Derinin tüm tabakasını ve cilt altı yap dokusunu olumsuz etkileyen 3 derece yanık, sinir uçlarına zarar verdiği için ağrı hissettirmeyebilir. Yanan bölgede his kaybı oluşturur. Ödem, sıvı kaybı, düşük kan basıncı, zatürre, organ yetmezliği, uzuvların kesilmesi ve kalp ritim bozukluğu gibi birçok sorun yaratabilir.
Cilt, kuru ve sert olup elastikiyetini kaybeder. Genellikle, patlama olan yangınlarda veya alevli ortamlar ile elektrik çarpmalarında meydana gelir. Aynı zamanda, güneş yanığı veya kimyasal maddeler ile temas da yanığa sebebiyet verebilir. Derinin fonksiyon görmediği bu yanık türünde mineral bozuklukları ve ileri derecede enfeksiyon yaşanabilir. Su toplayan bölgede kan damarları zarar görüp dolaşım bozukluğuna neden olabilir.
3 Derece Yanığın İlk Yardım Adımları Nelerdir?
Yanık dereceleri, yaraların derinliğine göre değişebilir. Kişiler, bilinç bulanıklığı ve halsizlik gibi şok belirtileri yaşayabilir. Hasta kurtarıldıktan sonra uygulanması gereken bazı önlemler mevcuttur. Kimyasal madde, alevli ortam ya da güneş yanığı fark etmeksizin meydana gelen 3 derece yanık için ilk yardım adımları şöyle;
Kişinin alevlerden kurtulmasına yardım edip ateşi söndürmek,
Kişinin yanıcı malzemeyle temasını kesmek,
Yapışan giysileri kesmek ya da yırtmak,
Aksesuarları çıkarmak,
Yanık bölgeyi soğuk suya tutmak,
Yanan bölgenin üzerinde oluşan baloncukları patlatmamak,
Hastaya su ya da soda içirilerek sıvı kaybını önlemek,
Yanığın üzerini gevşek bir şekilde steril bezle örterek enfeksiyon kapmasını önlemek,
Hastanın şoka girmemesi için gerekli önlemleri almak,
Hızlı bir şekilde en yakın sağlık kuruluşuna gitmek.
3 Derece Yanığa Ne İyi Gelir?
Bazı yanıklar evde tedavi edilebileceği gibi bazılarının da uzmanlar tarafından iyileştirilmesi gerekir. 3 derece yanık, kas ve kemiklerinize kadar zarar verebileceği için kalıcı hasar bırakabilir.
Uzun süreli tıbbi tedavi ile yanık iyileştirilebilir. Enfeksiyon, kemik ve eklem sorunlarını yaşamamak ya da azaltmak için yapılması gerekenler arasında;
Elektrik kaynaklı yanıklar için güç kaynağını kapatmak,
Yanık alanı soğuk ve nemli bir bez ile örtmek,
Vücutta sıvı kaybıdurumuna karşı bol su tüketmek,
Güneş ışığına maruz kalmamak,
Doktor kontrolünde potansiyel enfeksiyonları önleyecek krem ya da merhemler kullanmak,
Hekim tarafından önerilen ağrı kesicileri kullanmak gibi birçok adım yer alabilir.
Bu yanık türüne alanında uzman doktorlar tarafından müdahale edilmesi gerekir. Yanığın derinliği, tedavi yöntemleri üzerinde belirleyici bir role sahiptir. Hekim tarafından karar verilip iyileştirme sürecine başlanır.
3 Derece Yanığın Komplikasyonları Nelerdir?
İyileşme süreci zorlu olan bu derece yanık türlerinde bazı komplikasyonlar görülebilir. Yanığın yaratabileceği bazı komplikasyon ve riskler şöyle sıralanabilir;
Enfeksiyon,
Yara açılması,
Hareket kısıtlılığı,
Skar oluşumu,
Duyu kaybı,
Bakteriyel enfeksiyon,
Solunum yolu ve akciğer sorunları,
Düşük vücut ısısı olarak adlandırılan hipotermi,
Kas, kemik ve tendonlarında kısalma ya da sıkılaşmaya yol açması,
Kütle kaybı.
3 derece güneş yanığı sonrasında, en yakın sağlık kuruluşundan destek alabilirsiniz. Bu derece yanık türü, herhangi bir kimyasal madde ya da patlamalı yangın olan ortamlarda da meydana gelebilir. Bu komplikasyonların yaşanmaması için önlem alınması gerekir. Fiziksel görünümü iyileştiren tedaviler uygulandığı gibi kemik, kas, eklem ve sinirlerin de düzeltilmesi gerekir.
3 Derece Yanığın Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
3 derece güneş yanığına ne iyi gelir sorusuna birbirinden farklı yöntemler ile yanıt verilebilir. Buz, aloe vera jeli ya da doktor kontrolünde ilaç kullanmak gibi birçok teknik mevcuttur. Doktorlar, yanığın türü ve şiddetine bağlı olarak tedavi planı çıkarır. Bu yanığın tedavi yöntemleri;
Ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği için acile gidilmesi gerekir.
