Törene Rektör Vekili ve Mühendislik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Süha Özden, TMMOB Izmir Şube Başkani Aykut Akdemir, TMMOB Çanakkale Temsilcisi Oguz Benli dernek ve kurum temsilcileri, firma yetkilileri ile akademik personel ve ögrenciler katildi.
Saygi duruşu ve Istiklal Marşi’nin okunmasiyla başlayan çaliştayin açiliş konuşmalarini sirasiyla; Maden Mühendisligi Bölümü Bölüm Başkani Doç. Dr. Mustafa Çinar, TMMOB Izmir Şube Başkani Aykut Akdemir ve Rektör Vekili Prof. Dr. Süha Özden yaptilar.
Çanakkale’de Bir Maden Gerçegi Var
Konuşmasina 2013 yilinda egitim ögretim faaliyetlerine başlayan Mühendislik Bölümü hakkinda bilgiler vererek başlayan Doç. Dr. Mustafa Çinar; Çanakkale’de bir maden gerçegi oldugunu ve amaçlarinin bu gerçegi gündeme getirmek oldugunu belirterek şunlari aktardi:
“Biz insanligin ihtiyaç duydugu madenleri çikararak endüstrinin hizmetine sunuyoruz. Günlük hayatimizda havayi ve suyu nasil tüketiyorsak farkinda olmasak ta madenleri de yaşantimizin her alaninda kullaniyoruz. Günümüzde artan dünya nüfusu ve gelişen teknolojiyle beraber madenlere yani ham maddeye ihtiyaç giderek artmiştir. Amacimiz bu gerçegin farkinda olarak bu alanda daha fazla çalişma yapmak. Bu baglamda meslektaşlarimiz ile ögrencilerimizin bir araya gelecegi bu etkinligin verimli geçmesini diliyor ve katki sunan herkese teşekkür ediyorum.”
Medeniyet Madencilik Ile Başladi
TMMOB Izmir Şube Başkani Aykut Akdemir, çaliştay kavramini çok önemsediklerini ve bu baglamda her ilde çaliştaylarin yapilmasi ve madencilik potansiyellerinin ortaya çikarilarak bunlarin kayit altina alinmasi için çalişmalar yürüttüklerini ifade etti.
Akdemir, insanoglu ile başlayan tarihi süreçte medeniyetin ise madencilik ile birlikte başladigi, nerede bir madencilik yapilmişsa orada bir medeniyet geliştigini söyledi ve ekledi:
“Madencilik hep vardi ama madenciligin içine bilimi ve teknolojiyi taşiyan da mühendislik meslegidir. Bu baglamda çaliştay kavrami üzerinden sektörün bir araya geldigi, konuyu birlikte tartişabildigi, konunun taraflarinin ve uzmanlarinin fikirleriyle beraber ihtiyaç olan cümlelerin söylendigi bir tartişma platformuna ihtiyaci gidermeyi hedefliyoruz. Bu hedefe ilerlerken emegi geçen herkese çok teşekkür ederim.”
Madencilik Faaliyetlerinin Zorluklari ve Çevreyle Olan Etkileşimleri Konuşulmasi Gereken Konular
Madencilik denildiginde Çanakkale ve çevresi mutlaka ön plana çikiyor vurgusu yapan Rektör Vekili Prof. Dr. Süha Özden; “Madencilik ile ülke ekonomisine önemli katkilar saglandigini görmek zorundayiz. Madencilik faaliyetlerinin zorluklari ve çevreyle olan etkileşimleri de hiç kuşkusuz konuşulmasi gereken konular ve ekonomiye katki saglarken çevre koşullarini da en iyi şekilde saglamaliyiz” dedi.
Prof. Dr. Özden; Biga yarimadasi ve Çanakkale özelinde düşünüldügünde çok degerli cevherlerimiz oldugunu, bunlarina çikarilmasi ve işletilmesi gerektigini ancak her şeyin düşünülerek arti ve eksileriyle tartişilarak emin adimlarla ilerlemek gerektiginin altini çizdi ve şöyle devam etti:
“Önümüzdeki dönemler de daha çok bilimsel çalişma ve daha çok bilimsel etkinlikle Maden Mühendisligi Bölümü olarak çok iyi bir noktaya gelecegimizi düşünüyorum. Böyle bir etkinlige ev sahipligi yapmaktan büyük mutluluk duyuyorum ve yapilan çalişmalarda emegi olan herkese teşekkür ederim.”
Açiliş konuşmalarinin ardindan çaliştayin ilk sunumunu “Yaşam için Maden” başligi ile Dr. Muharrem Köse yapti.
Çaliştay; Osmanli Maden Işletme Hukuku kapsaminda Çanakkale bölgesi maden imtiyazlari, Biga bölgesi endüstriyel hammadde kaynaklari, seramik hammaddeleri, , Çanakkale’de madenciligin ekonomiye katkilari, ülkemizin enerji politikalarinda yerli kömürün önemi ve Çanakkale’deki Yeri, Biga Yarimadasi hammadde kaynaklarinin farkli kullanim alanlarinda degerlendirilmesi ve Çanakkale ili maden potansiyeli, stratejileri ve çözüm önerileri başlikli sunumlar ile devam etti.
Kaynak: Haber Merkezi