Bu durum midenin güçlü kas kasılmalarını yitirdiği durumlarda gözlemlenir. Rahatsız edici bir boyuta gelmeden önce çeşitli belirtilerle ortaya çıkabilir.
Günlük yaşamı olumsuz yönde etkileyen gastroparezi, yiyeceklerin normal hızda sindirilmesinin önüne geçer.
Genellikle kasların gücünü yitirmesi ile birlikte görülebilir. Sindirilemeyen yiyecekler midede uzun süre kalarak rahatsız edici bir hal alabilir.
Bu noktada yiyeceklerin parçalanması gecikir, sindirim tamamen durabilir.
Mide Tembelliği Nedenleri Nelerdir?
Mide tembelliği çeşitli faktörlere bağlı olarak zaman içerisinde kronik bir hâl alabilir. Midenin normal kasılma hareketlerini yapamaması sonucunda gelişen bu rahatsızlıkla birlikte yiyecekler ince bağırsağa geçmede sorun yaşayabilir.
Mide tembelliği nedenleri şöyle sıralanır:
Sinir kas problemleri
Diyabet
Cerrahi müdahaleler
İlaçlar
Nörolojik ve otoimmün hastalıklar
Bağırsak tıkanıklığı
Hormonal dengesizlikler
İdiyopatik gastroparezi
Midenin dolu olması ve zamanında boşaltımın yapılamaması gibi durumlarda şişkinlik, bulantı ve kusma gibi belirtiler görülebilir.
Bu noktada mide kaslarının yeterince iyi çalışmaması yiyeceklerin sindirimini güçleştirdiğinden bağırsak tıkanıklığı gibi problemlerle karşılaşabilirsiniz.
Ayrıca sindirimi düzenleyen hormonlardaki birtakım bozukluklar da çoğu durumda mide hareketlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Mide tembelliğinin kesin nedenleri bulunamadığında ise “idiyopatik” şeklinde tanımlanabilir.
Kronik stres, anksiyete gibi psikolojik faktörler de mide ve bağırsakların fonksiyonları üzerinde kötü etkilere sahip olabilir.
Mide Tembelliği Belirtileri Nelerdir?
Mide tembelliği belirtileri mide sorunları yaşayanların merak ettiği bir konudur. bağırsakların vücuda giren besinleri yeteri kadar iyi sindiremediği durumlarda ortaya çıkan mide tembelliğinin belirtilerinden biri; boşaltımın yavaşlaması ve gün içerisinde normalin altında gerçekleşmesidir.
Bu rahatsızlığa neden olan çeşitli faktörler bulunabilir.
Günlük yaşamı önemli ölçüde olumsuz etkileyen mide tembelliğinin belirtilerini şu şekilde sıralanabilir;
Şişkinlik: Yemek yedikten hemen sonra karın bölgesinde şişkinlik gözlemlenebilir.
Bulantı ve kusma: Sindirilemeyen yiyecekler şişkinliğin yanı sıra bulantı ve kusma yapabilir.
Anında doyma hissi: Az miktarda yemek dahi hemen doymanıza etki ederek rahatsızlık hissi verebilir.
Reflüye bağlı yanma: Yemek borusuna kaçan mide asidine bağlı olarak ortaya çıkar.
Mide yanması: Reflüye bağlı oluşur.
İştahsızlık: Yemek yeme isteğinin azalması ve yemek yemekten kaçınmak anlamına gelebilir.
Kilo kaybı: İştahsızlık bazı durumlarda iştah kaybına neden olduğu için kilo kaybına neden olabilir.
Hazımsızlık: Sindirim sürecinin yavaşlaması sonucu gaz problemleri başlayabilir.
Kan şekerinde dalgalanma: Diyabet hastalarında kan şekerinde kontrolsüz bir şekilde yükselme veya düşme gözlemlenebilir.
Tüm bu belirtiler çoğu zaman yemek yedikten hemen sonra görülebilir. Sindirim sisteminde gelişen bu rahatsızlıklar kronik hale gelerek günlük yaşamı büyük ve önemli ölçüde olumsuz yönde etkileyebilir.
Belirtilerin görülmesi durumunda altta yatan nedenleri belirlemek üzere uygun tedavi için gastroenteroloji uzmanına danışmanız önerilir.
Mide Tembelliği Nasıl Anlaşılır?
Mide tembelliğinin belirtileri bu hastalığının anlaşılmasına da aracı olur.
Mide, yiyecekleri öğüterek sindirime hazırlamak üzere güçlü ve düzenli kas kasılmaları yapar. Bu kasılmalar ise vagus siniri tarafından kontrol altına alınır.
Vagus siniri, beyin ve mide arasındaki iletişimi sağlayabilir. Böylelikle, yiyecekler midede sindirildikten hemen sonra düzenli bir şekilde ince bağırsaktan geçebilir.
Bu noktada midede gelişen tembelliğin çeşitli belirtileri gözlemlenebilir. Bunlar arasında; yemek yedikten sonra şişlik, tüketilen küçük porsiyonlara rağmen tokluk, bulantı ve kusma gibi faktörler her alabilir.
Aynı zamanda midede yanma, reflü ve karın ağrısı da bir diğer öneme alınması gerekli belirtiler içerisinde bulunabilir. Yemek yedikten sonra şiddetini artıran bu rahatsızlık hazımsızlık ve gaz problemi yaşayan kişilerde de ortaya çıkabilir.
Mide tembelliği günlük hayatta tedavi edilmediği durumlarda rahatsız edici bir hâl alabilir.
