüksek 12 yaş çocukların katılımcı olarak yer aldığı projede, 7 günlük eğitim programı; alanlarında uzman, benzer projelerde çok fazla deneyimi olan özellikle farklı üniversitelerden öğretim elemanlarının katılımıyla gerçekleşmektedir. Pandemi sürecinde her türlü korunma önlemleri alınarak, küçük gruplar oluşturularak çalışılan projede tüm öğrenciler kamp boyunca sigortalanmaktadır. Bilim Kampının amacı öğrencilerin fen ve sosyal bilimler alanlarına yönelik; popüler bilimle tanışmalarını, yaşamla içiçeliğini tanımalarını, bilimin her yerde ve eğlenceli bir alan olduğu gerçeği ile bilimsel farkındalıklarını sağlamaktır. Bilimin yaşamımız üzerine etkilerini ve bilimin yaşamımızı nasıl doğru yönlendirdiğini sezdirmenin yanında, farklı disiplin alanlarına yönelik hazırlanan etkinliklerle bilimin her yerde ve eğlenceli bir alan olduğu verilmeye çalışılmaktadır. Program içerikleri 7 günlük temalardan oluşmaktadır. Temalar; Gökbilim Atölyesi, Bilimin Doğası ve Küçük Mucitler, Mitoloji ve Troya’ya Yolculuk, Su Altı Dünyası ve DNA Laboratuvarında Yolculuk, Yenilikçi Teknolojiler ve Sihirli Dünyalara Açılan Kapılar, Tarihe Saygı; Barışa  Götüren Savaş Alanlarını Geziyorum, Kampa Veda; Bir Bilim Kampının Ardından  başlıkları altında 35 etkinlikten oluşmaktadır” dedi.
15 Yılda Yaz Bilim Kampına 2 Bin Öğrenci Katıldı
15 yıldır devam eden proje kapsamında 2 bine yakın öğrencinin Çanakkale’de bilimle tanıştığını belirten Bayındar “Kamp etkinlikleri ana merkezi Çanakkale Özel Kolej Yerleşkesi olup, ÇOMÜ Terzioğlu Yerleşkesi, Ziraat Fakültesi, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Ulupınar Gözlemevi, Troya Müzesi, Seramik Müzesi, Çanakkale Savaşları Tanıtım Merkezi, Gelibolu Milli Parkı, Çanakkale ilinin doğal ve kültürel kaynaklı eğitim ortamları eğitsel amaçlı kullanılarak öğrencilerde farkındalık yaratılmak istenmektedir. Bu anlamda derslik, işlik ve laboratuvarlar yanında, doğanın kendisi, müzeler, Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi Ulupınar Gözlemevi, orman alanları, müzeler, arkeolojik kazı alanları birer eğitim ortamı olmakta, gözleme, sorgulamaya, problem çözmeye ve yaparak yaşayarak öğrenmeye dayalı bir yaklaşım ön planda tutulmaktadır. Bu projede bu güne kadar yaklaşık iki bin öğrenci katılımcı olarak yer almıştır” dedi.