Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü’nün 31 Aralık 2024 tarihli yazısıyla Çanakkale Anadolu Lisesi’nin de aralarında bulunduğu 66 okulun proje okul statüsünün kaldırıldığını belirten Türk Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Resul Demirbaş, bu kararın net kriterlere dayanmadığını ifade etti. Demirbaş, Ortaöğretim Yönetmeliği’nin proje okulu belirlemede kullanılan subjektif ifadelere dikkat çekerek, “Yazıda net bir kriter ya da puanlama sistemine atıf yapılmamaktadır. Bu durum, kararın hangi değerlendirmelere göre alındığını sorgulatmaktadır,” dedi.

“Çanakkale’nin en donanımlı okullarından biri

Çanakkale Anadolu Lisesi’nin sahip olduğu yurt, sportif imkanlar, laboratuvarlar ve fiziksel altyapısıyla Çanakkale’nin en üst düzeydeki eğitim kurumlarından biri olduğunu vurgulayan Demirbaş, şu ifadeleri kullandı: “LGS ile çocuklarının nitelikli bir devlet okulundan eğitim almak isteyen tüm Çanakkaleliler cezalandırılmaktadır”

“Yeniden proje okulu olmalı”

Demirbaş, proje okul statüsünün kaldırılmasının öğrencileri özel okullara veya adrese dayalı sistemdeki okullara yönelmek zorunda bırakacağını belirtti. "Ekonomik durumu yeterli olmayan ailelerin seçenekleri daha da daralmaktadır. Nitelikli okul statüsünü tamamen kaybetme riski de kaçınılmazdır,” diyerek kararın uzun vadeli etkilerine dikkat çekti. Türk Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı, Çanakkale Anadolu Lisesi’nin eksikliklerinin net kriterler doğrultusunda belirlenerek giderilmesi ve yeniden proje okulu statüsüne alınması gerektiğini ifade etti. 

Demirtaş yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Çanakkale Anadolu Lisesi sahip olduğu yurt, sportif imkanlar, laboratuvar olanakları ile fiziksel altyapı olarak Çanakkale ilinde üst seviyede bir kurum olarak proje okulu olarak Çanakkale İl ve İlçelerinde birçok başarılı öğrencinin eğitim almasına olanak sağlamaktadır. Anadolu Lisesi olarak Çanakkale ilinde bu statüye sahip tek okuldur. Çanakkale Anadolu Lisesi’nin proje okulundan çıkarılması sadece mevcut öğrenci ve veliler açısından bir olumsuzluk değildir. Bu süreçten LGS ile çocuklarının nitelikli bir devlet okulundan eğitim almak isteyen tüm Çanakkaleliler cezalandırılmaktadır. Bu karar ile, mevcut proje okullarına yerleşemeyen/tercih etmeyenler ekonomik düzeyi yeterli ise özel okula, değilse adrese dayalı okulu tercih etme zorunluluğu getirilmektedir. Nitelikli okul statüsünü şimdilik kaybetmiş olmasa da kısa ve orta vadede sıranın buna geleceği kaçınılmazdır. Çanakkale Anadolu Lisesi gibi geçmişi olan ve bir okulun proje okulu statüsünün kaldırılmasından çok, fiziki olanakları ile yeterli düzeyde olan okulun net kriterlere bağlı eğer eksiklikleri var ise giderilmesine yönelik önlemler ve çalışmaların yapılması ve proje okullarına tekrar dahil edilmesi Çanakkalelilerin en büyük beklentisidir.”

 

Sedat Uz