Çanakkale Haberleri

Biga, Çan, Bayramiç, Ayvacık fayı endişelendiriyor

Prof. Dr. Doğan Perinçek, Ege Denizi’nde Yunanistan ile Çanakkale Gökçeada açıklarında meydana gelen depremin ardından değerlendirmelerde bulundu. Perinçek, özellikle Biga, Çan, Bayramiç ve Ayvacık fayına dikkat çekti.

Prof. Dr. Doğan Perinçek, Ege Denizi’nde Yunanistan ile Çanakkale Gökçeada açıklarında meydana gelen depremin ardından değerlendirmelerde bulundu. Perinçek, özellikle Biga, Çan, Bayramiç ve Ayvacık fayına dikkat çekti.
 
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü'nden emekli olan Prof. Dr. Doğan Perinçek, Türkiye’de oluşan depremlere ilgili görüşlerini sosyal medya aracılığıyla paylaşmaya devam ediyor. Perinçek son olarak Ege Denizi’nde oluşan 5,3 büyüklüğündeki yer hareketine ilişin görüşlerini paylaşarak, “Yunanistan kıyılarında olan depremler ardından bu alanda bazı meslektaşlarımın düşünceleri ve yorumlarından farklı ve mesleki açıdan dikkatimi çeken bir görüşlerimi burada paylaşmak istiyorum. Öncelikle bu alanda yakın gelecekte daha büyük bir deprem beklemiyorum.2014 Gökçeada depreminin yaratan fay hattının (KAF) güneybatı devamında Yunanistan kıyılarına yakın olan alanda yaşanan depremin öncüsü 31 Aralık’ta olan iki deprem olduğunu düşünüyorum. 18 Ocak tarihli 2'nci harita deprem odaklarının doğudan batıya derinleştiğini gösteriyor. Bu durum 16-17 Ocak ta olan deprem odakları ile de uyumlu. Deprem odakları doğudan batıya dikkati çekecek şekilde derinleşiyor. Deprem aktivitesinin batı yönünde derinleşmesinin anlamı nedir. Bana göre burada depremin yarattığı fayın eğim yönüyle ilgili. Fay düzlem setinin eğimi Güneydoğudan kuzeybatıya” ifadelerini kullandı.

“DEPREM TAHMİN KONUSUNDA HİÇ BİR ŞEKİLDE BEN BİLİRİM İDDİASINDA DEĞİLİM”
Kendisinin deprem bilimci olmadığını fakat ülkemizdeki birçok aktif fayı çalışan olarak yorumladığını aktaran Perinçek, “Yorumlarım bir dayanağı her meslektaşımın yaptığı gibi tarihsel depremlerin büyük deprem yaratma aralığını dikkate almam. Ama ikinci ve en önemli nedeni her gün olan depremleri  incelemek ve onların oluş tavrını  anlamaktan geçiyor. Deprem tahmin konusunda hiç bir şekilde ben bilirim iddiasında değilim. Depremi önceden günü gününe hiç bir yerbilimci bilemez, sadece öngörüde bulunabilir. Bende geçmişte öngörülerde bulundum. Örneğin 2014 Gökçeada depreminden 2 hafta önce yukarıda bahsettiğim gibi güncel depremlerin oluşum tarzı, büyüklükleri, tekrarlanma aralığı, ana fay hatları ile olan ilişkileri ve benzer jeoloji verileri kullanarak endişelerimi belirtim ve haklı çıktım. Aynı yaklaşımla Elazığ depremi içinde Hazar Gölü batısında olan bir depremi kullanarak bir yorum yaptım 4 hafta sonra bu endişemde haklı çıktı.

BİGA-ÇAN-BAYRAMİÇ-AYVACIK FAY SİTEMİ İÇİN ENDİŞELERİNİ TEKRARLARDI
Perinçek şöyle devam etti; “Son 3 senedir Çanakkale (Biga, Çan, Bayramiç Ayvacık) fay sitemi içinde endişelerimi belirtiyorum. Amacım her meslektaşım gibi devlet yetkililerini yerel yönetimleri uyarmak. KAF'ın güney kolu üzerinde olacak Çanakkale depreminin (Biga, Çan, Bayramiç Ayvacık) Marmara depreminden önce olacağını düşünüyorum.  Bazı meslektaşlarım karşı görüş bildirebilir ve haklı da olabilirler. Zaman bize ne gösterecek; bekleyip göreceğiz.”
Haber merkezi