Yanığın boyutu, derinliği ve yayılması değerlendirilir.
Bölge steril bir şekilde temizlenip var olan yabancı cisimler ayıklanır.
Cilt grefti çekilip sağlıklı bölgeden cilt parçaları alınarak transfer edilir. Bu durum iyileştirmeyi hızlandırır.
Antibiyotiketkili ilaç tedavisi yapılır.
His kaybının kazandırılması için yanmış deri uyarılmaya çalışılır.
Şiddetli ağrıya karşı hekim kontrolündeanksiyeteilaçları alınabilir.
Nefes almada zorluk veboğaz şişliğivarsa, solunum tedavisi yapılabilir.
Rekonstrüktif cerrahi yöntemi ile yara izleri minimum seviyeye indirilebilir.
Fizyoterapive rehabilitasyon tedavisi ile hareket kısıtlığı giderilir.
3 Derece Yanığın İyileşme Süresini Etkileyen Faktörler Nelerdir?
İyileşme süresi, yanık alanın büyüklüğü ve hasarın derinliği ile vücut bölgesi ve kişinin genel sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir. Büyük ve hassas alanlarda oluşan yanıkların iyileşme süreci ile küçük bölgelerinki farklılık gösterebilir.
Kişilerin yaşlılığı, diyabet ve tansiyon gibi rahatsızlıkları gibi birçok sorun iyileşme sürecini uzatabilir ya da zorlaştırabilir. 3 derece güneş yanığı ya da kimyasal maddenin verdiği zarar fark etmeksizin maruz kalabilirsiniz. Bu durumda, alanında uzman bir doktora danışmanız gerekir. Uygun bir tedavi programı ile hayatınız kurtarılabilir.
Yanık Acısına Ne İyi Gelir?
Yanığın türüne göre uygulanan tedavi yöntemleri, görüntüyü iyileştirmekle birlikte ağrı ve acıyı da hafifletmek üzere gerçekleştirilir. Yanık izi ya da yanık acısı, ilaç tedavisi ile geçirilebilir.
Hasta, ilk aşamada acı ve ağrı hissetmese de, tedavi sırasında ya da sonrasında dayanamayabilir. Bu duruma, çeşitli ilaçlar ile önlem alınır. Günlük yaşamı zorlaştırmaması için uygulanması gereken adımlar arasında; soğuk su kompresi, ağrı kesiciler ve kremler ile temiz bir bandaj yer alır.
Yanıkta Ne Yapılmamalı?
Akla ilk gelen, soğuk su kompresini uzun tutmak cilde zarar verebilir. Elektrik yanıklarında su ile müdahale etmek tehlikeli olabilir. Su kabarcıklarını patlatmak, derinin iyileşmesini engeller. Yoğurt, diş macunu, zeytinyağı gibi maddeler sürmek ise enfeksiyona yol açabilir. Vücut sıcaklığının düşmesi, hastanın durumunun zorlaşmasını sağlayabilir.
3. Derece Yanık Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Yanık Açık mı Kapalı mı Kalmalı?
3 derece yanığın üzeri ilk etapta steril bir bez ile kapatılabilir. Gevşek bir şekilde sarılarak enfeksiyon önlenebilir. Ardından, doktor tavsiyesi ile pansuman yapılarak ilaç tedavisine başlanması gerekir. Yanık bölgenin üzerinin açık tutulması, pansumanı kolaylaştırır. Ancak, bölge enfeksiyon riski ile karşı karşıya kalabilir.
Yanan Bölgeye İlk Sürülmesi Gereken Nedir?
Yanık bölgeye soğuk ya da ılık su tutmak, ağrının hafiflemesine destek olabilir. Sonrasında, doktorunuzun önerdiği ağrı kesici merhem ya da kremleri sürmek iyileştirici bir etki yapabilir. Bu yanık türü, hastanın hareket etmesini ya da nefes almasını zor bir hale getirebilir.
3 Derece Yanığın İyileşme Süresi Nedir?
İyileşme süresi, yanığın oluştuğu bölgeye ve hastanın genel sağlık durumuna göre değişebilir. Ortalama 2 ile 6 hafta arasında değişen bu süreç, cerrahi müdahale ile kısalabilir. Doktor tavsiyesi ile iyileşme süreci hızlandırılıp komplikasyon riski azaltılabilir. Sonrasında, 2 ile 3 ay arasında tam bir iyileşme görülebilir.
Yanık İzini Geçiren Yöntemler Nelerdir?
Yanık tedavisi ile izler en az seviyeye indirilir. Zamanla izlerin rengi solsa da, tam anlamıyla geçmesi için lazer tedavisi, skar masajı ve Z plasti gibi yöntemler uygulanabilir. Doktor rehberliğinde yapılan bu teknikler, cilde estetik bir görünüm kazandırmak için gerçekleştirilir.
Kaynak: www.medicalpark.com.tr