Gündem

Türkiye’de Yeterlilikler Çerçevesi, Uygulamalar ve Beklentiler Konuşuldu

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ve Mesleki Yeterlilik Kurumu iş birliğiyle, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ev sahipliğinde düzenlenen “Türkiye’de Mesleki Yeterlilik, Uygulamalar ve Beklentiler” konulu konferansı Troia Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Konferansa; ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı Angel Gutierrez Hidalgo, Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkan Vekili Metin Kahraman, İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Borat, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Eğitim Sektör Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Balcı, MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Savaş Yılmaz, GMKA Genel Sekreteri Abdullah Güç, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Bünyamin Bacak, Prof. Dr. Pelin Kanten, Prof. Dr. Okhan Akdur, Genel Sekreter Ayhan Monus,  üniversitemiz akademik birimlerinin dekan ve müdürleri, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Mustafa Kurt ve ÇOMÜ Yenilenebilir Gençlik Enerjisi Proje ekibi,  akademik personel ve öğrenciler katıldı.
 
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından, ÇOMÜ tanıtım filmi izlendi ve program açılış konuşmaları ile devam etti.  ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, bugün burada ÇOMÜ, Balıkesir Üniversitesi ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) işbirliği ile yürütülen Yenilenebilir Gençlik Enerjisi (Renewable Youth Energy/RE-YOO) Avrupa Birliği projesi için bir araya gelindiğini belirterek, bu konuda çok heyecanlı olduklarının altını çizdi ve şunları söyledi:  “Çanakkale hepinizin bildiği gibi enerji bakımından potansiyeli güçlü olan, çok önemli bir şehir. Dünyadaki gelişmeleri hepimiz yakından takip ediyoruz. Yaşanan iklim değişiklikleri, küresel ısınma dolayısıyla insanlık büyük bir tehdit altında. Bu bağlamda tüm ülkeler için enerji çok stratejik bir öneme sahip. Türkiye bu kaynaklar açısından çok zengin bir ülke ancak kaynaklarının kıymetini çok iyi bilemiyoruz. Bugün burada ÇOMÜ, Balıkesir Üniversitesi ve GMKA işbirliği ile yürütülen Yenilenebilir Gençlik Enerjisi (Renewable Youth Energy/RE-YOO) Avrupa Birliği projesi için bir araya geldik. Verilen desteklerle projenin alt yapısı önemli ölçüde oluşturuldu. ÇOMÜ Sürekli Eğitim Merkezi (SEM) akredite olmak üzere. Rüzgâr, Güneş ve Biogaz ile ilgili laboratuvarlarımız kuruldu. Bu çalışmalar sonucunda uluslararası akreditasyonu olan bir birime sahip olacağız. İki üniversite olarak bu konularda hem eğitimler vereceğiz hem de sertifika çalışmaları yapacağız. Üniversitemiz ve Balıkesir Üniversitesi bu konuda Türkiye’de tek ve öncü üniversiteler. Üniversitemizden bu alanlarda eğitim almış mezun öğrencilerimiz artık sadece Türkiye’de değil tüm Avrupa’da istihdam edilme fırsatı bulacaklar.”
 
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı Angel Gutierrez Hidalgo, Avrupa Birliği tarafından desteklenen Yenilenebilir Gençlik Enerjisi (Renewable Youth Energy/RE-YOO) Avrupa Birliği Projesinin amacına vurgu yaparak sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’nin genç neslinin mesleki alanda yeterlilik kazanması için ekonomik ve sosyal kalkınmayı destekleyen, bireyleri istihdam için gerekli niteliklerle donatan, toplumdaki her kesimin kendine uygun öğrenme imkânı bulduğu yenilikçi, esnek ve kaliteli bir eğitim sistemi kurulması çok önemli.”
 
Avrupa yeterlilik çerçevesinde yürütülen diğer projelere de değinen Angel Gutierrez Hidalgo,”Avrupa’daki yeterlilik sistemine daha uyumlu olması için Türkiye’deki yeterlilik sisteminin geliştiğini görüyoruz. Genç bir nüfusa sahip olan Türkiye’nin bu anlamda daha çok katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi ve programda emeği geçenlere teşekkür etti. Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkan Vekili Metin Karaman Mesleki eğitim ile istihdam arasındaki bağın güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizerek mesleki yeterlilik sisteminin kuruluşu, görevleri ve yapılan çalışmalar ile ilgili bilgiler aktardı.
 
“Mesleklerde yaşanan hızlı değişim ve dönüşümler mesleki eğitimde de hayat boyu öğrenme dediğimiz yani kişinin kendini sürekli geliştirip dönüştürmesi bu sürecin kaçınılmaz bir sonucudur” diyen Karaman, Türkiye’de 8 üniversitenin mesleki yeterlilik sistemine dahil olduğunu, Yenilenebilir Gençlik Enerjisi Projesinin sonunda da ÇOMÜ ve Balıkesir Üniversitesi’nin de Yenilenebilir Enerji alanında ilk olmak üzere mesleki yeterlilik sistemine giriş yapacaklarını ifade etti. 
 
