Çanakkale Mehmet  Akif Ersoy Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanımız Dr. Oğuz Yaşar Sarıgül 29 Eylül Dünya Kalp Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada şu açıklamalara yer verdi; “Kalbi ve damar sistemini olumsuz etkileyen kalp ve damar hastalıkları (kardiyovasküler hastalıklar), farklı şiddetlerde ortaya çıkabilen geniş bir hastalık yelpazesini kapsar. En yaygınları arasında koroner arter hastalığı (kalp damarlarının tıkanması), kalp yetmezliği, aritmi (kalp ritim bozuklukları) ve kalp kapak hastalıkları bulunmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre kalp damar hastalıkları, dünya genelindeki engellilik ve ölümlerin önde gelen nedenidir ve her yıl yaklaşık 18 milyon kişinin hayatını kaybetmesine sebep olmaktadır. Ülkemizde de benzer bir durum söz konusu olupTürkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan 2023 yılı ölüm ve ölüm nedeni istatistiklerine göreölümlerin yüzde 33,4’ünden kalp ve damar hastalıkları sorumludur.

29 Eylül Dünya Kalp Günü münasebetiyle bilgilendirme yapan Kardiyoloji Uzmanımız Dr. Oğuz Yaşar Sarıgül şu açıklamalara yer verdi; Kalp ve damar hastalıkları için en önemli davranışsal risk faktörleri sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün ve alkol kullanımıdır. Davranışsal risk faktörlerinin etkileri bireylerde yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri ve obezite gibi durumları ortaya çıkararak kalp damar hastalığı gelişme riskini arttırmaktadır. Yapılan araştırmalar, yaşam tarzında yapılacak değişikliklerle 30-70 yaş arasında görülen kalp ve damar hastalığı kaynaklı ölümlerin yüzde 80’inin önlenebileceğini göstermektedir.

?Kalp sağlığınız için; Sağlıklı beslenin! Yeterli miktarda su için! Hareket edin! Tütün, tütün ürünleri ve alkolden uzak durun! Aile hekiminize başvurun! Kardiyovasküler risk değerlendirmenizi yaptırın!”

Haber Merkezi