Multidisipliner katılımla yapılan ve bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen “Uluslararası Farklı Şiddet Boyutları ve Toplumsal Algı Kongresine”   "Çanakkale'de yaşayan farklı kültürlerdeki yaşlılara yönelik şiddetin karşılaştırılması: Nitel Araştırma" konulu çalışmaları ile katılan Prof. Dr. Gülbu Tanrıverdi ve Arş. Gör. Melike Yalçın Gürsoy, Sözel Birincilik Ödülünü ÇOMÜ’ye kazandırdı.  

Türkiye’deki İlk Çalışma
Tez danışmanlığını Prof. Dr. Gülbu Tanrıverdi’nin yaptığı çalışma Türkiye’de şiddet anlamında yaşlıyı karşılaştıran ilk çalışma. Yüksek lisans tezinde Purnell’in Kültürel Yeterlilik Modeli kullanılarak yapılan ilk çalışma. Hemşirelik alanında hem model kullanan, hem karşılaştırma yapan ilk çalışma. 
ÇOMÜ’nün ismini bu kadar geniş katılımlı bir platformda duyurmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirten Prof. Dr. Gülbu Tanrıverdi ve Arş. Gör. Melike Yalçın Gürsoy; “Multidisipliner bir kongrede, 216 sözel bildirinin içerisinden birinci seçildik. Çalışmamızda Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesinden göç etmiş 15 yaşlı birey, Marmara Bölgesinde yaşayan 15 yaşlı bireyle görüştük. Farklı kültürlerdeki yaşlılara yönelik şiddetin karşılaştırılmasını yaptığımız çalışmada yaşlıların ağırlıklı olarak psikolojik şiddete maruz kaldıklarını tespit etik. Kültürün vermiş olduğu farklılıklardan dolayı psikolojik şiddeti algılama tarzlarının farklı olduğu sonucuna ulaştık. Yaptığımız araştırma nitel bir araştırma. Görüşme yaptığımız kişilerle bir sohbet havasında geçirdik görüşmelerimizi. Bu çalışmadan çıkan önemli sonuçlardan biri kültürel olarak doğu ve güney doğu bölgesinden göç etmiş yaşlılara kendi çocuklarından büyük bir saygı var.  Diğer önemli sonuç ise görüştüğümüz hiçbir yaşlı cinsel ve ekonomik şiddeti tanımlamadılar. Biz bu çalışmada doğu ve batıyı karşılaştırdık. Ama bunu farklı yerlerle karşılaştırsaydık eminim çok farklı sonuçlara ulaşırdık. İki farklı kültürü karşılaştırdık. Doğuda bilinen bir gerçektir. Yaşlıya saygı çok önemlidir. Bunun altını özellikle çiziyorlar zaten. Birde geniş aile yapısına sahipler. Çanakkale’de ise çekirdek aile yapısı var. Dolaysıyla çekirdek aile yapısı içerisinde yaşlıyı aileye dahil etmek yük gelebiliyor. Onun için Çanakkale’de yaşlılar yalnız kalabiliyor. Ama doğu kültüründe yaşlı bir insanının tek başına kalmasının kabul edilebilir bir şey olmadığını gördük” dedi.

Çalışmanın doktora tezi düzeyinde yapılan bir çalışma olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Gülbu Tanrıverdi, kültürel çalışmaların Türkiye’de çok geçmişi olan çalışmalar olmadığını, 2000’li yıllardan sonra kültür çalışmalarının yapıldığını belirterek; “Çeşitlilik, farklılık çok önemli. Bu bağlamda kültürlerin karşılaştırılması çok önemli. Yaptığımız çalışma ile birçok ilki bir arada gerçekleştirdik. Çok emek verdik, sonuç olarak birinciliği ÇOMÜ’ye getirdik” dedi. 


Kaynak: Haber Merkezi