Karaman, “Mesleki yeterlilik belgesi nitelikli iş gücünün bir nevi ehliyeti olup uluslararası geçerliliğe sahip belgelerdir. Bu anlamda Avrupa Birliği üye ülkelerinin dışında Türkiye yeterlilikler çerçevesinin oluşturulup uygulanması bizim için çok önemli bir görev. Türkiye Mesleki Yeterlilik Kurumu uluslararası paydaşlarıyla, üniversitelerimizle ve işçi işveren kuruluşlarımızla Türkiye Yeterlilikler çerçevesini oluşturarak Avrupa yeterlilikler çerçevesinde 2017 yılında referanslandı. Avrupa Birliği üye ülkelerinin dışında ilk referanslanmayı sağlayan ülke Türkiye oldu. Ayrıca Türkiye Yeterlilikler Kurumu son toplantısında 39 üniversitenin 129 alanı yani diploması Türkiye Yeterlilikler çerçevesi kurulunca onaylandı ÇOMÜ de bu üniversitelerden biri. ÇOMÜ’yü tebrik ediyoruz” dedi.
 
İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Borat, Mesleki Yeterlilik Kurumunun çalışmalarının önemine değinerek bu alanda Türkiye’de çalışan insanların katkıları ile çok güzel gelişmeler olduğunu söyledi ve ekledi: “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Balıkesir Üniversitesinde temeli atılan ve geliştirilen bu bağlamdaki çalışmaların en kısa sürede meyvesini vermeye başlayacağını düşünüyoruz. Bizler üniversitelerde örgün eğitim faaliyetleri sonrasında resmi olarak kanunlarla mevzuatla tanımlanmış olan diploma veriyoruz. Buna biz yeterlilik belgesi diyoruz. Yaygın eğitimde verilen belgelerin geçerliliği için ise mevzuat çalışmaları yapan Mesleki Yeterlilik Kurumudur ve çok önemli çalışmalar yapmaktadır. Bütün iş dünyası ile temasları yürüten, onları mobilize eden bir kurumdur. Ümit ediyoruz vermiş olduğu belgeler daha da geniş olarak mevzuata yansıyacaktır.”
 
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Eğitim Sektör Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Balcı, GMYK’nın koordinasyonunda desteklenen hem ÇOMÜ’de hem de Balıkesir Üniversitesinde Renewable Youth Energy/RE-YOO projesi ile yenilenebilir enerji konusunda birer mükemmeliyet merkezi kuruluyor diyerek başladığı konuşmasında şunları dile getirdi:  “Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi aslında Avrupa Birliği tarafından 1998 yılında Avrupa Birliği üyesi ülkelerdeki şirketlerin uluslararası ortamda rekabet gücünü artırmak için başlattıkları bir reformdur. Bu reformla amaç Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasında işgücünün serbest dolaşımını sağlamaktır. Türkiye Avrupa Yeterlilikler Çerçevesinin belirlediği çerçeveyi kabul etti. Türkiye tarafından geliştirilen Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi 2017 yılında Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi ile referanslandırıldı. Bunun anlamı bugün ÇOMÜ’de kuruluş çalışmalarını devam ettirdiğimiz, GMKA’nın koordinasyonunda desteklenen hem ÇOMÜ’de hem de Balıkesir Üniversitesinde Renewable Youth Energy/RE-YOO projesi ile yenilenebilir enerji konusunda birer mükemmeliyet merkezi kuruluyor. Böylece ÇOMÜ’de Yenilenebilir Enerji Sektöründe hem TESTRA belgelendirme merkezi, hem de aynı sektörde uluslararası akreditasyon kurumu kurulacak. ÇOMÜ’de kuracağımız TESTRA Belgelendirme Merkezi tarafından verilecek belgeler de tüm Avrupa Birliği üyesi ülkelerde geçerli olacak.”
 
MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Savaş Yılmaz ise MÜSİAD hakkında bilgi vererek, yenilenebilir projeler hakkındaki görüşlerini paylaştı.  “MÜSİAD 12 bin üyesi, Türkiye’nin her yerinde temsilciliği, dünyada 89 şube ya da temsilciliği bulunan ve 2 milyonun üzerinde istihdam sağlayan bir sivil toplum kuruluşudur. Biz Türkiye’nin sorunlarıyla yakından ilgilenen ve gündemi takip etmeye çalışan bir kuruluşuz. Bu proje bizim açımızdan önemli bir çalışma. Yenilenebilir enerji önümüzdeki dönem stratejilerimizle örtüşen bir proje. MÜSİAD olarak yenilenebilir enerji konusunda ciddi çalışma yürütüyoruz. Türkiye bu anlamda yapılan projeler ve çalışmalar ile yakından ilgileniyor. MÜSİAD olarak bu işin istihdam kısmında destek vermek istiyoruz.”
 
Konferans sonunda Yenilenebilir Gençlik Enerjisi Avrupa Birliği projesi kapsamında Çanakkale Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulundaki kurulumu tamamlanan Fotovoltaik, Rüzgar, Biyogaz ve IT proje laboratuvarlarının açılışı yapılarak laboratuvarlar hakkında bilgiler paylaşıldı.