Çanakkale’de birçok okulda temizlik personeli yetersizliği yaşandığını geçtiğimiz günlerde gazetemizde gündeme getirmiştik. Şimdi ise velilerden temizlik için para toplandığı öne sürülüyor. Veliler, ek ders kitaplarının yanı sıra temizlik giderleri için de sürekli para talep edildiğini bildiriyor. Tuvaletlerde sıvı sabunun bile olmadığı belirtiliyor.

 

“Tasarruf tedbirleri" kapsamında okullarda yeterli sayıda temizlik görevlisi bulunmadığı için hijyen koşulları ciddi şekilde yetersiz kalıyor. İŞKUR tarafından başlatılan "İşgücü Uyum Programı" çerçevesinde, okullarda geçici temizlik işçileri görevlendirilirken, bu işçilerin haftada sadece 3 gün çalışıyor.  Çanakkale’deki birçok okulda temizlik personeli eksikliği sürerken, veliler temizlik için okul yönetimlerinden kendilerinden para toplandığını belirtiyorlar.

Önceki yıllarda bu eksiklik, İŞKUR’un Toplum Yararına Program (TYP) çerçevesinde geçici işçilerle kapatılmaya çalışılmıştı. Ancak 2024-2025 eğitim-öğretim yılı itibarıyla bu uygulamaya da son verildiği ifade ediliyor. Okullarda sürekli temizlik görevlisinin bulunmaması, öğrencilerin hijyen koşullarından yoksun kalmasına sebep oluyor. Tasarruf politikaları nedeniyle temizlik çalışanlarının iş günlerinin azaltılmasının, okullardaki hijyen standartlarını daha da düşürdüğü ve öğrencilerin sağlığını riske attığı ileri sürülüyor.

Velilerden uygulamaya karşı çıkıyor

Mevcut ekonomik şartlarda kira, temel yemek ihtiyaçları, yol gibi hali hazırda zamlanan ve aile ekonomilerine yük olan onlarca etken bulunurken, temizlik için velilerden para toplanması velileri çileden çıkardı. Gazetemize ulaşan veliler yaşanan bu duruma tepki gösterdi. Öte yandan temizlik parasının yanı sıra ek ders kitapları için de öğretmenler tarafından para talep edildiği ifade ediliyor. Bir çocuk okutmanın bir hayli zor olduğu bu dönemde sözde ücretsiz olan eğitim hizmetlerinden para talep edilmesi, velilerin sabrını taşırmış durumda…

Mine Yel/ Foto:BHA