Fuara, bölge ekonomisine katkı sağlayan 130’dan fazla firma katılım gösterdi. Fuar, 6 Ekim'e kadar ziyaretçilere açık oldu.

Açılışta konuşma yapan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Biga’nın Güney Marmara’nın sanayi merkezi olma yolunda hızla ilerlediğini vurguladı. Hisarcıklıoğlu, "Biga'ya demir yolu istiyoruz. Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) genişlemesi ve turizme katkı sağlamak adına bir yat limanının yapılması arzu ediliyor. Ayrıca, bu bölgeye hizmet verecek bir konteyner limanının Karabiga'ya yakışacağını düşünüyoruz." dedi.

Hisarcıklıoğlu, Biga Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde dün açılan arabuluculuk merkezine de değinerek, ticari ihtilafların artık daha hızlı ve uygun maliyetlerle çözüleceğini belirtti. Biga'nın hem tarım hem de sanayi açısından güçlü bir merkez olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Biga Ticaret ve Sanayi Odamızı ve Başkanı Şadan Doğan'ı yürekten kutluyorum. Fuarımız artık kurumsallaştı ve 18’incisini gerçekleştiriyoruz. Bu girişim, Güney Marmara'nın en büyük tanıtım etkinliği olarak öne çıkıyor. Üreticilerin ve ürünlerin tanıtımı için mükemmel bir fırsat." ifadelerini kullandı.

 

Biga, Asya ve Avrupa’yı birleştiren ticaret koridoru

1915 Çanakkale Köprüsü’nün bölgeye kazandırdığı stratejik avantajlardan da bahseden Hisarcıklıoğlu, köprünün Biga’yı Asya ve Avrupa’yı birleştiren önemli bir ticaret koridoru haline getirdiğini dile getirdi. "İş dünyası olarak, bu yolun İzmir yolu ile birleşmesini dört gözle bekliyoruz." şeklinde konuştu.

 

Coğrafi işaretle koruma altında 18 ürün

 

Hisarcıklıoğlu, Çanakkale'nin yerel ürünlerinin coğrafi işaret tescili konusunda büyük bir ilerleme kaydettiğini belirtti. "Çanakkale’de 18 ürün coğrafi işarete kavuştu. Biga peynir tatlısı da bu koruma altına alınan son ürün oldu. Ayrıca, Ezine peyniri Avrupa Birliği'nde tescil edilen ilk Türk peyniri olma başarısını gösterdi." dedi. Bu başarıda emeği geçenlere teşekkür eden Hisarcıklıoğlu, Çanakkale'nin birlik ve beraberlik içinde bir marka şehir haline geldiğini vurguladı.

 

Biga'ya demiryolu ve liman Talebi

 

Bölgedeki sanayi yatırımlarının artmasına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, milletvekillerine çağrıda bulunarak, "Biga'ya demir yolu ve konteyner limanı istiyoruz. Ayrıca OSB'nin genişlemesi ve turizm için bir yat limanının yapılması da bölgeye büyük katkı sağlayacaktır." dedi.

Törene, Çanakkale Valisi Ömer Toraman, AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, CHP Çanakkale Milletvekilleri İsmet Güneşhan ve Özgür Ceylan, Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, Biga Kaymakamı Ercan Kayabaş, Biga Belediye Başkanı Alper Şen, Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan, AK Parti Çanakkale İl Başkanı Ömer Faruk Göktürk, siyasi partilerin temsilcileri, iş insanları ve diğer davetliler katıldı.

Hasan Sami Er

Foto: BHA