Annelik en güzel duygulardan biri. Zor bir 9 ayın ardından onu kucağınıza aldığınızda dünyanız değişir. Hamilelik süresince değişen hormonlarınız 9 aydan sonra normale dönmeye başlar. Peki hamilelikte alınan kilolar? Pek çok annenin kabusu hamilelik kiloları olur. Anneler emzirme telaşına düşüp “Çocuğum doyuyor mu acaba?” diye düşünürken, aldığı kiloları vermeye çalışır.
Peki hamilelik sonrası fazla kiloları vermek için neler yapmak gerekir ? İşte bu sorunun yanıtı...
1.Emzirirken Kalori Yakarsınız
Bebek ve anne arasındaki duygusal bağın kuvvetlenmesinden, bebeğin büyüme gelişmesine kadar birçok mucizeyi içinde barındıran anne sütü aynı zamanda
hamilelik kilolarının verilmesine de yardımcı olur. Emziren anne, günlük yaklaşık 500- 700 kalori civarında enerji yakarak aylık ortalama 2 kilo kaybedebilir. Bebeğin ya da annenin emzirmeye elverişli olmadığı durumlarda ise yeni yaşam döngüsünde başlayan hareketlilik kilo kaybına destek olur.
2. Şerbetli Tatlılar Süt Değil, Kilo Yapar
Geleneksel olarak şerbetli tatlıların süt yapımını artırdığına dair efsaneler dilden dile dolaşsa da bilimsel olarak böyle bir gerçeklik söz konusu değil. Sütün verimli bir şekilde salgılanmaya devam etmesini sağlamak amacıyla sütün yüzde 80’ini oluşturan sudan faydalanmak gerekir. Emziren annelerin tatlı tuzağına düşerek bu dönemde kilo kaybı sürecini yavaşlatmalarına engel olmak adına bol su içmenin yanında, ısırgan otu çayı, rezene çayı gibi bitkisel desteklerden ve maydanoz, dereotu, roka, tere gibi yeşil yapraklı bitkilerden de yararlanmalarında fayda var.
3. Haşlanmış Yumurta Tüketin
Uzun süreli doygunluk sağlamak ve emzirirken yakılan enerjiye karşılık karbonhidratlı gıdalara yönelmemek amacıyla sabah kahvaltısında veya gün içerisinde 1 adet haşlanmış yumurta tüketmeye çalışın. Bu şekilde kaliteli protein tüketerek süt verimini de artırabilirsiniz.
4. Kaliteli Protein Alın
Süt, ayran, kefir gibi süt ürünleri sıvı ihtiyacını karşılayarak süt verimini de artırır. Bunun yanı sıra bu besinler kaliteli kalsiyum ve protein kaynağı olduklarından annenin zayıflama sürecine de yardımcı olur. İhtiyaca göre günlük 2-3 su bardağı kadar tüketilebilir.
5. Güne Kahvaltısız Başlamayın
Gün içerisinde abur cuburdan uzak durmak, fazladan enerji alımını durdurmak ve enerjinizi artırmak için güne kahvaltı ile başlayın. Kahvaltı eden bireyler etmeyenlere göre, fazladan enerji alımına ve kilo artışına daha yatkın hale gelir.
6. Gece Emzirmelerinde Tatlı Kaçamakları Yapmayın
Hamilelik kilolarını vermeye çalışan annelerin gece saatlerinde bebeklerini emzirmek için uyandıklarında yaptığı yanlışlardan biri kek, kurabiye, çikolata gibi şeker içeriği yüksek gıdalardan yemek. Bu tip atıştırmalıklar gece saatlerinde özellikle karın bölgesindeki yağlanmayı tetikleyerek kilo ile birlikte birçok kronik hastalığı da tetikleyebilir. Hamilelik kilolarından kurtulmaya çalışırken başka sorunlarla karşılaşabilirler. Bu nedenle hamilelik kilolarını vermeyi hedefleyen anneler, gece uyandıklarında sudan başka bir besin tüketmemeli.
Haber Merkezi