Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı (2209-A) ve Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Desteği Programı (2209-B) Tanıtım Toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantıya; ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu’nun yanı sıra Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Dinçay Köksal, Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal, Prof. Dr. Murat Şeker ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) Çanakkale Koordinatörü Recai Başaran katılım gösterdi.
GMKA Çanakkale Koordinatörü Recai Başaran konuşmasında proje hazırlamanın önemine değinerek “Sizlerin proje hazırlayarak proje ile ilgilenen kurumlardan yararlanabilmeniz önemli. Projeler yapmaktan, yürütmekten; projelerin içinde yer almaktan çekinmeyin. Bunu özgüven meselesi etmeyin. Mezuniyetten sonra da üniversiteniz ile bağınızı kaybetmeyin. Kurumunuza katkıda bulunarak hem kendinizi, hem üniversitenizi hem de ülkenizi geliştirin” dedi.
Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sercan Karav ise kariyerine Gıda mühendisi olarak başladığını belirtti. Doç. Dr. Karav, MEB’in yürüttüğü YLSY bursları ile yurt dışına giderek eğitimini orada devam ettirdiğini söyledi. Doç. Dr. Karav, “Bu programın amacı, bilim insanı olma yolunda adımlar atan sizlerin, bilime ısınma süreciniz olacak. Projeyi elde etmek bir fırsat fakat bunu bilimsel toplantılarda aktarmak ve geliştirmek ise başarmaktır. Yeterli zaman ayırırsanız kesinlikle bir TÜBİTAK Projesi yürütücüsü olabilirsiniz. Bu projelerin size katkıları, sizleri çok daha iyi noktalara götürecektir. Bu Ar-Ge projelerine ne kadar erken başlarsanız o kadar erken bilim farkındalığı kazanırsınız. Bilimin hazzına erken ulaşan öğrenciler, kariyer hedeflerini daha kesin olarak belirlemektedir. Aynı zamanda disiplinlerarası çalışma imkânı sağlamakta ve sizlerin ufkunuzu açmakta. Takım çalışması yürütmenizi sağlamaktadır” dedi.
Doç. Dr. Karav öğrencilere “Özgün ve yeni fikirlerinizi hocalarınıza sunmakta çekinmeyin. Muhakkak sizi destekleyeceklerdir. Not ortalamanızı yüksek tutun ve İngilizcenizi geliştirin. Bunun üzerine bir de iyi bir proje deneyimim var derseniz, yurt dışındaki üniversiteler sizi çok rahatlıkla tercih eder” tavsiyesinde bulundu ve öğrencileri proje süreci hakkında bilgilendirdi.
ÇOMÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal ise konuşmasında 2209 Projeleri için yoğun bir rekabet olduğunu vurgulayarak “14 Kasım’daki çağrı döneminde 3-4 kat daha fazla başvuru yağacağımızı öngörüyoruz” dedi. Öğrencisinin bir projesini örneklendiren Prof. Dr. Erginal, öğrencilere bu proje üzerinden uygulamalı olarak proje başvuru sürecini anlattı. Dayanışmanın önemine de değinen Prof. Dr. Erginal “Yaşlılar evinde kitap okumak da, çevre temizliği faaliyeti organize etmek de birer dayanışma faaliyetidir. Sizler de böyle dayanışmaların parçası olun. Avrupa Birliği Projelerine katılarak destekler alın. Herkesin yararlanmaya çalıştığı bu havuzda fark yaratın” dedi.
Prof. Dr. Erginal öğrencilere, Türkiye Ulusal Ajansı, GMKA ve TÜBİTAK sayfalarını takip etmelerini tavsiye etti.
Öğrencilerle fikir alışverişinde de bulunan Prof. Dr. Erginal, toplantı sonunda öğrencilerin sorularını yanıtladı.
Haber Merkezi