Mide tembelliği tıbbi tanı yöntemleri ile kolaylıkla anlaşılabilir. Bu nedenle mide boşalma sintigrafisi, endoskopi, solunum testi veya diyabet, nörolojik hastalık tahlilleri yapılabilir.
Diyabetin neden olduğu gastropareziyi belirlemek için ise kan testleri ve mide boşalma testleri yapılması önerilir.
Belirtiler sürekli hale geldiğinde yemek yedikten sonra sıklıkla bulantı ve kusma yaşıyorsanız eğer bir gastroenteroloji uzmanına görünmeniz tavsiye edilir.
Böylelikle doğru tanı ve tedavi vakit kaybetmeden zamanında uygulanabilir.
Mide Tembelliğine Ne İyi Gelir?
Mide tembelliği tedavisi kişiye özel bir şekilde gerçekleştirilir. Belirtilerini hafifletmek ve tedavi sürecinde mide fonksiyonlarını desteklemek için çeşitli yöntemlere başvurabilirsiniz.
Mide tembelliğine iyi gelen şeyler şöyle sıralanabilir:
Beslenme düzeni oluşturarak mideyi fazla yormadan yiyeceklerin sindirimini kolay hale getirebilirsiniz. Sağlıklı beslenme genel yaşantınızı büyük ölçüde etkileyen bir konudur. Büyük porsiyonlar yerine, gün boyunca küçük ve sık bir şekilde öğünler tükettiğiniz zaman olumlu sonuçlar elde edebilirsiniz.
Yüksek lifli yiyecekler çoğu zaman sindirimi zorlaştırdığı için lif oranı düşük yiyeceklerin tercih edilmesi önerilir. Ayrıca yağ tüketimini sınırlandırarak sindirimi destekleyebilirsiniz. Çorba, smoothie ve püreler gibi sıvı veya yumuşak formdaki gıdaların sindirimi kolaylıkla gerçekleştirilir. Fasulye, lahana ve gaz yapmaya teşvik eden yiyeceklerden uzak durarak şişkinliğin önüne geçebilirsiniz.
Bol sıvı tüketimi yemeklerden önce veya sonrasında sindirim kolaylıkla gerçekleşmesini sağlayabilir.
Rezene, nane, zencefil gibi çaylar mideyi rahatlattığı için sindirimi destekleyebilir.
Yemeklerden sonra dik oturmak, belirli aralıklarla yemeklerden önce hafif yürüyüş ve mide hareketlerini destekleyen egzersizler yapmak, stres ile başa çıkmak gibi yöntemler mideye iyi gelebilir.
Yaşam tarzınızda birtakım değişiklikler yaparak mide tembelliği rahatsızlığınızın genel belirtilerini hafife indirebilirsiniz.
Tüm bunların yanı sıra doktorunuzun önerdiği ölçüde çeşitli doğal takviyeler almanın büyük faydası dokunabilir.
Özellikle probiyotik açıdan zengin olan yoğurt tüketimi ile sindirim sisteminin genel sağlığı desteklenebilir. Uzman doktorunuz tarafından reçete edilen ilaçları belirtilen düzen içerisinde kullanmanız büyük ölçüde önemli etkilere neden olabilir.
Belirtilerin devam etmesi durumunda ise mutlaka doktorunuz ile iletişime geçmeniz gerekebilir.
Mide tembelliği için nereye başvurulur?
Midede herhangi bir sorunun meydana gelmesi sonucunda belirtiler görülürse aile hekimi veya dahiliye uzmanına görünebilirsiniz. Ancak şiddetli ağrılar ve mide küçülmesi belirtileri yaşıyorsanız gastroenteroloji uzmanına görünmeniz önerilir. Gastroenteroloji, sindirim sisteminde oluşan hastalıklarını tedavi eden bir tıp dalı şeklinde tanımlanır. Mide tembelliğini teşhis etmek ve uygun tedavi yöntemlerinin belirlenmesi için gastroenteroloji uzmanına başvurduğunuzda ilaçlar ve diğer yöntemler konusunda doğru şekilde bilgiye sahip olabilirsiniz.
Mide tembelliği tedavi sürecinde neler yapılır?
Mide tembelliğinin tedavi sürecinde hastalığın şiddetine bağlı olarak kişiye özel bir değerlendirme yapılır. Bu noktada görülen belirtilere ve altta yatan nedenlere bakılır. Tedavi sürecinde mide hareketlerini desteklemek, belirtileri hafifletmek ve yaşam kalitesini artırmak çok önemlidir. Bu nedenle mideyi zorlamayan bir beslenme düzeninin oluşturulması öngörülür. Mide kaslarının işlevsel bir şekilde çalışması için ise uzman doktorun belirlediği ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar, bulantı ve kusmayı önler, reflüye bağlı oluşan rahatsızlıkların genel etkilerini hafifletir.
Mide tembelliği tehlikeli midir?
Ciddi problemlere yol açan bir rahatsızlık olarak bilinen mide tembelliği, bazı ağır semptomların görülmesi durumunda doğru zamanda uygun bir tedavi ile onarılmazsa gün içerisinde yemek yemede zorluk ve boşaltım aşamasında pek çok rahatsız edici anlar yaşatabilir. Bu noktada belirtilerin görülmesi ile birlikte vakit kaybeden uzman bir doktora muayene olmak ve birtakım önemli testlerin yapılması yaşam kalitenizi önemli ölçüde artırabilir.
Kaynak:Medicalpark