Çanakkale merkezde bir otelde yapılan program saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı. Programın açılış konuşmasını ise Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası il başkanı Halil Özer yaptı.

Özer; “Bu gün Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası genel başkanının katılımı ile yaptığımız ilk toplantımız. İnşallah hayırlara vesile olur. Akaryakıt sektörü her zaman değişime, gelişime açık bir sektör. Her zaman sıkıntıların, sorunların çok olduğu bir sektör bizde sektörümüzün sorunlarıyla bire bir ilgilendiren sayın genel başkanımız İmran Okumuş’u davet ettik oda bizi kırmadı sağ olsun Çanakkale’mize geldi bu gün siz değerli, kıymetli bayilerimizin sorunları ne ise birebir birinci ağızdan genel başkanımızdan öğreneceğiz. Ben bir kez daha bizleri kırmadan buralara gelen Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası Genel Başkanı İmran Okumuş’a çok teşekkür ediyorum” dedi.

 

Çanakkale ve Balıkesir Bölgesi'ndeki akaryakıt bayileri temsilcilerinin katıldığı toplantıda, akaryakıt bayileri ile ilgili gelişmeler ve kayıt dışı ekonomi ile etkin mücadele amacıyla kurulan ve sektörlerden gelen talepler doğrultusunda uzlaşı ve diyalog zemininde şekillenen Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) konuşuldu.

Toplantı sonrasında UTTS ile ilgili açıklamalarda bulunan PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, UTTS'ye geçişin sancılı bir süreç olduğunu, ancak şu anda normale döndüğünü söyledi. Okumuş, "UTTS uzun yıllardır düşünülen ve çalışması yapılan bir süreç. Bu sistem 1-2 günde, 1-2 ayda yapılır olur biter demek mümkün değil. Darphane başvuru süresini uzattı. Akaryakıt bayilerine 31 Ocak'a kadar başvuru, 30 Nisan'a kadar montaj süresi için hak tanındı. Bu süre de yetmeyebilir. Çünkü çok kolay bir şey değil. 12 bin 600 istasyondan bahsediyoruz. Yaklaşık 13 bin benzinliğe o sistem kurulacak. Sancılı süreci geçtik, daha olumlu gidiyor o yüzden iyi durumdayız" dedi.

'Devletin kayıt dışı ile mücadelesini hep destekledik'

UTTS'ye geçiş sürecinde devletin kayıt dışıyla mücadelesine direnmediklerini aktaran Okumuş, "Devletin kayıt dışı mücadelesini hep destekledik, desteklemeye de devam ediyoruz. Biz neye direndik? Maliyetler çok yüksekti, 'Sektör böyle para kazanamıyor' dedik. Kendimizi de doğru ifade ettik. Darphane, mevcut taşıt tabanca okuyucularının akaryakıt dağıtım şirketleri tarafından akaryakıt istasyonlarına bedelsiz verilmesi halinde bunların yüklenici firma tarafından bedelsiz değiştirilmesini önerdi. Bu öneri dağıtım şirketleri tarafından büyük bir memnuniyetle kabul edildi. Akaryakıt bayilerinin her yıl 50 bin lira ödemesi yerine 5 yılda bir ödemesi kabul edildi. Çok daha önemli bir kazanım var. Taşıt Tanıma Sistemi (TTS)'si olmayan, o teknolojiyi kullanmayan Anadolu'da köylerdeki 3 bin litrenin altında akaryakıt satan bayilerinin ne olacağı önemli bir tartışmaydı. Orada da devreye girdik, uzlaşıyı sağladık. 3 bin litrenin altında benzin ve motorin satan akaryakıt bayilerinin sistemini de bir ücret talep etmeden kamu desteğiyle, yükletici firmayla ve bizim aracılığımızla çözmüş olduk. Bunu çözünce de başvuru yayınladık. 2024 yılında başvurun ki, hızlanmış amortismandan 13 ayda faydalanmış olursunuz, diye meslektaşlarıma önerim oldu" diye konuştu.

Çanakkale ve Balıkesir Bölgesi'ndeki akaryakıt bayileri temsilcilerinin katıldığı toplantıda, akaryakıt bayileri ile ilgili gelişmeler ve kayıt dışı ekonomi ile etkin mücadele amacıyla kurulan ve sektörlerden gelen talepler doğrultusunda uzlaşı ve diyalog zemininde şekillenen Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) konuşuldu.

 

Haber Merkezi