ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi toplantı salonunda gerçekleşen açılış törenine Çanakkale Vali Yardımcısı Celil Ateşoğlu, ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden, ÇOMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Okhan Akdur ile akademisyen ve öğrenciler katıldılar. 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını ÇOMÜ Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Reşit Ersay yaptı. 

Türkiye’nin her yerinden katılımlarla ulusal bir kimlik kazanan toplantının ÇOMÜ’de yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Ersay “Organ nakli konusunda Nisan 2017’den beri faaliyet gösteren genç bir ekibiz. Bugüne dek 75 organ nakli yaptık. Kuruluş aşamamızda bizlerden desteğini esirgemeyen Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği’ne, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı’na teşekkür ediyorum” dedi. 
ÇOMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Organ Nakil Merkezi Müdürü Doç. Dr. Cabir Alan “Böbrek nakli yaptığımız hastaların çoğu marjinal böbrek dediğimiz riskli olgulardı. Ekibimize güvendiğimiz için hastalarımızı merkezimizde nakil yapmayı kabul ettik ve %95’in üzerinde başarılı sonuç elde ettik. Bu toplantıyla, organ bağışı konusunda daha derin bir bilinç elde edilmesini amaçlıyoruz” diye konuştu.
TONKKD Derneği Başkanı Uluğ Eldegez, 2018 rakamlarına bakıldığında Bursa Koordinasyon Merkezi’nin milyonda 25 organ bağışlayarak Türkiye’deki en yüksek rakamları elde ettiğini ifade ederek “Arkasından milyonda 11 ile Samsun bölgesi geliyor. Bu rakamların gerçekleşmesi için Uludağ Üniversitesi Rektörü ve dekanına, ÇOMÜ’nün tüm ekibine teşekkürlerimi sunuyorum. Bunun nasıl başarıldığı diğer bölgelerden gelenlere gösterilmeli” şeklinde konuştu. 
ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden ise çok özel bir konu üzerinde 250’ye yakın katılımla üniversitemiz evsahipliğinde bu toplantının gerçekleştiriliyor olmasından mutluluk duyduklarını ifade ederek “Üniversitemize ve şehrimize hoşgeldiniz. Farkındalık açısından önemli bir toplantı. Üniversitemizin hedefleri arasında sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi de var. Bu anlamda doğru yolda olduğumuzu düşünüyoruz. Burada çalışan tüm arkadaşların, büyük bir çalışma şevki içinde olduklarını, heyecanlı olduklarını rahatlıkla söyleyebilirim” diyerek toplantının güzel geçmesi temennisinde bulundu. 

Vali Yardımcısı Celil Ateşoğlu da uzun yıllar süren kaymakamlık görevi boyunca Sağlık Bakanlığı’nın düzenlemiş olduğu organ bağışı kampanyalarında aktif olarak çalışma mutluluğunu yaşadığına değinerek “Kendim de tüm organlarını bağışlamış olan birisiyim. Organ bağışı konusunda vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesi çok önemli. Türkiye’de birçok kesim hala, organ bağışının günah olduğuna inanıyor. Bu konuda üniversitelerimize ciddi çabalar düşüyor. Çanakkale yöresi, organ bağışı konusunda Türkiye’de birinci. İnsanların duyarlılığı bu şehirde çok iyi. Üniversitemizin de nakiller konusunda Türkiye’de iyi noktalara gelmesi hepimiz için gurur kaynağı olacak” dedi. 
Açılış konuşmalarının ardından Yoğun Bakımda Marjinal Donör başlıklı ilk oturuma geçildi. 


Kaynak: Haber Merkezi