İletişim Başkanlığı Çanakkale Bölge Müdürlüğü, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi, Sermaye Piyasası Kurulu ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi işbirliğiyle üniversitenin Terzioğlu Yerleşkesi'ndeki "Ekonomi ve Finans Eğitimi" konulu panel düzenlendi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Çanakkale Bölge Müdürü Tuncay Güven, ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Dinçay Köksay, Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Veli Yılancı, Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüsnü Levent Dalyancı, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Panelde bir konuşma yapan Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Müşaviri Prof. Dr. Hüseyin Kaya, makro ekonomik ortam ve oradaki ilişkilerin kompleks olduğunu, iktisadi sistemin nasıl çalıştığıyla ilgili ekollerin oluştuğunu ifade ederek, “Dolayısıyla çıkan sonuçla ilgili okumaları da farklı. Nihayetinde ortaya veriler dökülüyor. Bu verilerin ne olduğuyla, nasıl ölçüldüğüyle ilgili fikre sahip olmamız gerektiğini düşünüyorum. Bugünün dünyasında modern bir ekonominin içinde yaşıyorsanız, üniversite tahsili yapıyorsanız, ileride iş hayatına da girecekseniz mutlaka içinde yaşadığınız iktisadi sistemin temel dinamikleriyle ilgili asgari bilgiye sahip olmanız gerekiyor.
Sermaye piyasalarında yer aldığınızda hem alternatif getiriler elde etme imkanınız olacak hem yatırımcı olarak yer aldığınız için, finans dünyasında ne oluyor, makro ekonomide ne oluyor, onları biraz daha ilgiyle takip etmeye başlayacaksınız ve içinde bulunduğunuz dünyayı biraz daha bilgiyle yorumlamaya başlayacaksınız. O zaman da SPK'nın ne kadar önemli bir kurum olduğunu idrak edeceksiniz.
İnanılmaz üretimler yapabiliyoruz dünyada insanlık olarak. Son 200 yıl bambaşka bir dönem yaşıyoruz ve inanılmaz bir üretim kabiliyetine ulaşmış vaziyetteyiz. Problem ne? Bunun paylaşımıyla ilgili problem var. Bugün dünyadaki en önemli mesele, buna Türkiye de dahil paylaşımla ilgili." dedi.
Panelin konuşmacılarından biri olan Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Basın Müşaviri Murat Oktay da Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi hakkında bilgi vererek, “Ulusal ve uluslararası bankacılık ve finans sektörünü izlemek ve analizler yapmak, Türkiye’nin finans piyasaları içindeki konumunu raporlamak, finansal kaynakların çeşitlendirilmesi ve uluslararası fonların Türkiye’ye gelmesini sağlayıcı çalışmalar yapmak.
Dijitalleşen dünyaya yeni açılımlar kazandıran 'Finansal Teknolojiler' (Fintek), finansal servislerin tüketicilere ulaşımını ve tüketiciler tarafından kullanımını geliştirmek için finansal teknoloji şirketleri tarafından geliştirilen yenilikçi teknolojilerin ve iş modellerinin tümünü kapsamaktadır. Finans Ofisi, ülkemizin Fintek konusunda dünyanın önemli ve önde gelen ülkeleri ve toplumları arasında bulunmasını en öncelikli hedefleri arasında değerlendirmekte ve çalışmalarını tüm ilgili kurum ve kuruluşlarla koordinasyon içerisinde yürütmektedir.” dedi.
Sermaye Piyasası Kurulu Denetleme Dairesi Başuzmanı Doç. Dr. Eyüp Kadıoğlu da "Sermaye Piyasası Kurulu: Fonksiyonları, Görevleri ve Kariyer Süreci", ÇOMÜ Lapseki Meslek Yüksekokulu Finans Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. Erdal Eroğlu ise "Üniversite Öğrencilerinin Bütçe Farkındalığı ve Okuryazarlığı Neden Önemlidir" başlıklı konuşma yaptı.
Haber Merkezi